ΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑΝΑΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, του Ν.Τ.

Το Ελλαντανάμο είναι εδώ

του Ν.Τ.

Δεν είναι πολύ μακριά από εδώ το δικό μας μικρό Γκουαντανάμο. Δεν γινόταν η σύγχρονη Ελλάδα των μεταρρυθμιστών να μην έχει το δικό της Αμπού Γκράιμπ. Μόνο που η ελληνική εκδοχή δεν είναι μοναχά ένα μεγάλο στρατόπεδο ή φυλακή, αλλά δεκάδες μικρότερα, διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα. Και βέβαια σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια αυτοί που κατά πλειοψηφία λιώνουν καθημερινά είναι οι μετανάστες. Στις φυλακές, στα κρατητήρια, στα κέντρα προσωρινής κράτησης όπου στήνεται καθημερινά στον τοίχο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Βασανισμούς κάθε είδους υπόκεινται όσοι μετανάστες καταφέρνουν να πατήσουν το πόδι τους στο μαγικό παράδεισο του Ελλαδιστάν, και δεν βρεθούν ανατιναγμένοι στη συνοριογραμμή του Έβρου ή πνιγμένοι στο Αιγαίο πέλαγος μετά από τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Λιμενικού να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Άλλωστε καθημερινά είναι πλέον τα δημοσιεύματα του Τύπου για τα βασανιστήρια και τους πνιγμούς. Πάνω από 120 αλλοδαποί έχουν πνιγεί στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου φέτος, και πάνω από 55.000 συνελήφθησαν την τελευταία διετία, με τους περισσότερους να έχουν στοιβαχτεί σε κέντρα κράτησης και απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

«Μου έδεσαν τα μάτια και ακούμπησαν ένα κρύο μέταλλο, υπέθεσα την κάννη του όπλου, στον κρόταφο. Το όπλο εκπυρσοκρότησε, αλλά στον αέρα. Νόμισα ότι πέθανα». Αυτό κατέθεσε ένας παλαιστίνιος μετανάστης για την «υποδοχή» που του επιφυλάχθηκε από τους λιμενικούς της Σάμου. Στην ημερήσια διάταξη οι εικονικές εκτελέσεις, το πέταγμα στη θάλασσα, τα ηλεκτροσόκ, η κράτηση όλων (ακόμα και ανηλίκων) χωρίς καν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, η ταφή σε ομαδικούς τάφους όσων ξεβράζονται στις ακτές.

Τα πράγματα έχουν πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η επίσημη πολιτεία πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο γιατί την υποθάλπει, αλλά και γιατί συστηματικά την προωθεί. Είναι γνωστή πια η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για το κλείσιμο των συνόρων στους μετανάστες. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια η ελληνική πολιτεία, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και τον εξευτελισμό.