Το εγχείρημα με την σημερινή του δομή έχει φτάσει στα όριά του

Γιάννης Τσακμάκης, ανένταχτος, τοπική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Τούμπας Θεσσαλονίκης

1 Ποια προβλήματα – ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ;

2 Πρέπει να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ των μελών και τι σημαίνει αυτό πρακτικά στις διαδικασίες, στα όργανα, στη λήψη αποφάσεων κ.λπ.;

1 Η λογική άρνηση του λαού να επενδύσει στην αριστερά, η καταβαράθρωση της ΝΔ, και η ψήφος ανοχής στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν το νέο μετεκλογικό περιβάλλον.

Το ΠΑΣΟΚ της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης, συνεπές στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, καλείται ως καλύτερος διαχειριστής του συστήματος να υλοποιήσει τις επιλογές του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου άμεσα, προς όφελος των μεγάλων ντόπιων και ξένων συμφερόντων που το στήριξαν (ΜΜΕ) – και να μην αφήσει να υπάρξουν “ανεξέλεγκτες” αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που καλούνται να πληρώσουν την κρίση. Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πήραμε μία γεύση της πολιτικής του, με την κλιμάκωση της καταστολής στα Εξάρχεια, και την αποδοχή της εκχώρησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στην Cosco.

Μέσα σε αυτό το νέο μετεκλογικό περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει θέση μάχης, κουβαλώντας όλα τα προβλήματα, παλιά και νέα, που δημιουργήθηκαν από τις ευρωεκλογές και μετά – με κύρια ευθύνη της ηγεσίας του ΣΥΝ που εκβίασε μέχρι και τη διάσπαση, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ χρόνια πίσω. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε αντοχή και την πίστη του στο εγχείρημα.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα όφειλε να πάρει θέση για όλα τα παραπάνω. Πώς όμως; Αναγνωρίζοντας ότι το εγχείρημα με τη σημερινή του δομή έχει φτάσει εδώ και καιρό στα όριά του. Η αρχή της ομοφωνίας βοήθησε σημαντικά μέχρι ένα σημείο, όπως και έβλαψε.

2 Η ανάγκη να παραχθεί πολιτική και να αναζητηθούν τρόποι παρέμβασης ανάγουν ως κύριο πολιτικό ζήτημα σήμερα τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου ομοσπονδιακού πολυτασικού πολιτικού σχηματισμού της αριστεράς, με μέλη και δημοκρατικές αποφασιστικές διαδικασίες, στη βάση των πολιτικών συγκλίσεων που μέχρι τώρα έχουν κατακτηθεί. Η λύση βρίσκεται μπροστά μας, στο μέλλον.

Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης επώδυνης περιόδου, να διασφαλίσουμε μέσω του οργανωτικού όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα αποτρέπουν παλιές πρακτικές, που πληγώνουν και απογοητεύουν τον κόσμο μας και είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ενωτικής κινηματικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Προτάσεις οργανωτικού χαρακτήρα έχει καταθέσει το 2ο κύμα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία συντρόφων της Π.ΑΣ.Α στην κατεύθυνση σύνθεσης πρότασης.

Σημαντικότερο όλων: οι όποιες προτάσεις υπάρξουν να συζητηθούν στις γενικές συνελεύσεις των τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.