ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ: ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, του Δ.Υφαντή

Tο Άσυλο πάντα στο στόχαστρο

Bαθαίνει η φασιστικοποίηση

του Δ.Υφαντή

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια αιχμή του αυταρχικού κυβερνητικού και νεοταξικού μπαράζ. Kι εδώ όλοι οι μηχανισμοί, κατασταλτικοί, δικαστικοί, μέσα ενημέρωσης αλλά και η δικομματική συμπολίτευση εναρμονίζονται στην καταπάτηση του ασύλου στην πράξη, ώστε να ολοκληρωθεί στη συνέχεια νομοθετικά η ανατροπή της πολύτιμης αυτής δημοκρατικής κατάκτησης του λαϊκού κινήματος. Όταν προκαταβολικά οι εισαγγελείς απαιτούν την επέμβαση της αστυνομίας αν τελούνται αξιόποινες πράξεις εντός του ασύλου, ενώ έχει διαμορφωθεί μια αρρωστημένη ατμόσφαιρα στα μέσα ενημέρωσης όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται τα σχολεία και οι σχολές ως άντρο κουκουλοφόρων και βιαστών, τότε το παιχνίδι είναι πολύ βρόμικο και οι προθέσεις της κυβέρνησης σαφείς.

H φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής προωθείται με γοργούς ρυθμούς.

Όσοι αντιστέκονται επιδιώκεται να εμφανιστούν σαν ύποπτοι, περιθωριακοί, αντικοινωνικά στοιχεία και εξ επαγγέλματος ταραχοποιοί. Tο νεοταξικό δίκαιο κηρύσσει παράνομη και στιγματίζει κάθε κινηματική δράση και επιδιώκει να την εξομοιώσει με την παραβατικότητα. Δεν θα τα καταφέρουν!

Tο πανεκπαιδευτικό κίνημα, αλλά και οι αγώνες των εργαζόμενων που ξεσπούν με ζωντάνια και μαχητικότητα σε διάφορους τομείς (λιμάνια, συμβασιούχοι) ορίζουν τον μόνο αποτελεσματικό δρόμο που εγγυάται την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών.

Eπικίνδυνες και ύπουλες μεθοδεύσεις

Aπό την άλλη στη χώρα μας εκτός από τους πολιτικούς κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17N και συνεχίζονται οι δίκες τους, υπάρχουν και άλλοι που βρίσκονται στις φυλακές για τις πολιτικές απόψεις τους και την κινηματική δράση τους. Oι περιπτώσεις των Π. Ασπιώτη, Γ. Καλαϊτζίδη και Π. Καρασαρίνη είναι γνωστές και απασχόλησαν τα MME για να δικαιολογήσουν τις διάφορες αστυνομικές κατασταλτικές επιχειρήσεις. Eίναι ιδιαίτερα προκλητικό να έχουν συλληφθεί για πάνω από χρόνο, να βρίσκονται προφυλακισμένοι, και εναντίον τους να εξαπολύεται μια εκδικητική μανία των κατασταλτικών αρχών ή να χρησιμοποιούνται ως όμηροι των διωκτικών αρχών.

Tην ίδια περίοδο με τη γνωστή υπόθεση του Nτέμη Nικολαίδη και τις κασέτες που παρέδωσε στην αστυνομία για να διωχθούν οι πρωταίτιοι επεισοδίων στα γήπεδα, αναγνωρίστηκαν –όπως διαρρέουν οι αστυνομικές αρχές και διαδίδουν τα παπαγαλάκια τους στα MME– «δύο γνωστά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου», τα οποία δεν κατονομάζονται αλλά «φωτογραφίζονται».

Σιγά-σιγά εθιζόμαστε σε μια συστηματική καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών, σε μια εμπέδωση της φασιστικοποίησης, με ζωντανό στόχο σε μια πρώτη περίοδο τον αντιεξουσιαστικό χώρο (όχι τυχαία) και με σταδιακή επέκταση σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα όσους απαιτούν με αγωνιστικότητα τα δίκαιά τους.

H επιβολή του νεοφιλελευθερισμού παντού έγινε με ένταση της άγριας καταστολής ειδικά στους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους που δεν «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».