ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, της Μαίρης Ευθυμιάτου

Πως παραχωρείται η ενέργεια στους ιδιώτες

Τα κόλπα Αθανασόπουλου για το ξεπούλημα της ΔΕΗ

της Μαίρης Ευθυμιάτου

Παγκόσμια πρωτιά πρέπει να είναι αυτό που έχει καταφέρει η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, στρέφοντας εναντίον της τους εργαζόμενους, που δικαίως αντιδρούν στα σχέδια ξεπουλήματος της πλουσιότερης κρατικής επιχείρησης, ενώ παράλληλα πυρά κατά της εταιρείας εξοβελίζουν και οι πιθανοί ανταγωνιστές (στους οποίους ο κ. Αθανασόπουλος της ΔΕΗ έκανε μια έξυπνη ντρίμπλα, αφήνοντάς τους έξω από το παιχνίδι).

Τι εννοούμε; Εδώ και περίπου δυόμισι μήνες "τρέχει" το σίριαλ με την ΔΕΗ και την πιθανή ή όχι συνεργασία της με τη γερμανική RWΕ –τα αφεντικά της οποίας λύνουν και δένουν στα περιφερειακά εργοστάσια της ΔΕΗ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Αθανασόπουλου και των "παπαγαλακίων" του που διέρρεαν ότι οι Γερμανοί απλώς προσφέρουν πληροφορίες… τεχνικής φύσεως. Ας σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Β. Ελλάδας προειδοποιούσαν από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι κάποια ύποπτη συμφωνία πρέπει να είχε κλειστεί κάτω από το τραπέζι.

Η συμφωνία αυτή –αφού πέρασε από 40 κύματα και μια υπουργική παρέμβαση– ανακοινώθηκε σαν μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη! Τι προβλέπει αυτή; Τίποτα το πολύ σημαντικό… απλώς η πλουσιότερη κρατική επιχείρηση αποφασίζει το προφανές στους περίεργους καιρούς που ζούμε… λιγότερο κράτος ή αλλιώς… ξεπούλημα! Το πολυδιαφημισμένο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη RWΕ προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία δύο ανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1.600 ΜW (2Χ800 ΜW), που θα ενταχθούν στο Σύστημα το 2012. Στο νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί, η ΔΕΗ θα διατηρεί το 49% και ο νέος συνεργάτης το 51%.

Ξεπούλημα, επεισόδιο 2ο

Ως εδώ ας τα λέμε καλά… Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος όμως –που έχει δηλώσει ευθαρσώς σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι πως το μέλλον ανήκει στον ιδιωτικό τομέα– πήγε ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας μια ωραιότατη "κολεγιά" με έναν άλλο αξιότιμο εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. Ναι, για τον κ. Αγγελόπουλο λέμε… Τι κανόνισαν οι δυο τους; Μια νέα συμφωνία (ή αλλιώς "επιχειρηματική πρωτοβουλία") μεταξύ ΔΕΗ και Χαλυβουργικής, που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 880 ΜW. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής (το καμπανάκι χτυπά για τους κατοίκους της Ελευσίνας) η οποία κατέχει τη σχετική άδεια παραγωγής.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει το έργο, με τη Χαλυβουργική να κατέχει το 51% και τη ΔΕΗ το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σα να λέμε το έχει δύσκολο ο κ. Αθανασόπουλος να κρατήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου στις νέες του "επιχειρηματικές πρωτοβουλίες"… Πειράχτηκε, δε, από τα σχόλια του αστικού Τύπου που έκανε λόγο για "ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τη μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από το 70% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας", και έσπευσε να μιλήσει για ενίσχυση του ανταγωνισμού και θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές που εν καιρώ θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή…

Ξεσηκώθηκαν και οι ανταγωνιστές…

Το ενδιαφέρον με την ιστορία αυτή είναι ότι στα σχέδια ξεπουλήματος του κρατικού πλούτου δεν αντιδρούν μόνο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ –οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 29 Ιανουαρίου, όταν η γενική συνέλευση της εταιρείας θα κληθεί να επικυρώσει το μνημόνιο συνεργασίας με τη RWΕ– αλλά και οι άλλοι πιθανοί ιδιώτες επενδυτές στην αγορά ενέργειας που πειράχτηκαν, καθώς η ΔΕΗ πάει να "απελευθερώσει" την αγορά από μόνη της, κλείνοντάς τους την πόρτα…

Ας σημειωθεί ότι από το 2001 που τυπικά έχει "ανοίξει" η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, οι μόνοι τρίτοι "παίκτες" σε αυτήν είναι τα ΕΛΠΕ και ο όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα με τη μονάδα του Ήρωνα. Μια επένδυση από την ιταλική Εnelco κόλλησε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί κολοσσοί αναμένουν τις κινήσεις της ΔΕΗ για να εκτιμήσουν αν τους συμφέρει η ελληνική αγορά. Η κολεγιά Αθανασόπουλου-Αγγελόπουλου αποτελεί όπως φαίνεται το έναυσμα-πρόσκληση προς τα διεθνή "κοράκια", ώστε να μοιραστεί η πίτα ανάμεσα στους "επενδυτές", εγχώριους και ξένους. Ήδη, εντελώς "τυχαία" ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οίκους του εξωτερικού εκτίμησε αύξηση της μετοχικής αξίας της ΔΕΗ, ενώ οι Financial Τimes, παρακαλώ, αναφέρθηκαν γενικά και αόριστα σε έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την ελληνική αγορά ενέργειας… Περάστε κόσμε, σα να λέμε… Μήπως οι εργαζόμενοι, με τη συνδρομή των κατοίκων της Ελευσίνας αλλά και ημών των καταναλωτών, οφείλουμε να ξυπνήσουμε από το λήθαργο και σταματήσουμε τα σχέδια του κ. Αθανασόπουλου και του κ. Αγγελόπουλου;