Συντρόφισσα Μάχα, θα είσαι πάντα ανάμεσά μας!

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου έφυγε για πάντα η συντρόφισσα Μάχα Νασάρ, πρόεδρος της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών. Η Μάχα γεννήθηκε το 1954 από γονείς πρόσφυγες. Ήταν από τα πρώτα μέλη του Λαϊκού Μετώπου στο πανεπιστήμιο και σε ηλικία 20 χρονών εκλέχθηκε πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης. Εργάστηκε αρχικά σαν καθηγήτρια φυσικής, αλλά σύντομα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα. "Φιλοξενήθηκε" επανειλημμένα στις ισραηλινές φυλακές, βασανίστηκε, αλλά δεν λύγισε ούτε στιγμή. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1994. Πήρε ενεργά μέρος τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Ιντιφάντα. Ήταν παντρεμένη και είχε τέσσερα παιδιά.

Η συντρόφισσα Μάχα συμμετείχε ενεργητικά στον Αντιιμπεριαλιστικό Χώρο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2006 στην Αθήνα, και από τότε ανέπτυξε ιδιαίτερους συντροφικούς δεσμούς με την ΚΟΕ. Τη θυμόμαστε να μιλά με πάθος στην Αντιιμπεριαλιστική Συνέλευση, να πορεύεται μαζί μας στη μεγάλη διαδήλωση, να συμβάλλει καθοριστικά, με τη μεγάλη πείρα και τον ενθουσιασμό της, στη δουλειά μας μέσα στο 4ο ΕΚΦ. Όσοι τη γνώρισαν καλύτερα μιλούν γι’ αυτή με αγάπη και σεβασμό, τονίζοντας την απλότητα και τη γνήσια συντροφικότητα που την χαρακτήριζαν, αλλά πάνω απ’ όλα την αφοσίωσή της στην Παλαιστινιακή υπόθεση.

Στο τελευταίο ταξίδι εκπροσώπων της ΚΟΕ στην Παλαιστίνη φέτος το Πάσχα, η συντρόφισσα Μάχα, αν και ήταν ήδη πολύ άρρωστη, υποδέχθηκε εγκάρδια την αντιπροσωπεία της ΚΟΕ στο σπίτι της. Θυμόταν με τα μικρά τους ονόματα όλους όσους είχε γνωρίσει στην Αθήνα και ρωτούσε τι κάνουν, ήθελε να μάθει για τη δουλειά και την πρόοδο της ΚΟΕ στην Ελλάδα. Η οργάνωσή μας απεύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα στην Ένωση Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών, με την παράκληση να μεταβιβαστεί στην οικογένεια και σε όλους τους συντρόφους της.