Συνέντευξη του Χρήστου Χρηστάκη: Αγώνας του απλού κόσμου ενάντια στα μεγαλοσυμφέροντα

"Όαση" στο γενικευμένο περιβάλλον αδιαφορίας αποτελεί η κίνηση της Επιτροπής Αγώνα της Ελευσίνας, αλλά και των υπόλοιπων δήμων του Θριασίου, που εδώ και μήνες αγωνίζονται καθημερινά κατά των επεκτάσεων των ΕΛ.ΠΕ. και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής. Οι ενεργοί πολίτες των ήδη επιβαρημένων περιβαλλοντικά περιοχών, με τη στήριξη του δήμου Ελευσίνας, έχουν ήδη πετύχει να κάνουν συνείδηση στον κόσμο ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται κατά των μεγαλοσυμφερόντων Αγγελόπουλου και Λάτση, και δηλώνουν παρόντες για νέες κινητοποιήσεις. Η "Αριστερά!" μίλησε με τον εκπρόσωπο της επιτροπής και δημοτικό σύμβουλο Ελευσίνας κ. Χρήστο Χρηστάκη*.

* Επιτροπή Αγώνα Κατά των επεκτάσεων των ΕΛ.ΠΕ. & των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής

Με ποια αφορμή συστάθηκε μια Επιτροπή Αγώνα Πολιτών στην περιοχή της Ελευσίνας και σε τι αφορά;

Στην περιοχή μας, οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ενεργοί όσον αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα. Η συγκεκριμένη Επιτροπή Αγώνα είναι καινούρια. Ανάλογες όμως είχαν συσταθεί κατά της επέκτασης του διυλιστηρίου το ’90-’93 και 2000-’03. Και αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε το σχέδιο του Αγγελόπουλου της Χαλυβουργικής για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή και τα παράλληλα σχέδια Λάτση για γιγάντωση των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ.

Οι επιτροπές πολιτών προσπαθούμε να είναι μονοθεματικές, αλλά αυτή τη φορά ασχολούμαστε με τρία μεγάλα προβλήματα των δήμων που συνθέτουν αυτό που λέμε Θριάσιο (Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος, Νέα Πέραμος). Το τρίτο θέμα (τα δύο προαναφέρθηκαν) αφορά στην προσπάθεια παράνομης χωροθέτησης μονάδας επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων σε έκταση στο βουνό της Ελευσίνας. Η κοινοπραξία Μαντρέκο –στην οποία συμμετέχουν Άκτωρας, Ομ. Βαρδινογιάννη και ο επιχειρηματίας Πολυχρονόπουλος– έχουν ξαναπροσπαθήσει πριν από μερικά χρόνια και τώρα επανέρχονται…

Ας πούμε λίγο για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που "συμφώνησαν" Χαλυβουργική και ΔΕΗ.

Μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα από πλευράς ισχύος. Οι πολίτες, βέβαια, φωνάζουμε ότι η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει τον Αγγελόπουλο για να παράγει ρεύμα, όχι να κάνει εγκατάσταση. Για το λόγο αυτόν, είχε προσβληθεί από το δήμο Ελευσίνας η άδεια το 2006 (μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας). Έως τις 31/12/2007 δεν υπήρχε καμία κινητικότητα, ώσπου "έσκασε" η συνεργασία ΔΕΗ-Χαλυβουργικής. Στην Επιτροπή Αγώνα πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον του Τύπου έχει "κινηθεί" με αφορμή τα σενάρια για αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ωστόσο αυτό είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα της εν λόγω συνεργασίας. Εμείς πιστεύουμε ότι επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης για την αγορά ενέργειας και την απελευθέρωσή της δεν "έβγαιναν", έσπευσε ο άσπονδος φίλος της κ. Αγγελόπουλος να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση, εξυπηρετώντας ουσιαστικά και τα δικά του πάγια σχέδια για δημιουργία νέας μονάδας ενέργειας. Μάλιστα, στη νέα μονάδα μάς "κάνουν τη χάρη" να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο, λέγοντας πως προστατεύουν το περιβάλλον. Άραγε το φυσικό αέριο δεν είναι ορυκτό καύσιμο και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον; Ας τονίσουμε ότι αυτό που φωνάζουμε οι πολίτες είναι πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που λέει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση, πως η νέα μονάδα θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της ανατολικής Ελλάδας. Ο ίδιος ο Αγγελόπουλος (και ο Αθανασόπουλος της ΔΕΗ) έχουν παραδεχτεί πως το ρεύμα που θα παράγεται θα εξάγεται στην Ιταλία!

Ας περάσουμε λίγο στο δεύτερο θέμα, αυτό την αντίδρασής σας στη γιγάντωση της πρώην Πετρόλα, νυν ΕΛ.ΠΕ. Τι ακριβώς γίνεται σε αυτό το "πεδίο μάχης";

Αυτό το θέμα αφορά ίσως και την πιο παλιά "πληγή" της ευρύτερης, γεωγραφικά, περιοχής μας, και για το λόγο αυτόν είχαν συσταθεί επιτροπές πολιτών και σε παρελθούσες εποχές. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν περισσότερη υποβάθμιση της ζωής τους. Αυτό που προσπαθιέται να γίνει τώρα από τον κ. Λάτση των ΕΛ.ΠΕ. είναι να γιγαντωθεί ανεξέλεγκτα το διυλιστήριο που ήδη λειτουργεί στην περιοχή (πρώην Πετρόλα). Ας τονιστεί ότι αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια σε 13 χρόνια για να πάρει η εταιρία νέα άδεια επέκτασης (οι δύο πρώτες ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από την παρέμβαση του δήμου αλλά και αυτόνομων πολιτών).

Για να το κατανοήσετε λίγο καλύτερα, μεταξύ του διυλιστηρίου και του διπλανού εργοστασίου (πρώην μπαρουτάδικο) υπάρχει μια έκταση που έως το ’89 ήταν ιδιόκτητη. Κατόπιν την εξαγόρασε ο Λάτσης και το 2000 ολοκληρώθηκε μια πρώτη μορφή επέκτασης, καθώς στα 160 στρέμματα που εξαγοράστηκαν προστέθηκαν και άλλα 150 τα οποία είναι μπαζωμένη θάλασσα.

Τώρα, τα ΕΛ.ΠΕ. επανέρχονται με νέα πρόταση για γιγάντωση του διυλιστηρίου – μιλούν μάλιστα για μονάδα που θα παράγει προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, για να πείσουν τον κόσμο ότι προστατεύουν το περιβάλλον. Το ότι θα χρησιμοποιείται "βρώμικο πετρέλαιο" για να παραχθεί ντίζελ –παρά το ότι η χρήση του τελευταίου έχει απαγορευθεί στα αστικά κέντρα– δεν το λένε πουθενά.

Έχει μάλιστα υπάρξει έντονος προπαγανδιστικός "πόλεμος" στην επιτροπή πολιτών από την ίδια την επιχείρηση ΕΛ.ΠΕ., που με διακηρύξεις, μηχανισμούς "χορηγιών", ακόμη και δωροεπιταγές στον κόσμο για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (έναν εκβιασμό, δηλαδή, του τύπου "σας προσφέρουμε πολιτισμό, μη μιλάτε για το διυλιστήριο"), προσπαθεί να πείσει ότι η επέκταση αφορά στη λεγόμενη "πράσινη ενέργεια" και δεν θα είναι επιβλαβής για την υγεία των δημοτών.

Οι πολίτες της περιοχής φωνάζουμε ότι το διυλιστήριο "διαρρέει" στη θάλασσα επιβλαβή στοιχεία της διύλισης από το 2004 και, μάλιστα, ανεξέλεγκτα. Σκοπός μας είναι να βάλουμε για ακόμη μια φορά φρένο στη γιγάντωση του διυλιστηρίου, να ενημερώσουμε τους πολίτες για την πραγματική αλήθεια και να κινητοποιηθούν όλο και περισσότεροι.

Έχετε τη στήριξη όλων των όμορων δήμων;

Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο ζήτημα δραστηριοποιείται σχεδόν εξολοκλήρου ο δήμος Ελευσίνας, που ελέγχεται από πιο ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, υπάρχουν κενά, λόγω της καθημερινότητας, που πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω πως, αν οι δήμοι είχαν άλλη διάρθρωση, γενικά, θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος τέτοιων κινητοποιήσεων. Αλλά αυτό που τώρα έχει σημασία είναι οι κινήσεις από τα κάτω, που είναι πιο ουσιαστικές και διαμορφώνουν συνείδηση αγώνα και στους ίδιους τους πολίτες.

Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα; Ποια τα επόμενα σχέδιά σας για κινητοποιήσεις;

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν ενεργοί πολίτες, ο δήμος της Ελευσίνας (που πολιτικά πρόσκειται στο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Δυστυχώς, τη συγκεκριμένη επιτροπή "σνομπάρει" το ΚΚΕ, που θεωρεί ότι, επειδή έχει μπει μπροστά η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το παιχνίδι δεν αφορά το κόμμα. Σκοπός μας αυτή τη στιγμή είναι πρωτίστως να ενημερώσουμε τον κόσμο για τρία βασικά προβλήματα της περιοχής μας και να κάνουμε κινητοποιήσεις από τα κάτω, στηριζόμενοι στον απλό κόσμο. Από πριν τα Χριστούγεννα ως τώρα έχουμε κάνει κινητοποιήσεις έξω από το ΥΠΑΝ (με αφορμή κυρίως το πρόβλημα της γιγάντωσης των ΕΛ.ΠΕ.), έχουμε κάνει μια ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία της Ελευσίνας, έχει εκδοθεί υλικό για το φυσικό αέριο και τις συνέπειές του και έχουμε κάνει εξορμήσεις στα διόδια Ελευσίνας και Μάνδρας. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, όμως, και χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια…

Τη συνέντευξη πήρε η Μαίρη Ευθυμιάτου