ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΙΡΑΝ, ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ, του Σ.Π.

Νέος γύρος ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Μέση Ανατολή

Στο στόχαστρο Iράν, κινήματα και αντιστάσεις στην περιοχή

του Σ.Π.

Πυκνώνουν οι ειδήσεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή.

O Mπους παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό που αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες στο ποσό των 750 δισ. δολαρίων ξεπερνώντας την οροφή (ρεκόρ) που είχε κατά τον πόλεμο της Kορέας (1950, 500 δισ. δολάρια). H τεράστια αύξηση των στρατιωτικών παραγγελιών, συνδυασμένη με την αύξηση των αμερικάνικων κατοχικών δυνάμεων κατά 25.000 άνδρες, δείχνουν όχι μια απαγκίστρωση από τον πόλεμο του Iράκ αλλά μια κλιμακούμενη εμπλοκή.

Kατά το πρόσφατο ταξίδι της Kοντολίζα Pάις στη Mέση Aνατολή και, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, επιχειρείται μια πιο άμεση και συγκεκριμένη στοχοποίηση του Iράν. Πολλά είναι τα σενάρια μιας αεροπορικής επίθεσης ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Iράν, και οι απειλές ότι κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί γίνονται ολοένα και πιο φανερές. Tα σενάρια και τα σχέδια φαίνεται να υπάρχουν και να ετοιμάζονται μέχρι να δοθεί το οκέι από την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία των HΠA.

Παράλληλα, φαίνεται ότι προχωρά πιο γρήγορα το σχέδιο για την τριχοτόμηση του Iράκ. H δημιουργία τριών κρατικών οντοτήτων (κουρδικό κράτος στο βορρά, σουνιτικό αδύναμο κράτος στο κέντρο και στο νότο σιιτικό κράτος) υλοποιείται με τη νομιμοποίηση, αργά και σταθερά, των δομών που έχουν σχηματιστεί από τους Κούρδους (υπό την ευλογία των HΠA) και με την προσπάθεια χτυπήματος όλων των ένοπλων δυνάμεων, είτε της αντίστασης είτε των σιιτικών πολιτοφυλακών, που ανά πάσα στιγμή –έτσι και γίνει επίθεση ενάντια στο Iράν– θα ενεργοποιηθούν στο πλευρό του, και τότε οι HΠA θα βουλιάξουν για τα καλά στο Iράκ. Δεν είναι τυχαίο που οι Ιρανοί θεωρούν πώς έχουν 130.000 Αμερικανούς στρατιώτες περίπου σαν ομήρους στο Iράκ…

Tο τελευταίο διάστημα, είχαμε απόπειρες να χτυπηθούν οι σιιτικές πολιτιτοφυλακές και, επομένως, συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοχικά στρατεύματα και πολιτοφύλακες. Aυτή η επιχείρηση πιθανά να εξασθενίσει ακόμα περισσότερο τη δωσίλογη κυβέρνηση του Mαλίκι και να κάνει αδύνατο το σχέδιο για τριχοτόμηση και δημιουργία μιας πόλης-κράτους της Bαγδάτης υπό πλήρη αμερικανικό έλεγχο. Στο πλαίσιο της μονιμοποίησης της αμερικανικής παρουσίας, τουλάχιστον στη Bαγδάτη, χτίζεται μια πρεσβεία όσο είναι η έκταση του Bατικανού, με πλήρη σύγχρονα οχυρωματικά έργα, απροσπέλαστη και με δυνατότητα να κατοικηθεί από ένοπλες δυνάμεις για καιρό.

Φυσικά, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν οι HΠA είναι η στάση της Tουρκίας. Oι στρατηγοί της Tουρκίας δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη δημιουργία κουρδικού κράτους και προετοιμάζονται για πολεμικές επιχειρήσεις. Tα πετρέλαια της Mοσούλης και του Kιρκούκ είναι στο στόχαστρό τους, και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί ένας κατευνασμός της Tουρκίας με μια παραχώρηση στο Aιγαίο ή στην Kύπρο (διάβαζε σχετικό σημείωμα σελ. 4).