Στη μέγγενη της επιτήρησης, του Σπύρου Παναγιώτου

120.000

επιπλέον
άνεργοι
το 2009

0,2%

θα είναι
ο ρυθμός
ανάπτυξης
της χώρας
για το 2009

Η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο την είσοδο της χώρας στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης. Γελοιοποιεί τις διακηρύξεις των κυβερνητικών ιθυνόντων για "θωρακισμένη οικονομία" και κουρελιάζει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα κινηθεί στο 0,2% (έναντι πρόβλεψης για 2,7%). Το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει το -3,7% το 2009 και θα ξεπεράσει το -4,2% το 2010. Η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται ακριβά τον επόμενο χρόνο, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της. Συρρίκνωση προβλέπεται στην κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική) και στις εξαγωγές, πτώση των επενδύσεων, ενώ αύξηση θα υπάρξει μόνο στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Στην πραγματικότητα, αυτή η εικόνα της οικονομίας οδηγεί, επίσημα ή όχι, σε νέα επιτήρηση από τις Βρυξέλλες. ανεξάρτητα από το πότε θα ανακοινωθεί.

Αποδεικνύει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν είχαν καμιά επίδραση στην εκδήλωση της κρίσης. Το χάρισμα δεκάδων δισ. στις τράπεζες και στην οικονομική ολιγαρχία, αντίθετα, μόνο επιδείνωση των συνεπειών της μπορεί να φέρει. Για τους εργαζόμενους προβλέπεται, για άλλη μια φορά, πάγωμα των μισθών, νέα φορολογική επιδρομή και μείωση των κοινωνικών δαπανών. Τα λουκέτα και η μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλότερου εργατικού κόστους θα οδηγήσουν σε νέα εκτίναξη της ανεργίας.

Ήδη η προβλεπόμενη αύξηση της ανεργίας στο 9% το 2009 σημαίνει την προσθήκη άλλων 120.000 ανέργων στους επίσημα 350.000 καταγεγραμμένους.

Η εποχή των ψευδαισθήσεων έχει παρέλθει οριστικά.

Σπύρος Παναγιώτου