ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Nα αποσυρθεί τώρα ο Nόμος – Πλαίσιο!

Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες

Παρά το χαστούκι που δέχθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ από το κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, τώρα σπέρνει με εκδικητική μανία νέους ανέμους στην εκπαίδευση. Παρά την αντίθεση φοιτητών και εκπαιδευτικών, παρά την αρνητική στάση ολόκληρης της αντιπολίτευσης, χωρίς να κρατήσει ούτε τα προσχήματα του δήθεν διάλογου, επισπεύδει την κατάθεση ενός νόμου-πλαισίου που στην ουσία αποτελεί δίδυμο αδελφάκι της αναθεώρησης του άρθρου 16. Ότι δεν πέτυχαν με το άρθρο 16 επιχειρούν να το επιβάλλουν τώρα με το νόμο-πλαίσιο. Χωρίς ντροπή, μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Χαρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, αφού πρώτα συστηματικά την καταδίκασαν στην υποχρηματοδότηση και τη διάλυση, στον εσμό των δικών τους επιχειρηματιών, όπως έκαναν με το σύνολο των Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Προσπαθώντας να καταστείλουν τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος, καταργούν το πανεπιστημιακό άσυλο. Όσο η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους, θα θερίζει θύελλες. Η συνέχιση του αγώνα, πιο ενωτικά, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, είναι μονόδρομος.

Επί του πιεστηρίου: Συγκλονιστική πανελλαδική-πανεκπαιδευτική πορεία με 40.000 κόσμο έγινε στην Αθήνα στις 22/2. Ο Καραμανλής είναι αντιμέτωπος με τη νέα γενιά και τον κόσμο της εκπαίδευσης που θυμώνουν και πεισμώνουν μέσα από τον πολύμηνο αγώνα. Η μαζική λαϊκή εξωκοινοβουλευτική πάλη είναι η μόνη διέξοδος για να αποκρουστούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του νεοφιλελευθερισμού.

Bιτσέντσα: 200.000 στη διαδήλωση ενάντια στην αμερικάνικη βάση

Παλλαϊκός συναγερμός ενάντια στις HΠA και στην κυβέρνηση Πρόντι

Tεράστια ήταν η διαδήλωση που οργανώθηκε το Σάββατο 17/2 στη Bιτσέντσα, όπου η κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι και οι HΠA σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέα αμερικάνικη στρατιωτική βάση. Διακόσιες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν, εκφράζοντας ενωτικά και αποφασιστικά το αντιαμερικάνικο και αντιπολεμικό αίσθημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και καταδικάζοντας τη συνένοχη στάση της ιταλικής κεντροαριστεράς. H παλλαϊκή κινητοποίηση ήταν ταυτόχρονα μια βροντερή απάντηση στη νέα «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία της ιταλικής κυβέρνησης, που μάταια έλπιζε έτσι να εκφοβίσει το λαϊκό κίνημα. Oι κάτοικοι της Bιτσέντσα αποφάσισαν ότι, αν η κυβέρνηση Πρόντι δεν αλλάξει την απόφασή της, θα αποτρέψουν έμπρακτα κάθε εργασία κατασκευής της βάσης.

Πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία

Γράμμα του Ιμπραΐμ Τσιτσέκ από τις φυλακές της Τουρκίας

Δημοσιεύουμε στο φύλλο αυτό ένα συγκλονιστικό άρθρο. Πραγματεύεται τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής προοδευτικού δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, που ταρακούνησε την Τουρκία. Γράφτηκε από τον Ιμπραΐμ Τσιτσέκ, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ατιλίμ», που σήμερα είναι προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης»… Αφήνουμε τον ίδιο να μας εξιστορήσει, στο υστερόγραφό του, τις δυσκολίες για να φτάσει το άρθρο αυτό σ’ εμάς, στην Ελλάδα: «Το έγραψα έγκαιρα, αλλά, αφού τιμωρήθηκα με στέρηση αλληλογραφίας από τη διεύθυνση της φυλακής, φοβήθηκα ότι θα φτάσει σε εσάς καθυστερημένα. Προσπάθησα να το ρίξω στους συντρόφους του διπλανού κελιού για να το στείλουν αυτοί, όμως έπεσε στη σκεπή. Αφού διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σημαίνει ότι πλέον ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και το άρθρο έφτασε στα χέρια σας. Όπως έγινε με αυτό το κείμενο, έτσι κι εγώ μια μέρα θα μπορέσω να υπερνικήσω τους τοίχους της φυλακής και θα ξαναϊδωθούμε! Ιμπραΐμ».