ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η ΝΔ ΚΡΑΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ:

Προϋπολογισμός-ληστεία
Βόμβα στο ασφαλιστικό

Από την επομένη των εκλογών, με αποκορύφωμα τις προγραμματικές δηλώσεις και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, έγιναν φανερές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή. Στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει ρυθμούς, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς τον αστισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» είναι εδώ. Δρομολογούνται με διαδικασίες εξπρές, όπως ακριβώς και οι εκλογές. Στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, αλλά πιο άγρια, πιο επιθετικά, πιο κυνικά. Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει τη νέα λιτότητα και τη νέα φοροκαταιγίδα προς όφελος των ολίγων. Το ασφαλιστικό ανατινάσσεται, η υγεία, η παιδεία κ.λπ., με πρόσχημα πάντα το «νοικοκύρεμα», παραδίδονται στους κερδοσκόπους της αγοράς. Το «όλο και πιο φτωχοί, όλο και πιο πολλοί φτωχοί» προωθείται ακόμα περισσότερο, διαγράφοντας ένα ζοφερό τοπίο για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Η επιτάχυνση και το βάθεμα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης από τη δεξιά κυβέρνηση κάνει για την Αριστερά ακόμα πιο επιτακτικά τα καθήκοντα, και δεν αφήνει περιθώρια για επανάπαυση και πανηγυρισμούς για το εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί, τελικά, η επιτυχία της Αριστεράς θα κριθεί στο αν θα καταφέρει ενωτικά, μαζικά και δυναμικά να βάλει φρένο στην επίθεση.

 

Προκλητικές συλλήψεις Βάσκων πατριωτών

Προχτές συνελήφθησαν ο Ζοσέμπα Αλβάρεζ, πρώην ευρωβουλευτής και στέλεχος της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς, καθώς και δύο μέλη της νεολαίας του Μπατασούνα. Ο Αλβάρεζ κατηγορείται διότι συμμετείχε σε κινητοποίηση όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα προς τιμή νεκρών Βάσκων φυλακισμένων και μαχητών! Οι νεολαίοι διότι… οργάνωσαν συνέντευξη Τύπου κατά της σύλληψης 14 συντρόφων τους. Ο φασίστας Φράνκο μπορεί να κοιμάται ήσυχος, το έργο του το συνεχίζουν επάξια οι ισπανοί «σοσιαλιστές».

 

Αντιχουντική εξέγερση στη Βιρμανία

Οι διαδηλώσεις στη Μιανμάρ/Βιρμανία το Σεπτέμβρη, με την καταλυτική συμμετοχή και χιλιάδων βουδιστών μοναχών, ήταν οι πρώτες πραγματικά μαζικές, παλλαϊκές αντιχουντικές εκδηλώσεις μετά από 20 σχεδόν χρόνια φοβισμένης σιωπής. Η αιματηρή καταστολή της δημοκρατικής εξέγερσης του 1988 και η σχεδόν ταυτόχρονη ήττα των ανταρτών του Κ.Κ. Βιρμανίας, που διεξήγαγε ένοπλο αγώνα από το 1948, βύθισαν τη χώρα αυτή σε ένα κλίμα τρόμου και απελπισίας. Την ίδια στιγμή η στρατιωτική δικτατορία, η μακροβιότερη της περιοχής (από το 1962), συνεχίζει τις μπίζνες τόσο με τη «σύμμαχο» Κίνα όσο και με δεκάδες δυτικές πολυεθνικές, όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Texaco, η γερμανική BASF που, ως συνήθως, δεν σκοτίζονται και πολύ για… λεπτομέρειες. Οι πρόσφατες υποκριτικές διαμαρτυρίες της Δύσης περισσότερο σχετίζονται με την επιθυμία των ΗΠΑ να περικυκλώσουν ένα στρατηγικό εχθρό, το Πεκίνο, με φιλοδυτικά καθεστώτα, παρά με ενδιαφέρον για τους πολύπαθους λαούς της Βιρμανίας. Οι αντιχουντικές διαδηλώσεις του Σεπτέμβρη κατέδειξαν, χάρη και στη συμμετοχή των βουδιστών μοναχών, κάποτε αγαπημένων παιδιών του καθεστώτος, την αυξανόμενη κοινωνική απομόνωση της δικτατορίας. Υποστηρίζουμε τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις του δημοκρατικού κινήματος, που παλεύουν όχι για την αντικατάσταση του ενός αφέντη με άλλον, αλλά για να γίνουν επιτέλους οι λαοί της Βιρμανίας αφέντες στον τόπο τους.