Στενές σχέσεις κράτους και μαφίας, του Δημήτρη Υφαντή

Η αποκάλυψη του κυκλώματος Βλαστού-Στεφανάκου-Τρομπούκη ξαναφέρνουν στη δημοσιότητα ένα γνωστό ζήτημα. Υπουργοί και υφυπουργοί, αστυνομικοί, μεγαλοδικηγόροι, υπεύθυνοι των φυλακών σε στενή ή χαλαρή σχέση με τους μαφιόζους. Ορισμένοι από τους τωρινούς πρωταγωνιστές έχουν γίνει γνωστοί από τα προηγούμενα επεισόδια του σίριαλ, αυτό δηλαδή με το παραδικαστικό κύκλωμα και τη διαφθορά στην εκκλησία. Μα κι από το άλλο μεγάλο κύκλωμα, που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες, αυτό με τη σεξουαλική εκμετάλλευση εκατοντάδων κοριτσιών, πάλι γίνεται φανερή η συνεργασία κυκλωμάτων αστυνομικών, γιατρών (που εκδίδουν ψεύτικα πιστοποιητικά υγείας) και τοπικής αυτοδιοίκησης (που βγάζει άδειες εργασίας-μαϊμού). Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε όλ’ αυτά τα ερεθίσματα σε μια τάξη, κάνοντας τρεις διαπιστώσεις:

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι στην κοινωνία μας υπάρχει ένας εκτεταμένος χώρος γύρω κάθε είδους λαθρεμπόρια: ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, εκβιασμοί (προστασία) και απαγωγές για λύτρα. Αυτός ο χώρος πραγματοποιεί πολύ μεγάλους τζίρους, διακινεί κολοσσιαία ποσά. Είναι βασικό συστατικό της οικονομίας, καθώς τα μαύρα κεφάλαια “ξεπλένονται” και τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία. Το χρηματιστήριο είναι ο ένας δρόμος. Η “νύχτα” είναι άλλος, καθώς πολλά κέντρα διασκέδασης, ακόμη κι εκεί που τραγουδούν οι μεγάλες φίρμες, ελέγχονται από αυτόν το χώρο. Πολλά γυμναστήρια το ίδιο – καθώς από εκεί στρατολογείται νέος κόσμος, που δουλεύει σ’ αυτά τα κυκλώματα. Ακόμη και η οικοδομή, το real estate, το εμπόριο πολυτελών αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα. Συνεπώς, είναι εντελώς δυσδιάκριτα και απολύτως διαπερατά τα όρια μεταξύ “μαύρης” και νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας. Υπάρχουν πια ολόκληρες περιοχές που ζουν σε αυτό το όριο – με πιο γνωστή τα Ζωνιανά. Το δε κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να ελέγξει αυτή την κατάσταση. Θα ήταν εύκολο, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή ελεγκτική ρύθμιση. Έτσι νομιμοποιείται, στην ουσία, όλος αυτός ο χώρος των λαθρεμπόριων και των εκβιασμών. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για μαφιοποίηση.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι πάνω στη βάση που προαναφέρθηκε αναπτύσσεται η άμεση σχέση ανάμεσα στους “λειτουργούς” των αστικών θεσμών και στο μαφιόζικο χώρο. Δικηγόροι αναλαμβάνουν να τους υπερασπίσουν με τεράστιες αμοιβές, ειδικά αν καταφέρουν και πέσουν στα μαλακά. Δικαστές, που μπορεί να στέλνουν για 5 χρόνια ένα χρήστη ναρκωτικών στη φυλακή, βγάζοντας λάδι ή ρίχνοντας στα μαλακά ένα μαφιόζο, παίρνουν μεγάλες μίζες. Το ίδιο οι υπεύθυνοι των φυλακών. Παράλληλα, κυκλώματα της αστυνομίας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της μαφίας, στη διακίνηση των ναρκωτικών, στο trafficking. Εδώ πλέον μιλάμε για καθαρή διαπλοκή μαφίας και θεσμών –πιθανόν όχι όλου του εκάστοτε θεσμού, αλλά σίγουρα ενός διευρυμένου και ισχυρού πολιτικά τμήματός του.

Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι η διαφθορά είναι διάχυτο και σύμφυτο χαρακτηριστικό του συστήματος και απογειώνεται στις συνθήκες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Αν η μία άκρη του νήματος είναι η μαφία και τα λαθρεμπόρια, η άλλη άκρη είναι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Στη μέσημ οι ευυπόληπτοι αστικοί θεσμοί. Και μην πει κανείς ότι οι μάνατζερ της κάθε Siemens ή οι παπάδες του κάθε Βατοπεδίου διαφέρουν πολύ από τη μαφία. Με ανάλογες μεθόδους επιχειρούν τη ληστεία του δημόσιου πλούτου.

Δημήτρης Υφαντής


 

Παραίτηση Κοραντή

Μπορεί η ΕΥΠ να έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη τους κυκλώματος Βλαστού-Στεφανάκου-Τρομπούκη, αλλά ο διοικητής της απομακρύνθηκε από τη θέση του. Κι αυτό γιατί παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους διαλόγους των μαφιόζων, όπου αναφέρονται τα ονόματα τριών υπουργών (Μαρκογιαννάκης, Σαλμάς, Καμμένος). Η κυβέρνηση παρεμβαίνει όχι μόνο γι’ αυτό που έγινε, αλλά μάλλον για να προλάβει να επιβάλει σιγή. Με μια χοντροκομμένη κίνηση που μοιάζει με το κλείσιμο της Βουλής για να παραγραφούν τα σκάνδαλα. Σιγά μην είναι μόνο οι τρεις αυτοί υπουργοί που έχουν σχέσεις με τον υπόκοσμο… Εδώ κοτζάμ σύμβουλος το πρωθυπουργού, πρώην προβεβλημένος υπουργός και μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, ο Γ. Κεφαλογιάννης, έφτασε να καταδικάζεται με 5 μήνες για παρέμβασή του στην αστυνομία, προκειμένου να αθωωθεί έμπορος ναρκωτικών!

Προκλητικός Μαρκογιαννάκης

Με ειρωνεία απάντησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη δημοσιοποίηση της συνδιάλεξης, όπου ο αρχιφύλακας της φυλακής Αγιάς Χανίων δηλώνει στη γυναίκα του Βλαστού ότι έχει ήδη παρέμβει στη γυναίκα του Μαρκογιαννάκη για να γίνει η μεταφορά του “κυρίου Παναγιώτη” σε ευνοϊκή φυλακή.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ο όντως ο αρχιφύλακας ανήκει στον κύκλο Μαρκογιαννάκη. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι ο ίδιος ο Μαρκογιαννάκης, το 1997, υπήρξε υπερασπιστής ενός νεαρού που κατηγορήθηκε για φόνο και τιμωρήθηκε με 23 χρόνια φυλακή. Το 2008, κι ενώ ο δικηγόρος-υπερασπιστής έχει γίνει υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο νεαρός αποφυλακίζεται με μια περίεργη δήλωση του αρχιφύλακα (που ανήκει στο περιβάλλον Μαρκογιαννάκη) περί “ειλικρινούς μεταμέλειας”. Λίγους μήνες μετά, ο πελάτης του κυρίου υπουργού ξανασκοτώνει – ένα 21χρονο παλικάρι, αυτή τη φορά. Γίνεται ΕΔΕ, και ο αρχιφύλακας με την περίεργη δήλωση πέφτει στα μαλακά – ενώ ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ωρύεται ότι η ποινή είναι υπερβολικά επιεικής. Μίλησε κανείς για διαπλοκή; Όλ’ αυτά περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων, όταν ο υπουργός διατάζει την εισβολή με μπουλντόζες και την καταστροφή του καταυλισμού των Αφγανών στην Πάτρα. Γι’ όλα αυτά θα όφειλε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης να παραιτηθεί, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως σε αυτά τα κυκλώματα υπάρχει τσίπα;