ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, της Μ.Γ.

Σοκαριστικά τα στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων

της Μ.Γ.

167.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργατικά δυστυχήματα ή εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία τους. Όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα αλλά στην αναπτυγμένη Ευρώπη. Και όχι μόνο αυτό: οι παράπλευρες απώλειες της "ανάπτυξης" προσεγγίζουν σχεδόν τις απώλειες μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 300.000 εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφορετικών βαθμών. 350.000 εργαζόμενοι αναγκάζονται να αλλάξουν δουλειά μετά από κάποιο ατύχημα ενώ 15.000 αποκλείονται οριστικά από την αγορά εργασίας και ζουν με κάποιο επίδομα πείνας. Το 28% των εργαζόμενων δηλώνει ότι υποφέρει από κάποιο πρόβλημα υγείας που οφείλεται στην εργασία του ή έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της.

Αυτά αποκαλύπτει η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία (ΙLΟ) για το 2006. Τα στοιχεία υιοθέτησε και η "επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της Ε.Ε." σε έκθεση με τίτλο "σχετικά με την κοινοτική στρατηγική 2007-2012 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία". Στην ίδια έκθεση η επιτροπή της Ε.Ε. αναφέρεται στο "υπερβολικά υψηλό ποσοστό ατυχημάτων μεταξύ των εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σχέση πρόσκαιρης εργασίας, καθώς και μεταξύ των ανειδίκευτων εργαζομένων, το οποίο, σε ορισμένα κράτη-μέλη, είναι τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό των μονίμως απασχολούμενων".

Η βασική αιτία των αυξανόμενων ποσοστών θανάτων και ασθενειών σχετικών με την εργασία είναι η ολοένα αυξανόμενη ευλυγισία και ανασφάλεια που αποτελεί επίσημη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πράσινη Βίβλος για την απασχόληση που λανσάρει ως νέα στρατηγική τη flexicurity προωθεί ακριβώς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα οι συνθήκες μέσα στους ίδιους τους εργασιακούς χώρους επιδεινώνονται στη βάση της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει τη μείωση του κόστους εργασίας και την απαλλαγή από περιττά έξοδα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγιεινή της εργασίας. Στα δικά μας, ενώ ισχύουν όλα αυτά στο μέγιστο βαθμό, η κυβέρνηση Καραμανλή προωθεί την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα.

Φαίνεται πως όταν λένε ότι "δεν αντέχει η οικονομία", εννοούν ότι δεν αντέχει τους εργαζόμενους…