Πυρηνικά στην Ελλάδα: Δεν θα πάρουμε! του Μιχάλη Σιάχου

Στην επέτειο του Τσέρνομπιλ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ άνοιξε το παράθυρο της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Χαρακτήρισε, αφελώς μεν εσκεμμένα δε, την πυρηνική ενέργεια "πράσινη ενέργεια" – και ο συνειρμός είναι ότι, αν η πυρηνική ενέργεια είναι φιλική στο περιβάλλον, τι περιμένουμε, ας την αξιοποιήσουμε. Από κοντά, έσπευσε να υπερθεματίσει το συγκρότημα Λαμπράκη, από δεκαετίες προνομιακός διαμεσολαβητής του μεγάλου κεφαλαίου για το άνοιγμα δουλειών στην Ελλάδα (βλέπε στο πλαίσιο ένα απόσπασμα, ενδεικτικό της πονηρής επιχειρηματολογίας).

Παγκοσμιοποίηση των πυρηνικών

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μεθοδευμένη κίνηση, η οποία συνδέεται με τις συζητήσεις που γίνονται στα πλαίσια της ΕΕ για αύξηση της χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, κάτω από την πίεση Γάλλων και Γερμανών. Είναι σαφές ότι η νεοφιλελεύθερη επιταγή για προσέλκυση ξένων επενδύσεων με κάθε κόστος, ανοίγει το δρόμο για τα πυρηνικά στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, που τόσα αδιέξοδα έχει συσσωρεύσει στις κοινωνίες και στο περιβάλλον, που κινείται αποκλειστικά με βάση το κυνηγητό του κέρδους, ωθεί αχαλίνωτα προς την καταστροφή. Η οξύτητα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η στρατηγική σημασία της ενέργειας αλλά και η παγκόσμια κρίση λειτουργούν σαν καταλύτες για τη μαζική εξάπλωση των πυρηνικών, που με τη σειρά της συνεπάγεται νέους γενοκτονικούς κινδύνους. Αυτό δείχνει ότι επιβάλλεται ένας διεθνής συντονισμός της πάλης ενάντια στη χρήση των πυρηνικών. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διαχωρισμός στρατιωτικής και ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα μεγάλο προπαγανδιστικό ψέμα.

Αλήθειες που αποσιωπούνται

Η πυρηνική ενέργεια ούτε οικονομική είναι, ούτε πράσινη. Επιπλέον, ούτε ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί, ειδικά σε χώρες με μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα, όπως η Ελλάδα. Τα πυρηνικά απόβλητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που από καμιά τεχνολογία και από καμία χώρα δεν μπορεί να λυθεί. Οι ιμπεριαλιστές φορτώνουν τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη με αυτά, ενώ έχουν αρχίσει να διερευνούν την απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων ακόμη κι έξω από τη γη. Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν περιορισμένο κύκλο ζωής, η δε δαπάνη για το κλείσιμο ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι τέτοια, που εκτοξεύει το κόστος της πυρηνικής ενέργειας. Είναι σωστή η επισήμανση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό, καθώς οι περισσότερες γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία) έχουν ή προωθούν πυρηνικά εργοστάσια. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν χάνουμε τίποτα αν έρθουν και στην Ελλάδα τα πυρηνικά. Σημαίνει, αντίθετα, ότι πρέπει να αντιδράσουμε, αλλά και να συμπαρασταθούμε στις αντιστάσεις που αναπτύσσονται ενάντια στα πυρηνικά. Αυτό το μέτωπο υπονομεύεται από τη δήλωση Σουφλιά. Η Ελλάδα έχει πολλές μορφές ενέργειας που μπορεί να αναπτύξει. Και μάλιστα έχει το πλεονέκτημα ότι αυτές μπορούν να αναπτυχθούν αποκεντρωμένα, σε μικρή κλίμακα, φιλικά προς το περιβάλλον (αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, κυματική, μικρά υδροηλεκτρικά). Όμως οι κυβερνήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος ουδόλως ενδιαφέρονται γι’ αυτά. Μπίζνες θέλουν ν’ ανοίξουν οι άνθρωποι – αλλά δεν θα τους αφήσουμε!

Μιχάλης Σιάχος


Ο Ψυχάρης σε ρόλο πλασιέ

(Αναδημοσίευση από το "Βήμα", 12 Μαΐου 2008)

"Αποκλείουμε την αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας στη χώρα μας. Αποδεχόμαστε (αν μπορούμε, ας κάνουμε και αλλιώς!) τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών σε ΟΛΕΣ τις όμορες χώρες. Θα αγοράζουμε (ακριβότερα) ηλεκτρικό ρεύμα από τους… επάρατους (πυρηνικούς) σταθμούς – και θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

Πολύ περισσότερο βέβαια θα είναι ικανοποιημένοι οι γείτονες και οι επιχειρηματίες που ετοιμάζονται να στήσουν τις δουλειές…

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν θεωρητικό κίνδυνο (καθώς οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η νέα προηγμένη πυρηνική τεχνολογία είναι απολύτως ασφαλής), χωρίς οποιοδήποτε όφελος… Και μάλιστα είναι βέβαιον ότι εμείς θα αγοράζομε ηλεκτρικό ρεύμα από τους γείτονες πληρώνοντας για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών πιθανώς λίγο έξω από τα σύνορά μας."