Πρόχειρο ενημερωτικό σημείωμα για την προϊστορία των επιθέσεων του ΚΚΕ στην ΚΟΕ στην Αχαΐα

Αυτό που δείχνει ο «βομβαρδισμός» αναφορών για την ΚΟΕ σε όλα τα δελτία τύπου και τα κείμενα τους (http://pamepatras.blogspot.com) εκφράζει αδιέξοδα που έχουν κορυφωθεί αμέσως μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Υπάρχουν αποτυχίες και προβλήματα στο πέρασμα της γραμμής του ΚΚΕ σε μια σειρά «κατοχυρωμένων» εργασιακών χώρων (που δεν παρεμβαίνει κατ’ ανάγκη  η ΚΟΕ ). Πιο συγκεκριμένα:

Τον Νοέμβρη του 2008 με μία ολιγομελέστατη συνέλευση των 50 ατόμων στο κραταιό σωματείο οικοδόμων Πάτρας πέρασαν τροποποίηση στο καταστατικό που τους επέτρεπε το στήσιμο κάλπης σε πολλά διαφορετικά σημεία (στα γιαπιά) για διάρκεια αορίστου χρόνου. Με αυθαίρετη δική τους απόφαση έσβησαν τις ταμειακές υποχρεώσεις παλιότερων-νεότερων αλλά και χαμένων μελών ώστε να δημιουργήσουν μαζική προσέλευση στις εκλογές και με βάση το παλιό μητρώο του σωματείου οικοδόμων, το οποίο αριθμεί 9.000 μέλη, να πολλαπλασίαζαν τους αντιπροσώπους τους στο ΔΣ του ΕΚΠ και να ανέτρεπαν την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ. Τελικά παρόλα τα παραπάνω και ενώ γύριζαν για 20 μέρες τις κάλπες σε όλη την Πάτρα (αλλάζοντας ακόμα και τις ταμπέλες  τοπικών γραφείων του ΚΚΕ και αναγράφοντας «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ», οι ψήφοι που πήραν ήταν 730 από 850 το 2008, χάνοντας και μία έδρα.

Στο σωματείο επισιτισμού, στο οποίο το ΠΑΜΕ δεν έχει ούτε ένα μέλος στο ΔΣ του σωματείου, έβγαλαν την ημέρα των εκλογών του σωματείου (πριν ένα μήνα) ομάδα ελέγχου από μέλη του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ και διέκοψαν τις εκλογές με την κατηγορία ότι γίνονταν παράνομα δίχως ταυτότητες και ότι δεν ήταν ανακοινωμένη η δικαστική αντιπρόσωπος. Τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Έφτασαν σε προσωπικές καταγγελίες δημόσια του συνδικαλιστή Βάρδα, σε μηνύσεις ακόμα και στην δικαστική αντιπρόσωπο. Όλα αυτά έγιναν γιατί λίγες μέρες μετά υπήρχαν εκλογές της Ομοσπονδίας επισιτισμού στην Αθήνα όπου και κρινόταν το ΠΑΜΕ να χάσει έδρα πανελλαδικά, όπως και έγινε. Εδώ πήγαν να πατήσουν στο γεγονός ότι πρόσφατα μέλος της οικογένειας του προέδρου του σωματείου έχει ανοίξει ψησταριά στην Πάτρα οπότε και τον κατονόμασαν «σκληρό εργοδότη και μαγαζάτορα», χωρίς φυσικά ο ίδιος να είναι έστω ιδιοκτήτης.

Στο χώρο των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, στο σύλλογο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ανένταχτων και του Π. Μιχαλόπουλου (μέλος της ΚΟΕ), παρευρέθηκαν στην πρώτη συνέλευση και την διέλυσαν καταγγέλλοντας τον Μιχαλόπουλο ότι προέβη παράνομα σε σύσταση συλλόγου και ότι όλοι όσοι ήταν μέλη του δεν κάλυπταν την επαγγελματική ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Ο κόσμος τους αποδοκίμασε και επανήλθαν στην τελευταία συνέλευση να πουν τα ίδια και να μοιράσουν τις ανακοινώσεις τους για την ΚΟΕ, τον Χατζηλάμπρου κτλ. Έχουν βγάλει δημόσια καταγγελίες ενάντια στον Π. Μιχαλόπουλο.

Σε μια σειρά εργασιακούς χώρους που δεν αναφέρονται δημόσια εδώ, υπάρχουν εκβιασμοί και πιέσεις σε συνδικαλιστές. Να μην υπογράφουν κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ, να μην συμμετέχουν σε μαζέματα πλην του ΠΑΜΕ, ενώ “νουθετούνται” και μέλη του ΠΑΜΕ που δεν ακολουθούν την γραμμή της απομόνωσης.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις για την ΚΟΕ και τη στάση του ΒΧ στην τελευταία απεργία αφορά την  ενόχληση τους για το ότι υπήρξε κείμενο υπογραφών από συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ τοπικά, που κατήγγειλε την ΠΑΣΚΕ ως απεργοσπαστικό μηχανισμό και ζητούσε να μπει στις 10/2 συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Η ΠΑΣΚΕ πιεσμένη από την κίνηση των συνδικαλιστών έβαλε αργά το βράδυ συγκέντρωση και πορεία για την επόμενη μέρα. Το ΠΑΜΕ θεωρούσε δεδομένο ότι εκείνη τη μέρα θα εμφανιζόταν ως η μόνη δύναμη κινητοποίησης στην Πάτρα και αιφνιδιάστηκε από το ότι και άλλη πορεία έγινε και ήταν αξιοπρεπής από πλευράς συμμετοχής. Από το μεσημέρι της 10ης Φλεβάρη ξεκίνησαν τον πόλεμο αυτών των ανακοινώσεων στοχοποιώντας την ΚΟΕ ως στήριγμα της Πασκίτικης ΑΔΕΔΥ επειδή απαιτήσαμε -και πετύχαμε- να διοργανωθεί συγκέντρωση.

Μια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πέρασε από νοσοκομεία μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους και οι εργαζόμενοι τους αποδοκίμασαν γνωρίζοντας ποιος είναι ο καθένας. Πήγαν σε δημόσιες υπηρεσίες, στο Πανεπιστήμιο σε όλες τις συνελεύσεις (όπου πήραν απαντήσεις σε έντονο κλίμα), ακόμα και σε ένα σχολείο όπου προκάλεσαν επεισόδια με μαθητές μέλη της ΚΟΕ.

Τις μέρες που ακολούθησαν το θέμα βγήκε στον τοπικό τύπο όπου στελέχη του ΚΚΕ αμύνονταν αμήχανα για αυτές τις ανακοινώσεις.

23/2/2010