ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ, του Ν.Τ.

Προπαρασκευαστική Συνέλευση Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

του Ν.Τ.

Από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου διεξάχθηκε στην Φρανκφούρτη η 1η Προπαρασκευαστική Συνέλευση για το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ήταν αφιερωμένο στις συναντήσεις των διάφορων δικτύων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ΕΚΦ, ενώ τη δεύτερη και τρίτη μέρα στον απολογισμό του Φόρουμ της Αθήνας και στη διαδικασία πραγματοποίησης του 5ου ΕΚΦ.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην επιτυχία του Φόρουμ της Αθήνας. Παρόλα αυτά εκφράστηκαν «επιφυλάξεις» από τις ρεφορμιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του που αποξενώνει άλλες δυνάμεις π.χ. ΜΚΟ, για την ανοιχτή παρουσία των πολιτικών κομμάτων και το έλλειμμα ευρωπαϊκών εναλλακτικών πολιτικών.  Αρκετοί ομιλητές έκαναν κριτική στην «κυβέρνηση» του Φόρουμ αναφερόμενοι στο έλλειμμα δημοκρατίας στις διαδικασίες του και στον τρόπο που προωθούνται πολλές από τις αποφάσεις που παίρνονται. Βασικό σημείο που επισημάνθηκε ήταν η αδυναμία που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ να συνδεθεί με πραγματικά κινήματα και αντιστάσεις τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. το ΕΚΦ δεν δραστηριοποιήθηκε καθόλου για το ζήτημα του πόλεμου στο Λίβανο). Σοβαρό έλλειμμα στις διαδικασίες της Φρανκφούρτης είναι η μεγάλη καθυστέρηση που πλέον υπάρχει στην διαδικασία πραγματοποίησης του επόμενου Φόρουμ. Η μεγάλη δυστοκία στο να οριστεί επόμενη προπαρασκευαστική συνέλευση και μέρος διεξαγωγής του επόμενου ευρωπαϊκού. Αυτό οφείλεται κύρια στην αδιαφορία για τις διαδικασίες από μεριάς της «κυβέρνησης» του Φόρουμ, στο πάγωμα  κάθε ουσιαστικής συζήτησης, στην προσπάθεια διαχείρισης όλου του εγχειρήματος από μια ομάδα «πεπειραμένων», το μπλοκάρισμα που δημιουργεί η κεντροαριστερά όταν κυβερνάει (π.χ. Ιταλία). Όλα αυτά συνδέονται με την προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατικών και ρεφορμιστικών δυνάμεων να βρουν «νέες φόρμουλες» για να «ξεδοντιάσουν» το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και να επιβάλουν το σχέδιο του κυβερνητισμού.

Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να συντονιστούν η αλληλεγγύη και οι αντιστάσεις απέναντι στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση. Απαραίτητος όρος γι’ αυτό είναι η παρουσία και η δράση του Αντιιμπεριαλιστικού Δικτύου που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από το Φόρουμ της Αθήνας και σχεδιάζει να τη συνεχίσει. Όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον Αντιιμπεριαλιστικό Χώρο θεωρούν πετυχημένη την παρέμβαση στην Αθήνα και θέλουν να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Στη συνεδρίαση του δικτύου στα πλαίσια της προπαρασκευαστικής της Φρανκφούρτης αποφασίστηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις σε γεγονότα που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα όπως το Παγκόσμιο Φόρουμ το Γενάρη στο Ναϊρόμπι αλλά και στις δραστηριότητες ενάντια στη διάσκεψη του G8 τον Ιούνιο στο Ροστόκ.