Προκλητικότατος ο ΣΕΒ

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κυνικότητας η φετεινή ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου στη Γενική Συνέλευση τους. Επέκρινε προκλητικά ολόκληρη την κοινωνία για τα προβλήματα της οικονομίας και έβγαλε λάδι τον επιχειρηματικό κόσμο. Ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα:

"Τα κόμματα βρίσκονται σε μία ιδιότυπη ομηρία σε σχέση με την κοινή γνώμη. Ενστικτωδώς, η κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη της αλλαγής, αλλά, αυτόματα –χωρίς σκέψη–, αντιδρά σε κάθε αλλαγή. Βρίσκονται, έτσι, σε διαρκή ανακολουθία με τις πραγματικές προκλήσεις και σε διαρκή συμφωνία με τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Η δημόσια διοίκηση, απαίδευτη και ευθυνόφοβη, δεν είναι ικανή να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Το κράτος σπαταλά πόρους και υστερεί στην παροχή υπηρεσιών. Με την πανταχού παρουσία του και τη νομοθετική του πολυλογία, διατηρεί την οικονομία σ’ ένα ασφυκτικό εναγκαλισμό, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό. Το συνδικαλιστικό κίνημα, με τη σειρά του, είναι παραδοσιακά ταγμένο στην πάλη των τάξεων. Στους σύγχρονους καιρούς μας αυτό, κατά κανόνα, μεταφράζεται στην πράξη σε διαφύλαξη κεκτημένων και στη διεύρυνσή τους – όποτε και όσο είναι δυνατό. Αυτή η, ουσιαστικά στατική, θέση εξυπηρετεί –και μόνο ως ένα βαθμό– τα άμεσα συμφέροντα όσων έχουν ήδη εργασία. Δεν αντιμετωπίζει προνοητικά ούτε τις επερχόμενες απειλές κατά των ίδιων των εργαζομένων, ούτε την οικονομική απόγνωση των ανέργων – ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μεσήλικων. Έχουμε όμως και ενθαρρυντικά σημάδια. Η πρόσφατη υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπόδειγμα δημιουργικού συμβιβασμού στη βάση του κοινού και ευρύτερου συμφέροντος, Κατ’ εξοχήν εμείς οι επιχειρηματίες διαθέτουμε αποδεδειγμένη ικανότητα προσαρμογής και εφαρμοσμένη ηγετική πρακτική. Πιστεύω και προσβλέπω σε μια δυναμική συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, με κοινό στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη συλλογική προκοπή. Μια συμμαχία προόδου, πέρα από άγονες προκαταλήψεις και παρωπίδες συμφερόντων, πέρα από ξεθωριασμένες κομματικές σημαίες και αυτοδιαψευδόμενα συνθήματα".

Χειροκροτητής ο δικομματισμός

Στην ίδια συνέλευση μίλησαν ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου στηρίζοντας την προκλητικότητα του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός τόνισε: "Οι αντιλήψεις που στρέφονται ενάντια στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα, αποβαίνουν σε βάρος, όχι μόνο της Οικονομίας, αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας". Κι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του: "Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι πάλι κοντά σας σήμερα, διότι αυτή η ετήσια συνάντηση είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας. Μαζί, μπορούμε και αξιολογούμε την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας μας της πατρίδας μας". Έβγαλαν έτσι λάδι τον επιχειρηματικό κόσμο για την ακρίβεια και για το όργιο της κερδοσκοπίας. Δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για τα θέριεμα των κερδών της αστικής τάξης, που είναι η άλλη όψη της μιζέριας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνει το συνεχώς διευρυνόμενο προλεταριάτο. Ούτε για τη μη φορολογία των κερδών (ο δικομματισμός άλλωστε τη θέσπισε). Ούτε για το ότι τελικά το μόνο πεδίο στο οποίο διακρίνονται, επιχειρηματίες και αστοί πολιτικοί, είναι το ξεπούλημα στο ξένο κεφάλαιο.