Προεκλογικές υποσχέσεις, μετεκλογικά χαστούκια, του Χ.Κ.

Δυο βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και το σκηνικό των υποσχέσεων από τη μια και των θετικών απολογισμών για “υπεύθυνο και σοβαρό έργο” από την άλλη ξαναπροβάλλεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, στο πλαίσιο της τεχνητής πόλωσης και του εγκλωβισμού του λαού στο δικομματικό σχήμα με γνωστά ψευτοδιλήμματα.

Η κυβέρνηση των σκανδάλων, της λιτότητας, της φτώχειας και των τραπεζιτών, αφού επιδότησε την αγορά ακριβών τζιπ, αφού προκήρυξε 15.000 θέσεις ειδικών φρουρών με κριτήριο να έχουν ύψος 1.70 και να μην έχουν τατουάζ στο σώμα τους, τώρα μοιράζει laptop σε μαθητές και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στους ανέργους με μεσαιωνικές συνθήκες και ανύπαρκτα δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ (επίσης των σκανδάλων, της λιτότητας, της φτώχειας και των τραπεζιτών – για να μην ξεχνιόμαστε), υπόσχεται “πράσινη ανάπτυξη”, αύξηση των επιδομάτων εργασίας και κατώτερο εγγυημένο εισόδημα για να ικανοποιήσει τη γενιά των “απασχολήσιμων” που εξέθρεψε η διακυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Έχοντας ως κεντρικό προεκλογικό σύνθημα το σλόγκαν “πρώτα ο πολίτης”, ανακήρυξε τις ευρωεκλογές σαν πρόκριμα για την επιστροφή του στην εξουσία.

Το σίγουρο είναι ότι την επομένη των εκλογών και οι δύο μαζί συναινετικά θα εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες των Μπαρόζο και Αλμούνια, που άλλωστε είναι η πραγματική κυβέρνηση της χώρας. Αυτό κάνουν έτσι κι αλλιώς επί δεκαετίες, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση και ποιος “αντιπολίτευση”. Το ίδιο κάνουν και οι εκπρόσωποί τους στην Ευρωβουλή, όταν υπερψηφίζουν από κοινού όλο το αντιδραστικό αντιλαϊκό αντεργατικό πλαίσιο της Κομισιόν.

Το σίγουρο είναι ότι την επομένη των εκλογών οι προεκλογικές υποσχέσεις θα μετατραπούν σε χαστούκια. Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική “αντίσταση” που πρόβαλε η κυβέρνηση, όταν ανακοινώθηκε ότι η χώρα θα τεθεί για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκή επιτήρηση, ήταν να της επιτραπεί να ανακοινώσει τα “αναγκαία” μέτρα μετά τις εκλογές.

Έτσι, αμέσως μετά τις εκλογές, θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων, για το οποίο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου έχει ήδη φροντίσει να μας προϊδεάσει:

  • Νέο φορολογικό σαφάρι για να εξοικονομηθούν περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν πρόσθετο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
  • Πάγωμα μισθών και συντάξεων και για τον επόμενο χρόνο.
  • Νέες, ακόμα χειρότερες αλλαγές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Νέα επίθεση με επιβολή νέων έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Σχεδιάζουν επίσης αύξηση του ΦΠΑ μέσα στην κρίση, τη στιγμή που πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν ήδη μειώσει τους συντελεστές στα βασικά είδη.
  • Δραστική συρρίκνωση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή τους.
  • Αύξηση των τελών κυκλοφορίας και νέα φορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Όλα αυτά αποτελούν μια πρώτη δόση μέτρων, καθώς η κυβέρνηση διατυμπανίζει με θράσος ότι είναι έτοιμοι να πάρει και πρόσθετα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για όλα αυτά βέβαια δεν θα ακουστεί λέξη από τους εκπροσώπους του δικομματισμού στην προεκλογική περίοδο. Βλέπετε, όλα αυτά είναι “αντικειμενικά”, δεν πρέπει αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης, δεν είναι επίμαχο ζήτημα της κάλπικης δικομματικής πόλωσης. Για ένα λόγο: Είναι κοινές επιδιώξεις και επιλογές του δικομματικού συστήματος.

Χ.Κ.