ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πολιτικό μνημόνιο

Το κείμενο που ακολουθεί προτάθηκε από την πολιτική οργάνωση Κόκκινο σε όλες τις οργανώσεις –πλην Συνασπισμού– και τους ανένταχτους που συμμετέχουν στο ΣυPιζA και στην Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς. Η ΚΟΕ υπόγραψε το κείμενο αυτό γιατί θεωρεί πως πρέπει να δεσμευτούν όλες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Aριστεράς σε ένα πλαίσιο και ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και όχι να υπάρχει μια επιλεκτική μεθόδευση. Επίσης γιατί θεωρεί πως το πνεύμα του και οι προτάσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό κινούνται μέσα στην λογική του αριστερού πόλου και της ανασύνθεσης της Αριστεράς. Τέτοιες διαδικασίες και δεσμεύσεις χρειάζονταν από καιρό, αλλά αυτό δεν εκτιμάται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Από τους ανένταχτους το κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της γραμματείας του ΣυPιζA.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη συγκρότηση και τη διεκδίκηση της ψήφου των ανθρώπων του κινήματος και της Αριστεράς με το ψηφοδέλτιο του ΣυPιζA.

Στα χρόνια αυτά η κυβέρνηση της Δεξιάς έχει εξαπολύσει μια σφοδρότατη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και τη νεολαία επιχειρώντας να ξηλώσει όλες τις καταχτήσεις του κινήματος των τελευταίων δεκαετιών και να παραδώσει τα πάντα στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Αυτές οι πολιτικές επιλογές ήλθαν σαν συνέχεια και επιτάχυνση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και διευκολύνονται από τον σταθερό νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι σ’ αυτές τις επιθέσεις στάθηκε με πρωτοφανή επιμονή και σθένος το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα, που έδωσαν πολλές και σκληρές μάχες, και μαζί τους τα κινήματα που συντονίζονται στο πλαίσιο του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος και του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Χιλιάδες γυναίκες και άντρες σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και τις συνοικίες της αθηναϊκής μητρόπολης συσπειρώθηκαν σε κάθε ευκαιρία που δόθηκε, είτε στο πλαίσιο του Κοινωνικού Φόρουμ είτε στη μεγάλη απεργία των δασκάλων είτε στη μάχη των δημοτικών εκλογών είτε πρόσφατα στο μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του συντάγματος και του άρθρου 16 και έδειξαν μαζί με τους χιλιάδες νεολαίους του κινήματος των φοιτητικών καταλήψεων ότι η ενότητα της Pιζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων εκτός από εφικτή, μπορεί να είναι και νικηφόρα.

Όλος αυτός ο κόσμος εκφράζεται σε διάφορες πολιτικές συλλογικότητες της Αριστεράς ή είναι απλά ανένταχτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να εκφραστεί συνολικά από μία μόνο πολιτική συλλογικότητα ή πολύ περισσότερο από κάποιον ανένταχτο αγωνιστή/τρια. Αυτός ο κόσμος ζητάει να εκφραστεί, να «ενταχθεί» στην προοπτική μιας νέας αριστερής συσπείρωσης και μάλιστα την «υποδεικνύει» με τη στάση και την πολιτική συμπεριφορά του. Ζητάει μια ξεκάθαρα αντινεοφιλελεύθερη και χειραφετημένη από κεντροαριστερά σενάρια Αριστερά. Ζητάει το σήμα μιας συσπείρωσης που θα υπερβαίνει την «αλήθεια» ενός μόνο ιστορικού ρεύματος. Αναγνωρίζει την ειλικρίνεια της πραγματικής υπέρβασης στον κοινό στόχο της συσπείρωσης και της ενότητας. Ζητάει τη συμβολική και ταυτόχρονα πραγματική εικόνα της ανανέωσης και στο επίπεδο των ίδιων των ανθρώπων, των πολιτικών στελεχών. Τέτοια χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, επιβράβευσε με την ψήφο του στην Ανοιχτή Πόλη και άλλες δημοτικές κινήσεις και τους έδωσε την εμπιστοσύνη του.

Ο ΣυPιζA του 2004 έκανε με τη συγκρότησή του ένα αποφασιστικό βήμα στο να συνδεθεί με αυτή τη δυναμική, παρά τους ηγεμονισμούς και άλλους τραυματισμούς, που δεν έλειψαν. Έκτοτε όμως έμεινε στον ίδιο σταθμό, ενώ τα τρένα του κινήματος περνούσαν από μπρος του. Σήμερα μπορούμε να φανούμε πιο σοφοί!

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η συγκρότηση των εκτός Συνασπισμού οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ανένταχτων του ΣυPιζA σ’ ένα μπλοκ που θα συντάσσεται με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια σ’ ένα πλαίσιο αρχών και δεσμεύσεων μπορεί να παίξει ευεργετικό ρόλο στο συνολικό εγχείρημα, να σηματοδοτήσει μια συνεργασία αριστερών δυνάμεων, να δυναμώσουν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στην πολιτική και κοινωνική Aριστερά προς όφελος ενός ριζοσπαστικού σχεδίου ενότητας και ανασύνθεσης. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη μιας δυναμικής πολύ μεγαλύτερης από το άθροισμα των οργανωμένων δυνάμεων της κάθε συλλογικότητας.

Στην εξυπηρέτηση ενός τέτοιου σχεδίου προτείνουμε το παρακάτω πολιτικό πλαίσιο.

Οι πολιτικές συνιστώσες αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες του ΣυPιζA που υπογράφουμε, τοποθετούμαστε – δεσμευόμαστε με το παρακάτω πολιτικό πλαίσιο σχετικά με βασικές πολιτικές κατευθύνσεις που θα υπηρετήσουμε το επόμενο διάστημα.

1. Το εγχείρημα της ενότητας στη δράση και της πολιτικής ενότητας στην Αριστερά είναι για μας απαίτηση του κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων και ανάγκη των καιρών. Γι’ αυτό, δεσμευόμαστε να το υπηρετήσουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Για μας το εγχείρημα αυτό λογοδοτεί στην ανάγκη συγκρότησης ισχυρού μετώπου αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και το νεοφιλελεύθερο δικομματισμό σε δύο επίπεδα: Σε επίπεδο κοινωνίας και κινήματος, με τη συγκρότηση μαζικών και νικηφόρων σχηματισμών μάχης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σε πολιτικό επίπεδο, με τη συγκρότηση μαζικού ενωτικού και ριζοσπαστικού πόλου της Αριστεράς, που θα αποτελεί αποτελεσματικό στήριγμα του κινήματος και εργαλείο για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού.

2. Γι’ αυτό, αντιλαμβανόμαστε το ενωτικό εγχείρημα του ΣυPιζA και της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς ως διαδικασία συγκρότησης μιας μαζικής – πανελλαδικής αριστερής συσπείρωσης με σαφείς διαδικασίες, αναγνωρισιμότητα, παρέμβαση με ριζοσπαστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Επομένως θα εργαστούμε ώστε να μην εκφυλιστεί σε απλή εκλογική συμμαχία, να μη φυτοζωεί με τη μορφή ενός αποκομμένου διαπαραταξιακού συντονιστικού που θα κινδυνεύει να γίνει στείρο και γραφειοκρατικό, αλλά αντίθετα να αποκτήσει πραγματική πολιτική υπόσταση, με επιτροπές πρωτοβουλίας σε όλη την Ελλάδα και με διαδικασίες συντονισμού που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του ως μάχιμης πολιτικής συσπείρωσης.

3. Θα επιδιώξουμε επομένως σε όλο το επόμενο διάστημα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προεκλογική περίοδο και τις εκλογές, τη συγκρότηση τέτοιων επιτροπών πρωτοβουλίας που δεν θα λειτουργούν απλά σαν εκλογικές επιτροπές. Θεμελιώνοντας έτσι το εγχείρημά μας στη βάση και σε πανελλαδική κλίμακα, θα εργαστούμε στη συνέχεια για τη συγκρότησή του μέσα από πρωτοβουλίες όπως πανελλαδική συνδιάσκεψη των επιτροπών πρωτοβουλίας, συγκρότηση ενιαίων δομών παρέμβασης σε θεματικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς χώρους, παρεμβάσεις στα ανοιχτά μέτωπα του κινήματος, μαζικές πολιτικές καμπάνιες στην κοινωνία.

4. Για να υπηρετήσουμε μια τέτοια κατεύθυνση, θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε τον οργανωμένο διάλογο ανάμεσα στον κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων, με την έκδοση περιοδικού και τη δημιουργία μαρξιστικού χώρου πολιτικού προβληματισμού, αμέσως μετά τις εκλογές.

5. Θα εργαστούμε για να συγκροτηθεί μέσα στο ΣυPιζA και για την πρόοδο του κοινού μας εγχειρήματος σ’ αυτή την κατεύθυνση, μια μαζική αντικαπιταλιστική πτέρυγα με στόχο να διεκδικήσουμε και διασφαλίσουμε τα μαζικά, κινηματικά, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος.

6. Για όλους τους παραπάνω λόγους, βλέπουμε τη συμμετοχή μας στις διεργασίες του ΣυPιζA και της Πρωτοβουλίας που διερευνούν τη δυνατότητα να δοθεί μια νέα ώθηση στο ενωτικό μας εγχείρημα από τη σκοπιά της επίλυσης των ουσιαστικών προβλημάτων που δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα να κατακτήσουμε τα χαρακτηριστικά στα οποία αναφερόμαστε παραπάνω. Σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα: πολιτικό πλαίσιο, λειτουργία και τρόπος οργάνωσης, πλουραλιστική εκπροσώπηση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.   

7. Η επιδίωξη της πλουραλιστικής εκπροσώπησης στις επερχόμενες εκλογές δεν υπακούει απλώς σε ηθικά κριτήρια ή σε κανόνες «δίκαιης μοιρασιάς», αλλά έχει για μας νόημα κυρίως στο βαθμό που αποσκοπεί να δώσει δύναμη και να αυξήσει το ειδικό βάρος τέτοιων αντιλήψεων. Για όσους/ες από τη Pιζοσπαστική Aριστερά εκφράσουν από τη θέση του/της βουλευτή αυτές τις θέσεις, οι πολιτικές δεσμεύσεις είναι αυτονόητες: θα εργαστούν για να υλοποιήσουν αυτές τις κατευθύνσεις.

8. Η διεκδίκηση και η ανάδειξη αριστερών ριζοσπαστών βουλευτών εκπροσώπων πέρα από αυτούς του ΣΥΝ, σηματοδοτεί πιο ενεργητικούς όρους και πιο αναβαθμισμένη πολιτική παρουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε περιόδους που είναι αναγκαία η πιο πλατιά συσπείρωση αριστερών δυνάμεων για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού αλλά και των κεντροαριστερών σεναρίων που τον ανατροφοδοτούν. Σημαίνει ότι αναβαθμίζεται η προσπάθεια συγκρότησης ενός αριστερού ριζοσπαστικού αντικαπιταλιστικού ρεύματος και δείχνει στην πράξη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που το βάθος της είναι πολύ περισσότερο από μια απλή εκλογική σύμπραξη. Τέλος δείχνει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη συνεργασία ανάμεσα σε αριστερές δυνάμεις και δεν είναι μια καρικατούρα συνεργασίας. Τέλος οι βουλευτές  αυτοί λογοδοτούν στις ανάγκες των κινημάτων, των ενωτικών διεργασιών στην Αριστερά και των παρεμβάσεων στην κοινωνία και δεσμεύουν από το πνεύμα και τις κατευθύνσεις αυτού του μνημόνιου.

9. Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει για μας η πολιτική δέσμευση ότι οι βουλευτές της πλουραλιστικής εκπροσώπησης θα αγωνιστούν με συνέπεια για την ενδυνάμωση των αριστερών χαρακτηριστικών και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής του ενωτικού εγχειρήματος, όπως επίσης και η δέσμευση ότι δεν θα στηρίξουν με κανένα τρόπο, έμμεσα ή άμεσα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, κεντροαριστερά σενάρια, κυβερνήσεις συνεργασίας ή νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για μας δεν υπάρχει καμία περίπτωση «προγραμματικής σύγκλισης» και κυβερνητικής συνεργασίας οποιασδήποτε μορφής με το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που είναι ευκταίο είναι η συμπαράταξη με κόσμο της βάσης του ΠΑΣΟΚ, με συνδικαλιστικά και νεολαιίστικα κομμάτια, στα μέτωπα του κινήματος.  

10. Τέλος, η επιτυχία του κοινού βηματισμού των οργανωμένων δυνάμεων των συνιστωσών του ΣυPιζA που υπογράφουν αυτό το μνημόνιο εξασφαλίζει διαδικασίες και δυνατότητες ελέγχου και δίνει τις εγγυήσεις ότι πρόκειται για πραγματική πολιτική συνεργασία με προοπτική. Βάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συσπείρωση του μεγάλου ανένταχτου και δύσπιστου πολιτικού δυναμικού του κινήματος και της Αριστεράς σε μια καινούργια και φιλόδοξη πορεία. Σε αντίθεση μ’ αυτούς τους συγκεκριμένους όρους, που εξασφαλίζονται από τις πολιτικές συνιστώσες, βρίσκονται τα σενάρια για τη συμβολική έκφραση των ανένταχτων από κάποια «εμβληματική» ανένταχτη προσωπικότητα που παρά τις όποιες αγαθές προθέσεις δεν θα εξασφαλίζει τίποτα από τα παραπάνω, αφού δεν μπορεί να δημιουργήσει ούτε πραγματικό συσχετισμό ενάντια στις συνήθειες και τις αδράνειες του χθες που πρέπει να υπερβούμε ούτε αποτελεσματικό ανάχωμα ενάντια στις φανερές ή και υφέρπουσες κεντροαριστερές αντιλήψεις.    

Κόκκινο, ΚΟΕ, Γιάννης Μηλιός