ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ

Πολιτική η καταδίκη του Μοναστηριώτη

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε σήμερα Τρίτη, 31/10, από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών ο Γιώργος Μοναστηριώτης για λιποταξία, χωρίς ούτε καν να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων, και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Ο Γιώργος Μοναστηριώτης το Νοέμβριο του 2000 και αφού προηγουμένως είχε συμπληρώσει ενός έτους διάρκεια στρατιωτικής θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό, κατατάχθηκε σε αυτό ως επαγγελματίας υπαξιωματικός πενταετούς θητείας. Το Μάιο του 2003, και ενώ υπηρετούσε στη φρεγάτα «Ναυαρίνο», αρνήθηκε να ακολουθήσει τη φρεγάτα αυτή σε πολεμική αποστολή στο Ιράκ και ταυτόχρονα αποχώρησε, μη εμφανιζόμενος ξανά προς ανάληψη υπηρεσίας, από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια επεδίωξε, επισκεπτόμενος επανειλημμένα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το Ναυτοδικείο, την άρση του καθεστώτος της συμμετοχής του στο στράτευμα, επιδιώκοντας να δηλώσει και τυπικά την παραίτησή του, πλην όμως προσέκρουσε επανειλημμένα άλλοτε στην άρνηση, άλλοτε στην ευθυνοφοβία και άλλοτε στην επίκληση άγνοιας του νόμου πλέον των συνήθων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων των διαφόρων αρμοδίων και υπευθύνων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να κηρυχθεί σε λιποταξία και εντέλει να δικαστεί «επ’ αυτοφώρω», αφού προηγουμένως προσήλθε αυθόρμητα στο Ναυτοδικείο για τη διερεύνηση της υπόθεσής του, με την υπ’ αριθμόν 509/13.9.2004 απόφαση του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιώς σε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και τεσσάρων μηνών.

Παρά το ότι στη νέα δίκη με ανακοινώσεις και ψηφίσματα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους πολυάριθμοι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς και αναδείχθηκε πολύπλευρα η αξία της πράξης του και η κοινωνική της αποδοχή, το δικαστήριο έκλεισε τα μάτια στην κοινωνική κατακραυγή του πολέμου στο Ιράκ και τον καταδίκασε ξανά αμφισβητώντας του το δικαίωμα να αποχωρήσει από το Πολεμικό Ναυτικό, παρότι η ένταξή του δεν τον εξέφραζε πλέον συνειδησιακά.

Πρόκειται για μία ακόμη εκδικητική απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας, βάναυσα προκλητική για τα εκφρασμένα καθολικά αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Μία απόφαση ικανή να τον φυλακίσει στο μέλλον εάν έχουν την ίδια κατάληξη και οι άλλες διώξεις του για το ίδιο αδίκημα.