ΠΙΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΕ, του Μ.Σιάχου

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμμετοχή της ΚΟΕ

Πιο ενωτικό και ελπιδοφόρο το εγχείρημα του ΣυΡιζΑ

του Μιχάλη Σιάχου

Ανακοινώθηκε και επίσημα την Τετάρτη 20 Ιουνίου η συμμετοχή της ΚΟΕ στο ΣυΡιζΑ για τις επικείμενες εκλογές. Όλοι όσοι μίλησαν για τη συμμετοχή της ΚΟΕ έκαναν λόγο για ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς συνεργασία, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των συνιστωσών. Το ζητούμενο, όπως τονίστηκε, σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι να αναδειχτούν οι πραγματικές ή προσχηματικές διαφορές που υπάρχουν στην Αριστερά, αλλά να οργανωθεί στο πλαίσιο ενός μίνιμουμ προγράμματος ένα μέτωπο ενάντια στο δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό, το οποίο ενωτικά και μαζικά θα χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αριστερά, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Σε ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, τονίστηκε από όλους ότι αντίπαλος του ΣυΡιζΑ σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ΚΚΕ, αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική που βάζει στο περιθώριο πλατιά στρώματα του λαού. Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι ο κατακερματισμός της Αριστεράς είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ηγεμονία του δικομματισμού, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι επισήμανε ότι η Αριστερά θα ωφεληθεί και θα είναι πιο χρήσιμη αν σταματήσει τον εσωτερικό της «εμφύλιο» και ενωθεί στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν οι Μανώλης Γλέζος («Ενεργοί Πολίτες»), Γιάννης Μπανιάς (ΑΚΟΑ), Ρούντι Ρινάλντι και Χρίστος Κατσούλας (ΚΟΕ) και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί και η διακήρυξη του ΣυΡιζΑ.

Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι «καλωσορίζουμε την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, μιας από τις ισχυρότερες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, στο ΣυΡιζΑ. Το γεγονός αυτό, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μήνυμα προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς για μια ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς συνεργασία. Χαρακτηριστικό της συνεργασίας αυτής είναι η διατήρηση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας όλων των συνιστωσών στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς καθώς και η ταυτόχρονη δυνατότητα κριτικής, με συναίσθηση ευθύνης, των συνεργαζομένων δυνάμεων η μια προς την άλλη.

Η συνεργασία αυτή δεν είναι πλέον ευκαιριακού χαρακτήρα, αλλά γίνεται μόνιμη, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά.

Την κοινή μας προσπάθεια προσδιορίζουν:

• Η στάση μας απέναντι στα εθνικά θέματα, ενάντια στους στρατιωτικούς συνασπισμούς, ενάντια στη συμμετοχή σε πολέμους, και υπέρ της ειρήνης.

• Στο εσωτερικό μέτωπο, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής που είναι η έκφραση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

• Στο κοινωνικό μέτωπο, είμαστε εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το γενικότερο χαρακτήρα της συνεργασίας μας θα διατυπώσουμε σε διακήρυξη-προγραμματικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε».

Γιατί συμμετέχει η ΚΟΕ

Ο Ρούντι Ρινάλντι αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την ΚΟΕ στην απόφαση να συμμετάσχει στο ΣυΡιζΑ και σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή συνοδεύεται από τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

• Το πολιτικό πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί κινείται γενικά σε σωστή κατεύθυνση.

• Είναι επιτακτική η όσο το δυνατόν πλατύτερη συσπείρωση δυνάμεων για να ανατραπεί ο δυσμενής για τους εργαζόμενους συσχετισμός, και να αποδειχθεί ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν βήματα για την οικοδόμηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό.

• Είναι αναγκαία η ενωτική δράση όλων των δυνάμεων της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ρεαλιστικά ο νεοφιλελευθερισμός και ο δικομματισμός.

• Η Αριστερά πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα –στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια– έτσι ώστε να εκφράσει όσους δεν έχουν φωνή, όσους θέλουν έναν άλλο, καλύτερο κόσμο, όσους απειλούνται από το νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό.

• Η Αριστερά, αν θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε μικρές και μεγάλες μάχες, εκφράζοντας αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Επιμένοντας στην ανεξαρτησία της, μη δίνοντας ανοχή ή χώρο στην κεντροαριστερά, και γυρνώντας την πλάτη στις σειρήνες της κυβερνητικής συνδιαχείρισης.

• Η Αριστερά θα ωφεληθεί και θα είναι πιο χρήσιμη αν σταματήσει τον εσωτερικό της “εμφύλιο” και ενωθεί στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αν αυτό σήμερα δεν είναι πλήρως εφικτό, είναι αναγκαίο να υπάρξουν συγκεκριμένα παραδείγματα ενωτικής πολιτικής δράσης και διαφορετικού πολιτικού πολιτισμού.

Η ΚΟΕ, με τη δραστήρια παρέμβασή της στα πλαίσια του ΣυΡιζΑ μαζί με άλλες δυνάμεις, θα υπερασπιστεί αυτό το χαρακτήρα της συνεργασίας, θα πασχίσει να είναι χρήσιμη η συνεργασία αυτή για τα κινήματα και για την Αριστερά συνολικά, έτσι ώστε πράγματι να αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα στην κοινωνία, στον τόπο, στην Αριστερά».

Ο Χρίστος Κατσούλας επισήμανε ότι «η συμμετοχή της ΚΟΕ στο εγχείρημα του ΣυΡιζΑ αφορά τρεις πλευρές:

• Να βαθύνει και να ενισχυθεί η αντιπαράθεση με το δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό.

• Να τεθεί με διαφορετικούς όρους μια άλλη σχέση της αριστεράς με το μέλλον. Να ξανατεθεί το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, όπου το κέρδος δεν θα κυριαρχεί πάνω στους ανθρώπους.

• Να υπάρξει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αριστερά, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, καθώς και με αυτή τη γενιά των 600 και 700 ευρώ που βλέπει το μέλλον της με απόγνωση. Είναι ανάγκη να υπάρξουν αριστερά ενωτικά εγχειρήματα που θα συγκινούν, θα συσπειρώνουν και θα εκφράζουν αυτή τη νεολαία».

Σοβαρή διεύρυνση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι «σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα για το ΣυΡιζΑ, γιατί προχωράμε σε μια σοβαρή διεύρυνσή του με την συμμετοχή μιας δύναμης της κομμουνιστικής αριστεράς, μιας από τις μεγαλύτερες οργανωμένες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας. Αυτή η εκλογική συμπαράταξη είναι ένα νέο στοιχείο, παρότι είχαμε κοινές παρουσίες σε αγωνιστικά μέτωπα όλα αυτά τα χρόνια, που δείχνει τις δυνατότητες και την εμβέλεια του εγχειρήματός μας. Πιστεύω πως στην πορεία προς τις εκλογές, ακόμα και αν γίνουν πολύ γρήγορα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναβρεθούμε, να μιλήσουμε πάλι για διευρύνσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και με άλλες δυνάμεις, είτε αυτές προέρχονται από το ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό χώρο, είτε από τον οικολογικό χώρο, είτε από αλλού».

«Εμείς θεωρούμε ότι μια προϋπόθεση για την επιβίωση αυτού του δικομματικού και διπολικού συστήματος, είναι ο κατακερματισμός, η περιθωριοποίηση και ο αλληλοσπαραγμός της Αριστεράς. Και με αυτή την έννοια η Αριστερά έχει κι αυτή τις δικές της ευθύνες για την κυριαρχία αυτού του συστήματος. Μεγάλος αντίπαλός μας είναι αυτή η έλλειψη κοινής δράσης και συνεργασίας και νομίζω ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα ενάντια σ΄ αυτόν τον αντίπαλό μας σήμερα».

«Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο και γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Δεν έχουμε πανομοιότυπες θέσεις, όπως ανέφερε και ο Μανώλης Γλέζος. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία στις προσεγγίσεις μας μπορεί να έχουμε αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα το κόμμα μου είναι ένα κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου δυνάμεων αλλαγής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες δυνάμεις εδώ είναι πιο κριτικές απέναντι στην ΕΕ, έχουμε όμως την ικανότητα να βρούμε ένα κοινό πρόγραμμα στόχων και παρεμβάσεων –που θα δώσουμε τις επόμενες μέρες μέσα από τη διακήρυξή μας– που ενοποιεί τις προσπάθειές μας και που κάνει την αριστερά αποτελεσματική και παρούσα στη δημόσια ζωή. Και νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια φάση όπου όλοι πια αισθάνονται τις δυνατότητες της αριστεράς και που πιστεύω ότι η κοινωνία περιμένει με προσδοκίες να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας».

Τέλος, ο Γιάννης Μπανιάς ανέφερε ότι «με την ΚΟΕ δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Συμπορευτήκαμε και στο παρελθόν αρμονικά σε όλους τους μεγάλους αγώνες και τα κινήματα κατά του πολέμου και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης μέσα από τις γραμμές του Παγκόσμιου, Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Στόχος μας η δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου της Αριστεράς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή της ΚΟΕ στο ΣυΡιζΑ θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμική του ενωτικού μας εγχειρήματος. Τώρα είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της προσπάθειάς μας για τη συσπείρωση της αριστεράς αλλά και για το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών».