ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Μ.Σιάχου

Παρουσιάστηκε η πολιτική διακήρυξη του Συ.Ριζ.Α.

Ενάντια σε νεοφιλελευθερισμό – δικομματισμό

του Μιχάλη Σιάχου

Παρουσιάστηκε την προηγούμενη Τετάρτη η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τους στόχους και τις κατευθύνσεις του ενωτικού εγχειρήματος και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει την έντονη και εν πολλοίς κατευθυνόμενη φημολογία για κεντροαριστερά σενάρια.

Ανοίγοντας την παρουσίαση, ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι «σήμερα είναι μια μέρα ιστορική, γιατί καταγράφονται τα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας όλης της Αριστεράς. Μια συνεργασία η οποία στηρίζεται στην αντίληψη ότι η κάθε συνιστώσα διατηρεί την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική της αυτοτέλεια. Ότι η κάθε συνιστώσα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις δικές της ενέργειες και ακόμα και κριτική σε οποιαδήποτε άλλη συνιστώσα, κάτι που αποτελεί την καινούρια μας ποιοτική κατάκτηση».

Ο Γ. Θεωνάς, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε την ελληνική και παγκόσμια κατάσταση μέσα στην οποία καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει ένα μέτωπο πάλης: «Ζούμε σ’ έναν κόσμο βαρβαρότητας, καταστροφής και ολέθρου για ανθρώπους, έθνη, περιβάλλον και φύση, που προκαλεί η επιθετικότητα των δυνάμεων του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού, της νέας τάξης και της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στο πολιτικό σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού».

«Η κατάσταση που βιώνουμε εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, εμπεριέχει όμως και μεγάλες δυνατότητες», συνέχισε ο Γ. Θεωνάς. «Κίνδυνοι και δυνατότητες συμβαδίζουν, απογοητεύσεις και ελπίδες συνυπάρχουν. Η αντιφατική αυτή κατάσταση αναζητά μια διέξοδο, μια δυναμική εξόδου σε όφελος της ανθρωπότητας, των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Τη δυναμική αυτή δεν μπορούν να προωθήσουν οι δυνάμεις της συντήρησης ή της συμβιβασμένης σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις του δικομματισμού, που έχουν ταυτιστεί πλήρως με τους στόχους και την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Η απαιτούμενη νέα δυναμική μπορεί να εκφραστεί και η αναγκαία διέξοδος μπορεί να δοθεί από τις δυνάμεις των κοινωνικών αντιστάσεων, της αμφισβήτησης, της ανατροπής και της υπέρβασης, τις δυνάμεις της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Αριστερά».

Για την κεντροαριστερά

Στη συνέχεια ο Γ. Θεωνάς ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση από λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σ΄ ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντική αυτή η ικανότητα ευρύτατων δυνάμεων της Αριστεράς να στοιχηθούν πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, που σήμερα παρουσιάσαμε και το οποίο έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, είναι ένα πρόγραμμα που ανοίγει παράθυρα και πόρτες στη νέα γενιά, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεύτερον, είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι απλώς μια διακήρυξη κάποιων ευχών μας, αλλά ένα πρόγραμμα που συνδέεται με τα κινήματα, ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην επαφή με τα κινήματα, όπως έχουμε δείξει και με το άρθρο 16 και με τις παραλίες και αλλού. Και τρίτον, είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να φέρει και μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και, ίσως, το πιο σημαντικό πολιτικό στοιχείο κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας από τις προηγούμενες εκλογές, είναι ότι η δράση αυτή της συντονισμένης Αριστεράς σε συνεργασία με τα κινήματα μπόρεσε και έφερε αποτελέσματα πολιτικά είτε, όπως είδαμε, σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις στην παραλία, είτε ανατρέποντας το κεντρικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και συμπεριλάμβανε το άρθρο 16 και το άρθρο 24».

Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 6/7, Ιεράπετρα

Τρίτη 10/7, Πειραιάς 

Τρίτη 10/7, Πετρούπολη

Τετάρτη 11/7, Ν. Ηράκλειο 

Τετάρτη 11/7, Βύρωνας 

Τετάρτη 11/7, Ηλιούπολη 

Τετάρτη 11/7, Βόλος

Πέμπτη 12/7, Λάρισα

Πέμπτη 12/7, Άρτα

Δευτέρα 16/7, Ν. Ερυθραία