παρακολουθήστε… δείτε… (ξανα)διαβάστε…

παρακολουθήστε…

Ελλάς
Ελλήνων…

Μουσική παράσταση από τον συνθέτη Σπύρο Κουρκουνάκη και τον στιχουργό Γιάννη Σαμπά με αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών να διαδέχονται το ένα το άλλο, παρουσιάζοντας τη νεότερη ελληνική ιστορία, την πραγματικότητα της χώρας, την εξέλιξή της.

Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Μαρία Κανελλοπούλου, Γεωργία Γρηγοριάδου.

*Δευτέρες, 15 και 22 Δεκεμβρίου, στον Πυρήνα (Διοχάρους 11, περιοχή Χίλτον). Ώρα έναρξης 20:30 για διευκόλυνση της παρακολούθησης από εργαζόμενους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210-3816916 (09:00-14:00) και 210-7214805 (18:00-22:00) και στο e-mail spkour@yahoo.com.


δείτε…

Η απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου

σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου

Ντοκιμαντέρ που συναντά το νουάρ στις δραματοποιημένες σκηνές του, και έχει στο επίκεντρό του έναν άνθρωπο που επί χρόνια έδρασε στη σκιά υπό τις εντολές και ευλογίες των ΗΠΑ για να επιβάλει την παγκόσμια κυριαρχία τους. Ο οικονομικός δολοφόνος του τίτλου είναι ο John Perkins, στο ομότιτλο βιβλίο του οποίου βασίζεται το φιλμ (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα) που για μια δεκαετία (1971-1981) φρόντιζε για λογαριασμό των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών με ψευδείς αναφορές, εκβιασμούς, δολοφονίες να χειριστεί καταστάσεις σε όφελος των ΗΠΑ. Το φιλμ καταγράφει μεταξύ άλλων τη συνάντηση του Perkins –που αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του μετά την 11η Σεπτεμβρίου– με την κόρη του δολοφονημένου προέδρου του Εκουαδόρ καθώς και τη δημόσια απολογία του μπροστά σε ένα τμήμα του εξαγριωμένου εναντίον του λαού.

Το φιλμ προσπαθεί να ρίξει φως στους μηχανισμούς επιβολής της υπερδύναμης και την εξέλιξη αυτών στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο σκηνικό, στις ρίζες της ισλαμικής τρομοκρατίας αλλά και στη διαιώνιση της παγκόσμιας φτώχειας, τεκμηριώνοντας πράγματα που ήδη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα υποψιαζόμασταν.


(ξανα)διαβάστε…

Γαλλία 2005: Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι

εκδόσεις Α/συνεχεια

Όταν τον Νοέμβρη του 2005 κυκλοφορούσε η μπροσούρα των εκδόσεων Α/συνεχεια για την εξέγερση των γαλλικών προαστίων κάποιοι ίσως δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ζούσε τη δική της εκδοχή του Μίσους του Ματιέ Κασοβίτς. Τρία χρόνια αργότερα, οι ελληνικοί δρόμοι φλέγονται, δίνοντας μια καλή αφορμή να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να προβληματιστούμε. Τα αίτια δεν βρίσκονται στις οθόνες. Βρίσκονται, στην κυριολεξία ίσως, στους δρόμους. Αποτυπώσεις τους μπορεί κανείς ευκολότερα να βρει σε ταινίες όπως το προαναφερθέν Μίσος ή ακόμα και το Οι Μέρες της Αφθονίας σας Είναι Μετρημένες και η ελληνική Από την Άκρη της Πόλης, σε βιβλία όπως αυτά του George Pelekanos και της Zadie Smith για τα βίαια χωνευτήρια των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, παρά στα δελτία ειδήσεων.