ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Παλεύεται η υπογειοποίηση του Προαστιακού

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η πάλη των κατοίκων από τα Σεπόλια μέχρι τον Tαύρο για την υπογειοποίηση του Σιδηροδρομικού Διαδρόμου, που διέρχεται από τις περιοχές αυτές. Ήδη, μετά από καθυστέρηση ενός σχεδόν χρόνου καθαρογράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας, που κηρύσσει παράνομες τις εργασίες για τον Προαστιακό, στο βαθμό που δεν είναι υπόγειος στα τμήματα που διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό. Σε πρόσφατη συνάντησή τους, ο δήμαρχος της Aθήνας και ο υπουργός Mεταφορών δήλωσαν χαρούμενοι στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει υπογειοποίηση στα Σεπόλια. Πρόκειται για πολύπλευρη κοροϊδία. Γιατί δεν λένε λέξη για τις υπόλοιπες περιοχές. Γιατί ακόμη και στα Σεπόλια η υπογειοποίηση είναι άγνωστο τι έκταση θα έχει. Γιατί δήμος, υπουργείο και (υπό ιδιωτικοποίηση) OΣE παζαρεύουν τα ποσοστά ιδιοκτησίας για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που θα χτιστούν στο Σταθμό Λαρίσης και θα επιβαρύνουν την περιοχή. Oι κάτοικοι ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις σε όλες τις γειτονιές, ενώ αρχίζουν να συζητιούνται οι συνέπειες του έργου στον Πειραιά, όπου ο πολλαπλασιασμός των διελεύσεων των τρένων θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό κομφούζιο, ειδικά στις μετακινήσεις των κατοίκων των δήμων της B΄ Πειραιά.

Συνεχώς ανοιχτή η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Από τότε που, με πρωτοβουλία της «Ανοιχτής Πόλης», άνοιξε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στις 10 Δεκέμβρη, οι εκδηλώσεις, οι εκθέσεις καλλιτεχνών, οι λογοτεχνικές βραδιές και οι μουσικές συναυλίες διαδέχονται η μία την άλλη. Έτσι, ένα δημιουργικό και ανήσυχο κοινό και ενεργοί δημότες στέλνουν ένα έμπρακτο μήνυμα για τη μη εμπορευματοποιημένη χρήση ενός δημόσιου χώρου και τη μετατροπή του από εγκαταλειμμένο κτήριο (που αναμένει τον επενδυτή του) σε χώρο πολιτισμού. Σημαντική είναι η συμπαράσταση του κόσμου: ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου τέσσερις χιλιάδες υπογραφές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «θεματική ημέρα για το πρόβλημα των απορριμμάτων», το Σάββατο 24 Φλεβάρη από 10:30 το πρωί έως 10 το βράδυ με καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «δημιουργίες από σκουπίδια» και συζητήσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών και την ανακύκλωση.

Η μεγάλη ανάγκη του συντονισμού

Η μεγάλη κινητικότητα στα ζητήματα υπεράσπισης των δημόσιων χώρων, που βρίσκονται στο στόχαστρο του περιβαλλοντικού νεοφιλελευθερισμού, δείχνει τις σοβαρές δυνατότητες που υπάρχουν για να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο. Η ανάγκη του συντονισμού είναι το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να καλυφθεί. Κανείς δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει έναν τόσο οργανωμένο αντίπαλο. Όσο πιο γρήγορα γίνουν βήματα σ’ αυτήν την κατεύθυνση τόσο περισσότερα θα περισώσουμε.