ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΗΠΑ-ΕΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!, του Γ.Α.

Παλαιστίνη: ΗΠΑ-ΕΕ δεν αναγνωρίζουν ούτε τη νέα κυβέρνηση!

Η συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία των ηγεσιών της Χαμάς και της Φατάχ στη Μέκκα, δεν ικανοποίησε τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα»! Αφότου οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτίμησαν να αγνοήσουν το δυσάρεστο γι’ αυτές αποτέλεσμα των πιο δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών που πραγματοποιήθηκαν ποτέ σε αραβική χώρα, ο παλαιστινιακός λαός έγινε αντικείμενο κυνικού και βάρβαρου εκβιασμού, ώστε να αναγκαστεί να υποκύψει και να αποδεχθεί μια αρεστή στη Δύση κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που συγκροτήθηκε χάρη στις μεγάλες υποχωρήσεις των δυνάμεων της Αντίστασης, εξακολουθεί με χίλια μύρια προσχήματα να μην αναγνωρίζεται από τους ιμπεριαλιστές, και το εμπάργκο παραμένει σε ισχύ. Στην πραγματικότητα, θα αναγνώριζαν μόνο μια «κυβέρνηση» που θα αγνοούσε πλήρως τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση του παλαιστινιακού λαού! Γι’ αυτό και προσπάθησαν όσο μπορούσαν να προκαλέσουν εμφύλιο σπαραγμό και απογοητεύτηκαν σφόδρα όταν, χάρη στην πατριωτική στάση της ισλαμικής και αριστερής Αντίστασης, απέτυχαν τα σχέδια τους για ενδοπαλαιστινιακή αιματοχυσία.

Από την πλευρά της, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» τη στάση των ΗΠΑ-ΕΕ, ειδικά αφού αναγνώρισε τις συμφωνίες τις οποίες είχε συνάψει η Παλαιστινιακή Αρχή και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη διαφορετική αντιμετώπιση κάθε υπουργού, ανάλογα με το αν ανήκει ή όχι στη Χαμάς. Οι δηλώσεις αυτές λίγο συγκίνησαν τις ΗΠΑ, και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ανερυθρίαστα στις αρχές της εβδομάδας ότι «μπορεί οι εκλογές να ήταν δημοκρατικές, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμιά κυβέρνηση ωσότου αυτή συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις μας»! Από την πλευρά του το Ισραήλ, που συνεχίζει κάθε μέρα να καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, συντάχθηκε βέβαια με τις ΗΠΑ, αρνούμενο να συνομιλήσει με «τρομοκράτες». Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ακύρωσε συνάντηση με Νορβηγό αξιωματούχο επειδή η σκανδιναβική αυτή χώρα «τόλμησε» να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά της Χαμάς, προκειμένου να επιτευχθεί η συγκρότηση της κυβέρνησης, γίνονται αντικείμενο επικρίσεων από σημαντικό τμήμα της παλαιστινιακής κοινωνίας, αφού αγνοούνται επιδεικτικά από το ιμπεριαλιστικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ). Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η άρνηση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Από την άλλη, το Δημοκρατικό Μέτωπο και το Κόμμα του Λαού συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση. Σίγουρα η κατάσταση, παρά τις υποχωρήσεις της Αντίστασης, δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, ειδικά εφόσον το Ισραήλ και οι προστάτες του κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένοι να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο.

Γ.Α.