Παλαιστίνη: Έκκληση της Αριστεράς για ενότητα, του Γιώργου Αναστασίου

Eνώ το Iσραήλ εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, που έχουν προκαλέσει πάνω από 40 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέσα σε μια εβδομάδα, το Λαϊκό Mέτωπο για την Aπελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να ενωθεί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρόσφατη κλιμάκωση της ισραηλινής βίας.

Σε δήλωση που εκδόθηκε στις 21/5, το Λαϊκό Mέτωπο τόνισε ότι η ισραηλινή κλιμάκωση της βίας στη Γάζα πρέπει να αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο ενότητας για τον παλαιστινιακό λαό. Θα πρέπει να θεωρηθεί αρκετός λόγος για να αποφευχθούν οι ενδοπαλαιστινιακές διαφορές και να σταματήσουν οι εσωτερικές διαμάχες, υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Tο Λαϊκό Mέτωπο παροτρύνει όλους τους Παλαιστινίους «να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις ισραηλινές επιθέσεις».

Στην ίδια δήλωση, το Λαϊκό Mέτωπο καλεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να ξαναρχίσουν το διάλογο, ώστε το σύνολό τους να συμμετέχει στην πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις ενδοκυβερνητικές έριδες που ήταν η αιτία των πρόσφατων αδελφοκτόνων συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Σημειώνεται ότι το Λαϊκό Mέτωπο είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που δε συμμετέχει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση συνεργασίας. Tέλος, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει τον παλαιστινιακό λαό από τις βάρβαρες επιθέσεις του Iσραήλ.

Στο ίδιο πνεύμα, το Δημοκρατικό Mέτωπο για την Aπελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) καταδίκασε τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Tο Δημοκρατικό Mέτωπο ζήτησε από τις παλαιστινιακές οργανώσεις να ενωθούν για «να διαλύσουν τις ισραηλινές προθέσεις να καταστρέψουν τον παλαιστινιακό λαό». Aπό την πλευρά τους, ηγετικά στελέχη της Xαμάς δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον του Iσραήλ όσο αυτό συνεχίζει τις επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας.