Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την Πανελλαδική Σύσκεψη

Ο απόηχος της τριήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, και είναι ενδεικτικό ότι ξεκινούν μια σειρά από συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπου παίρνονται πρωτοβουλίες ή γίνεται συζήτηση για τη Σύσκεψη. Στα πλαίσια αυτά, παραθέτουμε ορισμένες ακόμα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που έγιναν στο τριήμερο και τις δεν μπορέσαμε να δημοσιεύσουμε στο προηγούμενο φύλλο λόγω πληθώρας ύλης.

Η δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιήθηκαν (μετά από πρόταση της ΚΟΕ) για το μάζεμα των υπογραφών, την παρέμβαση στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την Πέμπτη 27/3 έξω από τη Βουλή και σε νομαρχίες της χώρας. Αυτή η κίνηση έδειξε ότι υπάρχει πολύ καλή υποδοχή του κόσμου για τέτοιες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Ήσαν ενέργειες που έσπαγαν το πάγωμα το οποίο προκάλεσε η επαίσχυντη στάση της ΓΣΕΕ, με την "αστεία" περικύκλωση της Βουλής στις 20/3 και την άρνηση να στηριχτούν οι απεργίες την ίδια μέρα, καθώς και με τη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ που έμοιαζε με λευκή πετσέτα παράδοσης…

Η συζήτηση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει –και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα– μια συζήτηση για την υλοποίηση των καταλήξεων της Πανελλαδικής Σύσκεψης. Η ΚΟΕ έχει υποστηρίξει πως χρειάζεται μια πολιτική αναβάθμιση της Γραμματείας και μια ουσιαστική της λειτουργία, καθώς και να υλοποιηθούν άλλες δύο συγκεκριμένες προτάσεις: α) να λειτουργήσουν άμεσα οι συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ παντού, και β) να δημιουργηθεί το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα. Παράλληλα, προτείνεται η άμεση συγκρότηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και η έκδοση του περιοδικού του.

Ήδη στη συζήτηση που έχει γίνει έχουν εντοπιστεί σημεία προβληματισμού και διαφορετικών προσεγγίσεων για διάφορες πλευρές, και έχουν κατατεθεί ορισμένες προτάσεις ειδικά για τις θεματικές επιτροπές και τη διαδικασία για το πρόγραμμα (μέσα στο 2008 πρέπει να γίνει η Πανελλαδική Σύσκεψη για το πρόγραμμα). Το κρίσιμα ζήτημα είναι αν θα υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις (και αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης) ή θα φλυαρούμε, θα ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα, θα σπαταλάμε το χρόνο (κουβέντα να γίνεται…) χωρίς να γίνεται δουλειά. Ορισμένα από τα ζητήματα αυτά "εκκρεμούν" γιατί κυριαρχούν οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές κατευθύνσεις της μεγαλύτερης συνιστώσας.