Ο κόσμος όλος στο πλευρό μας, του Ερρίκου Φινάλη

Η διεθνής αλληλεγγύη στο κύμα οργής που διαπερνάει όλη την Ελλάδα δυναμώνει. Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις συμπαράστασης ή και καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών και προξενείων. Στο Λονδίνο, ήδη από την Κυριακή, ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες έξω από την ελληνική πρεσβεία (βλ. σχετική ανταπόκριση παρακάτω), ενώ διαμαρτυρίες οργανώνονται και έξω από το ελληνικό προξενείο στο Εδιμβούργο. Στο Βερολίνο, ακτιβιστές κατέλαβαν για ώρες το ελληνικό προξενείο, ενώ με συμμετοχή αυτόνομων και αριστερών πραγματοποιήθηκαν πορείες αλληλεγγύης σε 14 γερμανικές πόλεις. Στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις επίσης πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία και τα ελληνικά προξενεία. Το ίδιο και στις Βρυξέλλες. Στην Κύπρο, ήδη από την Κυριακή, λαμβάνουν χώρα μαχητικές διαδηλώσεις: η Λευκωσία, η Λεμεσός, η Πάφος, η Λάρνακα, με τη μαθητική νεολαία στην πρώτη γραμμή, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Με συνεχείς, καθημερινές ανακοινώσεις στα αγγλικά η ΚΟΕ ενημερώνει τα κινήματα και τα ΜΜΕ διεθνώς. Η άμεση ανταπόκριση και η αλληλεγγύη είναι συγκινητική. Οι σύντροφοι του Δικτύου Κομμουνιστών από την Ιταλία τύπωσαν αφίσα και προκήρυξη που κυκλοφορεί σε δεκάδες ιταλικές πόλεις (βλ. το κείμενο της προκήρυξης στη διπλανή στήλη). Ο ιταλικός ραδιοσταθμός Radio Citta Aperta συνεχώς αναμεταδίδει ειδήσεις από την Ελλάδα, καθώς και συνεντεύξεις και ανακοινώσεις της ΚΟΕ. Το Κόκκινο Κόμμα της Νορβηγίας δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα του, καθώς και συνέντευξη μέλους της ΚΟΕ, ενώ πραγματοποίησε και παράσταση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο. Η γερμανική "Rote Fahne" δημοσιεύει συνεχώς ως πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης τις ανακοινώσεις της ΚΟΕ. Πρώτο θέμα είναι το κίνημα στην Ελλάδα και σε πολλές εφημερίδες και ιστοσελίδες της τουρκικής και κουρδικής Αριστεράς, που μάλιστα μεταφράζουν και ανατυπώνουν στην τουρκική και κουρδική γλώσσα τα κείμενα της ΚΟΕ. Οι ανακοινώσεις της ΚΟΕ μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν σε πολλές ακόμη χώρες: στην Ολλανδία, στο Ιράν, στην Ινδία, το Νεπάλ και στο Πακιστάν, στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή κ.α.

Ο ξεσηκωμός της νεολαίας και του λαού μας είναι πρώτο θέμα σε δεκάδες προοδευτικά ή και παραδοσιακά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με συγκίνηση τον ξεσηκωμό στην Ελλάδα. Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, επικεφαλής της γαλλικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας έστειλε χαιρετισμό αλληλεγγύης στην ελληνική Αριστερά, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Με λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε το θάνατο του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η δολοφονία του προκαλεί σήμερα μια δίχως προηγούμενο εξέγερση της ελληνικής νεολαίας. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη τους με τις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή". Παρεμφερείς χαιρετισμούς και μηνύματα αλληλεγγύης λαμβάνει συνεχώς η ΚΟΕ από δεκάδες κινήματα, κόμματα και οργανώσεις. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα: "Είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός ενάντια σε αυτό το διεφθαρμένο και καταπιεστικό σύστημα. Από την Ιορδανία σας στέλνουμε την άνευ όρων αλληλεγγύη μας. Το κίνημα των μαζών στην Ελλάδα μάς γεμίζει ελπίδα" (Ισάμ Μπουστανί, Φόρουμ Σοσιαλιστικής Σκέψης – Ιορδανία). "Καλούμε σε αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον ελληνικό λαό που παλεύει ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς του Καραμανλή" (Κ.Κ. Χιλής – Προλεταριακή Δράση). "Βλέπουμε πώς ο λαός σας, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, μετατρέπει το πένθος του σε οργή ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση. Η εξέγερσή σας είναι δίκαιη!" (Νεολαία Rebell, Γερμανία). "Ο ξεσηκωμός της ελληνικής νεολαίας έρχεται σαν προάγγελος μιας γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην παγκόσμια καπιταλιστική ολιγαρχία, που είναι υπεύθυνη για την επερχόμενη καταστροφική κοινωνική κρίση. Η Ελλάδα ξαναζωντανεύει ολόκληρη την ήπειρο" (Αντιμπεριαλιστικό Στρατόπεδο, Ευρώπη). "Οι νέοι και οι εργαζόμενοι που ξεσηκώνονται ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή έχουν δίκιο. Χαιρετίζουμε τη μαχητικότητα της νεολαίας που αντιμετωπίζει ηρωικά τους εκπροσώπους του σύγχρονου φασισμού" (Μαοϊκό Κ.Κ. Γαλλίας). "Στέλνουμε μαχητικό χαιρετισμό στην ΚΟΕ και μέσω αυτής σε ολόκληρο την ελληνική νεολαία και το λαό, που έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην αντιδραστική, φασιστική κυβέρνηση Καραμανλή" (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής). "Σύντροφοι, σας στέλνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας" (Κόμμα Εργασίας, Σερβία). "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε το μαζικό ξεσηκωμό της ελληνικής νεολαίας. Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι!" (Παγκόσμιο Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης).

Ερρίκος Φινάλης