Ο Καραμανλής σύρεται σε εξεταστική, του Χρίστου Καραμάνου

Δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση Καραμανλή να κουκουλώνει άλλο τα σκάνδαλα. Αναγκάζεται σε μερική, έστω, υποχώρηση, κάτω από την πίεση της κοινωνίας που αγανακτεί μπροστά στο "σεμνό και ταπεινό" χάρισμα δημόσιου πλούτου στα κυκλώματα των κολλητών, των πνευματικών, των κουμπάρων, των άγονων γραμμών, των καρτέλ.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή έστελνε τα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη και από τη Δικαιοσύνη, υπό τον άμεσο έλεγχο του Σανιδά, η διαδικασία κατέληγε στο αρχείο. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν ο Καραμανλής και οι συν αυτώ με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο Σανιδάς ήδη από το Σεπτέμβρη έβγαλε πόρισμα ότι οι υπουργοί εξαπατήθηκαν από τις γνωμοδοτήσεις των κρατικών υπηρεσιών – και άρα δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες. Μετά ο Καραμανλής "θυσίασε" το Βουλγαράκη, τον οποίο ούτε με την υπόθεση των υποκλοπών και των Πακιστανών δεν ακούμπησε, και του οποίου η σύζυγος είχε αναλάβει όλα τα συμβόλαια. Στη συνέχεια το Μαξίμου επιχείρησε να "κλείσει" την υπόθεση ακυρώνοντας ορισμένα συμβόλαια ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας με δημόσια ακίνητα, για να τους σχολιάσει εύστοχα ο Λαζόπουλος: "δηλαδή αν και ο Παλαιοκώστας σας γυρίσει πίσω τα λεφτά των ληστειών, θα τον απαλλάξετε;" Και να σημειώσουμε σε παρένθεση, ότι είναι τόσο πιστή αυτή η κυβέρνηση στη σκανδαλώδη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, που στην ίδια απόφαση με την οποία απαγόρευαν την ανταλλαγή της λίμνης, έδιναν το δικαίωμα στο Βαρδινογιάννη να φτιάξει "πάρκο δεξαμενών πετρελαίου" στο διπλανό βιότοπο, αυτόν της Βάσοβας! Έφθασαν σε πρωτοφανή δικαστικά πραξικοπήματα, με τον Σανιδά να επιχειρεί να καπελώσει τους εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση – οι οποίοι κράτησαν μια αξιοπρεπή στάση απαιτώντας να σταλεί στη Βουλή ο φάκελλος και παραιτήθηκαν όταν αυτό απορρίφθηκε. Αλλά, ακριβώς επειδή η μπόχα είναι τεράστια, ο "μαέστρος" αλλάζει ρυθμό: είναι πλέον αναγκασμένος να στείλει την υπόθεση στη Βουλή και να αποδεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως επίμονα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καραμανλής είναι και ταπεινωμένος και σοβαρότατα εκτεθειμένος, καθώς ο "κολλητός" του Θ. Ρουσσόπουλος είναι ο ιθύνων νους αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Είναι αδύνατο να ισχυριστεί πειστικά ότι "δεν ήξερε" για όλα αυτά τα όργια, με το μισό υπουργικό συμβούλιο να δίνει εγκρίσεις και με τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους να είναι οι άμεσα ωφελημένοι από το "ιερό real estate" (Μπόμπολας, Λαμπράκης, Βωβός, εφοπλιστές).

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η πιο αντιδραστική, αντιλαϊκή και σκανδαλώδης κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η ίδια και η πολιτική της είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει ζήσει η χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, παρότι αυτό άνοιξε το δρόμο ακόμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρότι επί μία δεκαετία δεν έβγαλε κιχ, σήμερα φωνασκεί. Αντιτίθεται στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα αναδείξει και τις δικές του ευθύνες, καθώς θα εξετάσει την τελευταία δεκαετία, και ζητά Προανακριτκή Επιτροπή, η οποία όμως μπορεί να εξετάσει μόνον τα σκάνδαλα της περιόδου Καραμανλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε αυτήν την "εξιλεωτική" παγίδα του ΠΑΣΟΚ, τοποθετούμενος υπέρ και των δύο Επιτροπών – αναμένουμε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά το ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ας μην ελπίζει το ΠΑΣΟΚ ότι ο λαός και ειδικά ο λαός της Αριστεράς έχασε τη μνήμη του. Μάταια ψάχνει εκεί για πελάτες.

Χρίστος Καραμάνος