Ο Γενάρης των αγροτών

Αυτός ο Γενάρης ήταν των αγροτών. Ήταν η συνέχεια του ξεσπάσματος του περασμένου Δεκέμβρη. Είναι κομμάτι της διεθνούς αναταραχής που έχει συνεπάρει τις περισσότερες πρωτεύουσες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης μπροστά στη θύελλα της ανεργίας, της συμπίεσης των εργαζομένων, της φτώχειας που φέρνει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους αγωνιζόμενοι για το στοιχειώδες, την επιβίωσή τους.

Διεκδίκησαν το αυτονόητο, τιμές που να τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή, να μην μετατρέπουν το μόχθο τους βορά στα χέρια των πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των μεσαζόντων της αγροτικής παραγωγής.

Μικροί και μεσαίοι αγρότες αντιστάθηκαν στην προσπάθεια κυβέρνησης και ΕΕ που σχεδιάζουν τον συστηματικό αφανισμό, το ξεκλήρισμα τους τη μετατροπή τους σε κολίγους στην ίδια τους τη γη.

Οι αγρότες είχαν τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της πόλης. Σήμερα, περισσότεροι από άλλες φορές, αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα της υπαίθρου αφορούν και τους ίδιους, σχετίζονται άρρηκτα, έχουν τις ίδιες αιτίες με τα δικά τους προβλήματα.

Οι αγρότες βρήκαν απέναντί τους τις δυνάμεις του δικομματισμού. Τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με περισσή υποκρισία μίλησαν για το “δίκιο” των αγροτών και έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να ηττηθούν, να τους στείλουν σπίτια τους χωρίς να δικαιωθούν.

Ο αγώνας των αγροτών δεν δικαιώθηκε σε αυτή την φάση αλλά δεν ηττήθηκε. Τα όσα διαδραματίστηκαν στα μπλόκα των αγροτών, η νέα γενιά αγροτών που φάνηκε στο προσκήνιο, τα τελευταία γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά με τους αγρότες της Κρήτης έδειξαν ότι ούτε τα κυβερνητικά ψέματα, ούτε οι χειρισμοί, ούτε η βία, ούτε τα τερτίπια του υποταγμένου συνδικαλισμού των αγροτών είναι ικανά να μετριάσουν την οργή που πλημμυρίζει την ύπαιθρο και της πόλεις της χώρας. Σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια…

Η εφημερίδα “Αριστερά!” βρέθηκε στα αγροτικά μπλόκα, συνομίλησε με τους αγρότες, συμπαραστάθηκε στον αγώνα τους. Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τις σκέψεις, τις αγωνίες και την αγωνιστική διάθεση των πρωταγωνιστών του Γενάρη.