ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ…

Ούτε ένα εκατοστό τσιμέντο στο Ελληνικό…

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια:
Κατερίνα Τριανταφύλλου
Νίκος Ταυρής


Διαβάστε ακόμα:

Από το Ελληνικό ξεκινούν οι αγώνες του 2008, της Ελένης Πορτάλιου


Είμαστε πολίτες, όχι πελάτες!

Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που πέρασαν το τριήμερο 18 έως 20 Γενάρη από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείρισης του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων. Για να φωνάξουν ότι δεν θα περάσει η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σουφλιά, που επιμένουν μετά τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού να θέλουν να δωρίσουν και την τελευταία σπιθαμή γης του λεκανοπεδίου στο μεγάλο κεφάλαιο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, που βρέθηκαν στο Ελληνικό αυτό το τριήμερο, που με τα χέρια τους φύτεψαν 12.000 δέντρα εκεί που η επίσημη πολιτεία θέλει να "φυτέψει" ΜALL, που με τη φωνή τους κουρέλιασαν τα έωλα επιχειρήματα των υπευθύνων του ΠΕΧΩΔΕ, έδειξαν με ποιον τρόπο είναι δυνατό να στριμωχτεί αυτή η κυβέρνηση, η τόσο επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο.

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου άνοιξαν με τη μαζική δεντροφύτευση της Παρασκευής 18/1 από μαθητές των σχολείων των γύρω δήμων. Στην κινητοποίηση πήρε μέρος και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και οι σύλλογοι δασκάλων. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες φύτεψαν 5.000 δέντρα και θάμνους εκεί που πριν είχαν οργώσει τα μηχανήματα των δήμων με σκοπό να τους διευκολύνουν. Ήταν μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε συνηθίσει. H νεολαία της περιοχής, με τον αυθορμητισμό που τη διακρίνει, να δίνει μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ήταν μια διαφορετική μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τη δεντροφύτευση ακολούθησαν συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και ημερίδα με θέμα: "Αθήνα, περιβάλλον και μητροπολιτικά πάρκα".

Το Σάββατο, 19/1, δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, παρουσιάστηκε με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο σε ημερίδα η θέση των τεσσάρων δήμων και αντικρούστηκε η άποψη του υπουργείου. Ακολούθησε η συνέλευση των κινήσεων πόλης, μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα και σε μια ατμόσφαιρα πολύ ζεστή και συντροφική. Δεκάδες κινήσεις πόλης απ’ όλη την Αττική είχαν από νωρίς στήσει τα ταμπλό τους έξω από το χώρο της συνέλευσης. Από το Χαϊδάρι, τον Πειραιά, το Περιστέρι, το Φιλοπάππου, του Ζωγράφου, το Μοσχάτο, τη Λούτσα, τη Δάφνη, την Κυψέλη, τον Κορυδαλλό, το Ίλιον, τον Υμηττό, το Γουδί, την Καλλιθέα, τον Ελαιώνα. Παρουσία είχαν ακόμα μια σειρά από θεματικές κινήσεις, όπως αυτή για τον προαστιακό, το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, οι ποδηλάτες/ισσες, η κίνηση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης κ.ά. H συνέλευση ήταν μια σημαντική πολιτική διαδικασία που έφερε κοντά κινήσεις που διεξάγουν πολλούς τοπικούς αγώνες, συχνά απομονωμένους, και ανέδειξε την αναγκαιότητα του συντονισμού για να μπορούν να υπάρξουν μικρές και μεγάλες νίκες.

Την τρίτη μέρα, Κυριακή 20/1, μίλησαν ξανά τα… φτυάρια.  Μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες φυτεύτηκαν πάνω από 7.000 μικρά δέντρα στις περιοχές που προβλέπεται να πουληθούν σαν οικόπεδα σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια. Εκατοντάδες πολίτες δήλωσαν με αυτόν τον τρόπο ότι επιθυμούν το Ελληνικό να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου. Πολλοί από αυτούς άνοιγαν δικούς τους λάκκους, αφού τα είκοσι χιλιόμετρα που είχαν σκαφτεί από τα συνεργεία των δήμων δεν έφτασαν για όλους. Ξεχωριστή νότα ήταν οι περίπου διακόσιοι ποδηλάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της δεντροφύτευσης, έκαναν μια εντυπωσιακή βόλτα στο διάδρομο απογείωσης και βοήθησαν να φυτευτούν και τα τελευταία δέντρα. Ήταν, πράγματι, ένα διαφορετικό τριήμερο γιατί βοήθησε το 2008 να αρχίσει αγωνιστικά και μαζικά, όπως του έπρεπε.

Πάντα τέτοια…