Οι εργαζόμενοι απολύονται στα ΗΜΜΕ και ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ διασπούν την ΠΟΣΠΕΡΤ! της Μαρίας Φραγκιαδάκη

Σήμερα που οι εργαζόμενοι στα ΗΜΜΕ απολύονται (Αντένα – ΑΛΦΑ), χάνουν τη δουλειά τους από σταθμούς που κλείνουν (City – Ξένιος – περιφερειακοί σταθμοί), που ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να ελέγξει τα συνδικάτα του Παναγόπουλου, προέδρου της ΕΡΤ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ χέρι-χέρι με τη ΔΑΚΕ αποφάσισε να διασπάσει την Π.Ο.Σ.Π. Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, η οποία το 1999 άνοιξε τις πόρτες της –με αλλαγή καταστατικού– στην ΕΤΕΡ –σύλλογο τεχνικών στην ιδιωτική και δημοτική ραδιοφωνία– και στη μόλις τότε δημιουργούμενη ΕΤΙΤΑ των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Γιατί σήμερα, που τα προβλήματα φουντώνουν, η ΠΟΣΠΕΡΤ διασπάται;

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, με στήριξη της ηγεσίας της ΔΑΚΕ (μικρή δύναμη στο χώρο), τα είχαν βρει με την εκάστοτε διοίκηση και συνδιοικούσαν ανεξάρτητα ποιο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση!

Η ΠΑΣΚΕ στο χώρο είναι διασπασμένη, εδώ και καιρό, λόγω αυτής της διαπλοκής της ηγεσίας της με τη διοίκηση της ΕΡΤ και της εργοδοτικής της στάσης. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, έχασε την παντοδυναμία της. Το συνέδριο προκηρύχθηκε εκπρόθεσμα το χειμώνα, από την οριακή πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ – είχαν πρώτα βρει έναν αποστάτη γι’ αυτή την πλειοψηφία! Το σαμποτάρισαν, για να μην υλοποιηθεί, ακόμη και με μπράβους, για να πάνε κρυφά στα δικαστήρια να ζητήσουν το διορισμό τους!

Η διοίκηση διορίστηκε με πλειοψηφία όλων των άλλων παρατάξεων!

Κάνουν διάφορα δικαστήρια. Τα χάνουν. Ζητάνε τη μη συμμετοχή 3 σωματείων του ιδιωτικού τομέα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι ταμειακά εντάξει, αγνοώντας αποφάσεις συνεδρίου, ζητώντας τους αναδρομικά (170.000 ευρώ οφειλές, που δεν εμφανίζονται ως οφειλές πουθενά!).

Από τακτικό δικαστήριο διορίζεται το ίδιο ΔΣ με εντολή εκλογών.

Κάνουν ασφαλιστικά μέτρα για τη μη συμμετοχή των 3 σωματείων, που απορρίπτεται!

ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ στην ΕΡΤ δεν “ελέγχουν” το συνέδριο και επιλέγουν την αποχή ως “πολιτική πράξη” (56 σύνεδροι στους 147!).

Στο συνέδριο καταγγέλθηκε δημόσια ότι ο γραμματέας της κεντρικής ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΣΕ έχει δηλώσει ότι πρέπει να γίνει άλλη ομοσπονδία σωματείων του ιδιωτικού τομέα!

Αμέσως μετά το εκλογικό συνέδριο, με πρωτοφανή τρόπο στα συνδικαλιστικά χρονικά, οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΕΡΤ οδηγούν σωματεία που ελέγχουν σε χαοτικές συνελεύσεις, παραβαίνοντας καταστατικές διατάξεις και με μια επίθεση μίσους, συκοφαντίας εναντίον των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΗΜΜΕ που τραβάνε τα ζόρια των απολύσεων, αλλά και προπηλακισμών, παίρνουν παράνομες αποφάσεις αποχώρησης από την ΠΟΣΠΕΡΤ και δημιουργίας νέας ομοσπονδίας, “καθαρής”, μόνο με εργαζόμενους στην ΕΡΤ!

Έχουν βάλει μπροστά όλο το μηχανισμό των διευθυντών-προϊσταμένων, απειλούν εργαζόμενους καθημερινά, για να διασπάσουν την επί 10 χρόνια κοινή ΠΟΣΠΕΡΤ!

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται και ο κ. Χ. Παναγοπουλος. Ως εργοδότης κάνει τη δουλειά του: θέλει διασπασμένο το συνδικαλιστικό κίνημα και εύκολη την πλήρη κομματικοποίηση της ΕΡΤ! Από την άλλη, ο Γ. Παναγοπουλος, γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μπορεί να καταγγέλλει όσους τον κατηγορούν ως συνομιλητή του και διασπαστή, αλλά δεν τους διαψεύδει, αν δεν σταματήσει την κατάσταση που η παράταξή του δημιούργησε. Δεν τους διαψεύδει, αν δεν καταγγείλει τη διοίκηση της ΕΡΤ, που παίζει παιχνίδια για τη ΣΣΕ. Δεν τους διαψεύδει, αν η ΓΣΕΕ απουσιάζει από τα δικαστήρια στα οποία σέρνουν οι μεγαλοκαναλαρχες τους συνδικαλιστές, για να βγάλουν παράνομες τις απεργίες…

Η κομματικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η οργανωτική διάσπαση, η συνδιοίκηση, ο εργοδοτισμος, δεν είναι συνδικαλιστικό αλλά πολιτικό ζήτημα. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν έχουν πάρει θέση.

Όσοι δεν παίρνουν θέση κάνουν πλάτες στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών, για να απολύσουν κι άλλους. Στηρίζουν τη διοίκηση της ΕΡΤ, που έχει φουσκώσει με συμβασιούχους, φιέστες και κακοδιοίκηση, ενώ αρνείται κάθε κουβέντα για ΣΣΕ και υπονομεύει το συνδικαλιστικό κίνημα. Καλύπτουν τη διάσπαση της ΠΟΣΠΕΡΤ εργαζόμενων του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και εφαρμόζουν το “ό,τι δεν ελέγχω το διασπώ”!

Μαρία Φραγκιαδάκη,
Γενική Γραμματέας ΠΟΣΠΕΡΤ