ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, κυρία Μπακογιάννη!

Η οργανωτική επιτροπή του Resistance 2008 – 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Ιερά Οδό) στις 11, 12, 13 Ιουλίου, ανακοινώνει ότι:

1. Στο Φεστιβάλ προσκλήθηκε, ως κεντρική ομιλήτρια, η Λεϊλά Χαλέντ, σύμβολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Η Λεϊλά Χαλέντ αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση, που υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, και από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Το ελληνικό ΥΠΕΞ τηρεί παρελκυστική τακτική. Τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι "θα χορηγηθεί θεώρηση εισόδου εντός των ημερών" τις διαδέχθηκαν περίεργες "διαβουλεύσεις" που έφτασαν σε υπουργικό επίπεδο.

3. Μέχρι σήμερα, μία ημέρα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, το ΥΠΕΞ δεν έχει δώσει καμία επίσημη απάντηση, θετική ή αρνητική, ενώ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ή ΤΥΠΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ να μη χορηγηθεί η θεώρηση εισόδου που ζητήθηκε, δηλαδή ολιγοήμερη θεώρηση εισόδου περιορισμένης εδαφικής ισχύος (μόνο για την Ελλάδα).

4. Είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί σε έξωθεν πιέσεις για να μη χορηγηθεί στη Λεϊλά Χαλέντ θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα, χωρίς καν να έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη μιας επίσημης απάντησης. Είναι ντροπή! Καλούμε την ύστατη στιγμή την ηγεσία του ΥΠΕΞ να χορηγήσει θεώρηση εισόδου στη Λεϊλά Χαλέντ.

5. Δηλώνουμε ότι, είτε το θέλουν το ΥΠΕΞ και οι "σύμμαχοί μας" είτε όχι, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΧΑΛΕΝΤ ΔΕΝ ΘΑ ΦΙΜΩΘΕΙ και θα ακουστεί στο Φεστιβάλ. Αυτό απαιτεί η ανταπόκριση χιλιάδων προοδευτικών πολιτών και σύσσωμων των παροικιών των Παλαιστινίων και των Αράβων στην Ελλάδα όταν κάναμε γνωστό ότι η Λεϊλά έρχεται για το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας Resistance 2008.


Ποια είναι η Λεϊλά Χαλέντ

Η Λεϊλά Χαλέντ, η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είχε προγραμματιστεί να πάρει μέρος ως κεντρική ομιλήτρια, στο Resistance 2008 – 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας.

Η Λεϊλά Χαλέντ συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο το μέχρι τότε γενικά αγνοημένο δράμα του Παλαιστινιακού Λαού με την αναίμακτη αεροπειρατεία του 1969, την οποία πραγματοποίησε ως μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η "πρώτη γυναίκα αεροπειρατής στον κόσμο" αργότερα συνελήφθη στη Βρετανία, όπου κέρδισε τη φιλία ακόμη και των δεσμοφυλάκων της. Σήμερα ζει στην Ιορδανία. Είναι μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και συμμετέχει πάντα δραστήρια σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Για τη δράση της έχει γυριστεί ταινία από τη Λίνα Μακμπούλ, που απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις.