Νεπάλ: Ένα βήμα προς τη Διεθνή Κοινότητα των Λαών, του Ερρίκου Φινάλη

Εξελέγη πρωθυπουργός ο Πρατσάντα

Η πανηγυρική εκλογή του προέδρου Πρατσάντα από τη Συντακτική Συνέλευση ως πρώτου πρωθυπουργού της νεαρής Ομοσπονδιακής Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Νεπάλ σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μια νέα περίοδο, στην οποία οι επαναστατικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις διαφορετικές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, η συγκρότηση της πρώτης λαϊκής κυβέρνησης κάτω από την καθοδήγηση των Μαοϊκών έχει και διεθνή σημασία, καθώς συνιστά σπουδαία συμβολή στην υπόθεση της συγκρότησης και ενδυνάμωσης της Διεθνούς Κοινότητας των Λαών, του ακόμη υπό διαμόρφωση αλλά μοναδικού αληθινά προοδευτικού πόλου σε διεθνές επίπεδο. Σε έναν πλανήτη που αιματοκυλιέται και καταστρέφεται εξαιτίας της όξυνσης της κρίσης και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η άνοδος των επαναστατικών και λαϊκών αγώνων, η ενίσχυση μιας σειράς κινημάτων, η ανάδειξη προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική –και τώρα και στο Νεπάλ– και ο διεθνής και περιφερειακός συντονισμός της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό αποτελούν την πραγματική ελπίδα. Το φετινό καλοκαίρι, απ’ αυτή την άποψη, δεν είχε μόνο άσχημα για τους λαούς νέα: οι εξελίξεις στο Νεπάλ, το νικηφόρο δημοψήφισμα υπέρ του προέδρου Μοράλες στη Βολιβία, αλλά και "μικρότερα" γεγονότα (όπως η επιτυχής διάσπαση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας από τους ακτιβιστές του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης και ο ενθουσιασμός που σκόρπισε στην Παλαιστίνη και σ’ όλη τη Μέση Ανατολή) επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος και οι λαοί μπορούν να του προκαλέσουν ρήγματα.

Για να επιστρέψουμε στο Νεπάλ, οι πολύμηνες διεργασίες και αντιπαραθέσεις για το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης μετά την κατάργηση της μοναρχίας και την "απρόσμενη" νίκη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) στις εκλογές του περασμένου Απριλίου είναι ενδεικτικές της πολυπλοκότητας της κατάστασης και των προσπαθειών ξένων και ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων να ανακόψουν τους Μαοϊκούς. Αυτές οι απόπειρες, που στρέφονταν ευθέως ενάντια στην εκφρασμένη λαϊκή βούληση (βλ. "Αριστερά!", φύλλο 248, σελ. 28), τελικά έπεσαν στο κενό. Η προσπάθεια των αστικών και ρεφορμιστικών δυνάμεων να αγνοήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία και το ενδεχόμενο αυτή να οδηγήσει σε νέο γύρο βίαιης σύγκρουσης ξεσήκωσαν τη λαϊκή κατακραυγή και εξανάγκασαν τα καθεστωτικά κόμματα σε αναδίπλωση. Έτσι το ρεφορμιστικό Ενωμένο Μ-Λ αναθεώρησε τη στάση του και συμμάχησε τελικά με τους Μαοϊκούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού πλέον μεγάλο τμήμα των οπαδών και στελεχών του περνά ανοιχτά στις γραμμές του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό).

Στη νέα κυβέρνηση οι Μαοϊκοί ανέλαβαν 11 υπουργεία, περιλαμβανομένων των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας. Το Ενωμένο Μ-Λ έχει 6 υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Εσωτερικών, οι Μαντέζι 4 υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από ένα υπουργείο ανέλαβαν τρία ακόμη μικρότερα κόμματα. Μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν να καταργήσει τα "εκτός έδρας" επιδόματα για υπουργούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Όμως τα δυσκολότερα θέματα, όπως η δημιουργία ενός ενιαίου στρατού με τη συμμετοχή των Μαοϊκών ανταρτών και η διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της χώρας, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Στο μεταξύ το αστικό κόμμα του Κογκρέσου μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση, αφού ηγετικά στελέχη του ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν "σκληρή αντιπολίτευση για να ανατραπεί γρήγορα η κυβέρνηση των μαοϊκών, που ρέπουν προς τον ολοκληρωτισμό", ενώ άλλοι δήλωναν ότι "θα συνεργαστούμε με τα κυβερνητικά κόμματα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ομαλότητας". Στα επόμενα φύλλα της "Αριστερά!" θα συνεχιστεί η κάλυψη των εξελίξεων στο Νεπάλ, μεταφέροντας στους αναγνώστες της εφημερίδας μας νέα και εκτιμήσεις για την πορεία της πρώτης νικηφόρας Επανάστασης του 21ου αιώνα!

Ερρίκος Φινάλης


Μήνυμα του Αλέκου Αλαβάνου στον πρόεδρο Πρατσάντα

Δεκάδες κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες της Αριστεράς απ’ όλο τον κόσμο συγχάρηκαν τον πρόεδρο Πρατσάντα μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Μεταξύ αυτών η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΕ, και ο Αλέκος Αλαβάνος ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτουμε εδώ το μήνυμά του:

Αγαπητέ πρόεδρε Πρατσάντα,
Σας συγχαίρω θερμά εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την πανηγυρική εκλογή σας από τη Συντακτική Συνέλευση ως πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Νεπάλ, που σηματοδοτεί την είσοδο της πιο νεαρής δημοκρατίας του πλανήτη μας σε μια περίοδο ελπιδοφόρων αλλαγών προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και των πλέον καταπιεσμένων κοινωνικών και εθνικών ομάδων της χώρας σας.

Η πορεία προς τη δημιουργία μιας ακόμα προοδευτικής κυβέρνησης η οποία εκφράζει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη λαϊκή βούληση, αυτή τη φορά στην Ασία, προστίθεται σε μια σειρά λαϊκών κυβερνήσεων που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται μέσα από μεγάλα και πολύμορφα πλειοψηφικά κινήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, και ισχυροποιεί τον κοινό αγώνα όλων μας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού.

Αλέκος Αλαβάνος,
Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ