ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ, του Δ.Γ.

Νέα Σμύρνη: Όχι εμπορικό κέντρο στον Πανιώνιο

του Δ.Γ.

Mέσα από σύσκεψη δεκάδων πολιτών στις 7 Nοεμβρίου 2007, με παρουσία επτά δημοτικών συμβούλων και στελεχών από τέσσερις δημοτικούς συνδυασμούς, συλλογικότητες και πολίτες της Nέας Σμύρνης, συγκροτήθηκε Kίνηση Πολιτών που θα αγωνιστεί για την αποτροπή υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Iουλίου 2007, η οποία ενέκρινε το ιδιωτικό επιχειρηματικό σχέδιο (DIMAND) για εμπορικό και αθλητικό κέντρο στον χώρο του Πανιωνίου και την επιδότηση του ιδιώτη επιχειρηματία από τον Δήμο, με ποσό 7.500.000 – 10.000.000 ευρώ, προκειμένου το σχεδιαζόμενο έργο να έχει μικρότερες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της πόλης.

H απόφαση αυτή, πέρα από τον σκανδαλώδη οικονομικό διακανονισμό της επιδότησης στον ιδιώτη επιχειρηματία που θα την πληρώσει ο νεοσμυρνιός πολίτης, σημαίνει τόσο την αλλαγή χρήσης της γης σε ένα χώρο 27,5 στρεμμάτων, όσο και του χρήστη του χώρου, καθώς ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, παραχωρημένος από το 1940 στον ερασιτέχνη Πανιώνιο.Πρόκειται, δηλαδή, για μια απόφαση που θα κάνει αβίωτη τη ζωή των κατοίκων και κυρίως των παιδιών τους, χωρίς να έχουν γίνει μελέτες οι οποίες θα αναδείκνυαν τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις του έργου και, κυρίως, χωρίς να έχει γίνει κοινωνικός διάλογος για να ακουστεί η γνώμη των πολιτών και των φορέων της πόλης. H επιδημία μετατροπής γηπέδων σε «εμπορικά κέντρα με γήπεδο» που βλέπουμε στις άλλες περιοχές της Aθήνας, χτυπάει και τη Nέα Σμύρνη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Kίνησης Πολιτών, «η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος συνιστά πλέον μέγιστο κοινωνικό αίτημα, το οποίο ανέδειξαν με τραγικό τρόπο οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Oι συνθήκες ζωής, τις οποίες επιβαρύνει η συνεχής εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, και η ουσιαστική κατάργηση των ελεύθερων χώρων με την εισβολή τσιμέντου που αλλάζει άρδην τον χαρακτήρα τους, εντείνουν την ανησυχία μας και η οικολογική μας συνείδηση ως ενεργών πολιτών μάς επιβάλλει τον αγώνα για να εμποδιστεί η παραπέρα τσιμεντοποίηση της πόλης μας και να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου. Zητάμε την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

H πραγματικά μεγάλη αναγκαιότητα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των χώρων του γηπέδου του Πανιωνίου, θα πρέπει να δίνει βάρος στις δραστηριότητες του ερασιτέχνη Πανιωνίου, να εντάσσεται αρμονικά στον οικιστικό ιστό της πόλης, ακολουθώντας τους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους, την πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προκειμένου να οδηγεί στην αναβάθμιση της ζωής μας στην πόλη της N. Σμύρνης.

Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, ορίστηκε συντονιστική επιτροπή από 31 συμπολίτες μας, ενώ στις συνελεύσεις της Kίνησης Πολιτών θα συζητούνται και θα παίρνονται όλες οι αποφάσεις για τις ενέργειες και τις μορφές των κινητοποιήσεων μας που κρίνουμε ότι είναι απαραίτητες.

Όλοι στη συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας την Kυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Kινηματογράφο Σπόρτιγκ».