Να σώσουμε Πάρνηθα και Υμηττό, του Χρίστου Καραμάνου

Ξανά στο δικομματικό στόχαστρο

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επείγεται ν’ ανοίξει νέες μεγάλες δουλειές για το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Μετά το χωροταξικό για τον τουρισμό, που πάει να μετατρέψει σε Βούλα κάθε παραλία της Ελλάδας, έρχονται νέα Προεδρικά Διατάγματα για τους απομένοντες ορεινούς όγκους της Αττικής. Πάρνηθα και Υμηττός πάνε να γίνουν όπως η Πεντέλη.

Με ένα νέο προεδρικό διάταγμα στα μέσα Δεκεμβρίου, επιχειρείται να διαλυθεί το καθεστώτος προστασίας της Πάρνηθας. Με το προεδρικό διάταγμα επανέρχονται τρεις παράνομες (σύμφωνα με παλιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) δραστηριότητες: οι κατασκηνώσεις της Μονής Κλειστών που θα κατασκευαστούν, η λειτουργία του κτήματος Τατοΐου για κερδοσκοπικούς λόγους και το κτίσιμο της Τεχνόπολης. Η τελευταία αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την οικοδόμηση της Πάρνηθας, μετά την Ιπποκράτειο Πολιτεία –έναν οικισμό μέσα στο δάσος, έργο του θείου Καραμανλή. Η Τεχνόπολη, αφορά μια έκταση, γύρω στα 500 στρέμματα, όπου σχεδιάζουν να οικοδομήσουν κτίρια για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Πράγμα που μεταφράζεται σε 160.000 υπέργειων κτιρίων και 10.000 αυτοκίνητα την ημέρα. Το πιο εξοργιστικό είναι η θέση που σχεδιάζεται να γίνει αυτό το έγκλημα: χαρακτηρισμένη δασική περιοχή, χαρακτηρισμένη ειδική περιοχή ορνιθοπανίδας, δίπλα στη Λίμνη του Μαραθώνα (με επικείμενο κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας) και, το σημαντικότερο, σε σημείο όπου συναντιέται η Πεντέλη με την Πάρνηθα και αποτελεί το μοναδικό δίαυλο των βόρειων ανέμων προς το Λεκανοπέδιο, το πιο κρίσιμο δηλαδή σημείο για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας της Αθήνας. Η Πάρνηθα μας αφορά όλες κι όλους και γι’ αυτόν το λόγο ήδη 93 πολίτες κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια στιγμή το νέο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό προβλέπει προκλητικά τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων επαύλεων τύπου "αναψυκτήριο Μαγγίνα" καθώς και τη καταστροφή του βουνού από ένα δίκτυο νέων αυτοκινητόδρομων προέκτασης της Αττικής Οδού. Προφανής συνέπεια θα είναι η οικοδόμηση του βουνού τουλάχιστον μέχρι τους αυτοκινητόδρομους. Η δικαίωση των οικοπεδοφάγων, των καταπατητών και των εμπρηστών, με τη βούλα της κυβέρνησης Καραμανλή.

Διαχρονικές είναι οι ευθύνες του δικομματισμού, όπως διαχρονική και η προσήλωση σ’ αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Με τις κατασκευές και τουρισμό σε κυρίαρχο ρόλο. Και σήμερα επιβεβαιώνεται η προσήλωση του δικομματισμού σ’ αυτό το μοντέλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ συναινεί απολύτως, κρατώντας μόνον ορισμένα προεκλογικά προσχήματα (πχ συναίνεση τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των Δημάρχων). Φαίνεται το περιβάλλον να είναι το επόμενο μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης μετά τους εργαζόμενους. Ο οικολογικός χώρος και οι λεγόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν βγάζουν τσιμουδιά, καθώς με χίλια νήματα είναι δεμένος, χρηματοδοτούμενος και εξαρτημένος από το μπλοκ της τσιμεντοποίησης. Είναι πρόκληση να μην βγάζουν ούτε μια ανακοίνωση, όταν πάει να καταστραφεί η Πάρνηθα και ο Υμηττός. Αλλά εδώ φθάνουμε στο σημείο πρώην πρόεδρος του WWF να είναι αυτός που κάνει τα σχέδια για την "Τεχνόπολη" στην Πάρνηθα, ενώ ο πρώην υπεύθυνος της ίδιας οργάνωσης (Σπ. Κουβέλης) να έχει αναρριχηθεί σε πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Μόνον η ενωτική κινηματική Αριστερά μπορεί να μπει φραγμός στα νέα εγκλήματα που σχεδιάζουν.

Χρίστος Καραμάνος