Νίκος Χουντής: Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, υπερήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη με τον Νίκο Χουντή, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ευκαιρία για να δώσουν τα λαϊκά στρώματα και οι λαοί της Ευρώπης ισχυρό μήνυμα ανατροπής των πολιτικών που δημιούργησαν την κρίση χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, μιλώντας στην “Αριστερά!”, ο Νίκος Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ και τις εντεινόμενες επιθέσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η ηγεσία του είναι εκτεθειμένη απέναντι στον κόσμο, που απαιτεί συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, κοινή δράση και αποτελεσματική παρέμβαση.

Για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, αλλά και τη συνολική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι είναι όχι μόνο αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που –όπως σημειώνει χαρακτηριστικά– “μπορεί να λειτουργήσει και στο συμβολικό και στο πραγματικό επίπεδο αναγεννητικά στην υπόθεση της Αριστεράς και του σοσιαλισμού”.

Σε ποιο περιβάλλον διεξάγονται αυτές οι ευρωεκλογές και τι σηματοδοτούν;

Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα, η οποία υπαγορεύεται από το γεγονός ότι γίνονται σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει αγκαλιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα. Σήμερα η χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου είναι πια ολοφάνερη, ενώ ταυτόχρονα η εμμονή στα νεοφιλελεύθερα δόγματα θα στοιχίσει ακόμα περισσότερο στους εργαζόμενους. Επομένως, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία ώστε οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι λαοί της Ευρώπης να δώσουν ισχυρό μήνυμα ανατροπής και αλλαγής αυτών των πολιτικών. Και νομίζω ότι αυτή την ευκαιρία πρέπει να την κάνουμε κατανοητή στον κόσμο.

Εδώ, όμως, βλέπουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τη σκανδαλολογία. Η πολιτική απουσιάζει, και επιχειρείται να στηθεί πάλι το δικομματικό σκηνικό της πόλωσης ενόψει των ευρωεκλογών…

Σωστά λες ότι αξιοποιείται η υπόθεση των σκανδάλων, που –να σημειώσουμε, όμως– συνδέεται με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και είναι μέρος της παθογένειας του δικομματισμού. Όπως είπες, κάθε φορά που πάμε σε εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σπεύδουν να πολώσουν τεχνητά την υπόθεση, για να μην κριθούν πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας, τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών, της προοπτικής των νέων. Όμως, για να μην μείνουμε κι εμείς σε ένα σχολιασμό, σπεύδω να πω ότι η δική μας προσπάθεια να συζητηθούν αυτά τα θέματα, να τύχουν της προσοχής των πολιτών και να αποτελέσουν κριτήριο για τις ευρωεκλογές, έχει ήδη κάποια αποτελέσματα. Να το πω διαφορετικά: Ο κόσμος καταλαβαίνει, αγανακτεί, δυσφορεί με τα σκάνδαλα – αλλά ταυτόχρονα είμαι σίγουρος ότι στην κάλπη θα πάει κρίνοντας την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τη ζοφερή προοπτική που ανοίγεται για το λαό, και νομίζω ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν θα τη γλιτώσουν με την πόλωση. Είμαι σίγουρος ότι για άλλη μια φορά –τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωεκλογών– θα έχουμε συρρίκνωση του δικομματισμού.

Την ίδια ώρα, έχουμε απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που εντείνει την πολεμική του, μιλώντας ακόμα και για “ποντίκια”. Τι απαντάτε σε αυτές τις επιθέσεις και σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς;

Απαντάμε αυτό που απαντά και επιθυμεί ο κόσμος της Αριστεράς, και όχι μόνο. Σήμερα, μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση από τις πολιτικές του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κόσμος απαιτεί συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, κοινή δράση, αποτελεσματική παρέμβαση. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτό το αίτημα είναι εκτεθειμένη η ηγεσία του ΚΚΕ. Και γι’ αυτό θα επαναλάβω αυτό που αποτελεί την ουσία, το μεγαλείο θα έλεγα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, οι οποίες έχουν και διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, αλλά βρίσκουμε καινούριους δρόμους για να εκφράσουμε αυτή την πολιτική συμμαχία, με στόχο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στους αγώνες. Αυτός ο στόχος θα κερδίσει, και πρέπει να κερδίσει, μέσα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση προς την ηγεσία του ΚΚΕ και το καλύτερο μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας στις δυνάμεις της Αριστεράς, στους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ.

Ακόμα και οι Βρυξέλλες, που επιμένουν δογματικά στο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος γέννησε την κρίση, μόλις πριν τρεις μέρες επισημαίνουν επιτακτικά τον “κίνδυνο” κοινωνικών εκρήξεων. Εδώ είχαμε το Δεκέμβρη της νεολαίας, είχαμε το Γενάρη των αγροτών κ.λπ. Εκτιμάτε ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε… εκπλήξεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα;

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν σκληρότερες κατευθύνσεις. Το έχουν πει, και προσχηματικά έχουν δώσει ένα περιθώριο, περιμένοντας και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Γι’ αυτό ακριβώς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα αντίστασης, που λέει η εκλογική μας διακήρυξη. Πρέπει να ακουστεί δυνατά το “φτάνει πια”. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ζωή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με αυτές τις πολιτικές. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτόν τον κόσμο, της εξέγερσης του Δεκέμβρη, των αγροτικών κινητοποιήσεων, των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων, των φοιτητών, της νεολαίας, των νέων ψηφοφόρων – και τους λέμε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο την εκλογική ενίσχυσή του και τους ευρωβουλευτές. Θα είναι μια πολύτιμη βοήθεια και θα δώσει σε όλους μεγαλύτερο κουράγιο και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια των αγώνων που έρχονται. Και τα αποτελέσματα που θα έχουν αυτοί οι αγώνες θα είναι πιο θεαματικά, πιο σημαντικά αν η δύναμη, η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αυξηθεί. Το αναφέρω αυτό, διότι λένε ότι δεν μπορούμε και πολλά, επειδή τα ποσοστά μας είναι μικρά κ.λπ. Εμείς με μικρά ποσοστά στην περίοδο της κινητοποίησης κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 ανατρέψαμε το πολιτικό σύστημα, ακυρώσαμε τη νεοφιλελεύθερη συνταγματική αναθεώρηση, και δείξαμε ότι αν συνδέεις την πολιτική σου επιρροή με τα κινήματα, τους αγώνες και τα προβλήματα των πολλών, μπορείς να έχεις αποτελέσματα πολλαπλάσια αυτών που θα έδειχνε μια στενή αριθμητική καταμέτρηση του συσχετισμού δύναμης.

Οιος είναι ο στόχος και το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όλες μαζί ενωμένες, συσπειρωμένες και αποφασισμένες τη μάχη των ευρωεκλογών. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ενωτικό μας εγχείρημα. Θα βαθύνει την πολιτική μας συνεννόηση και την πολιτική μας συνεργασία, θα πολλαπλασιάσει τη δυνατότητά μας να απευθυνόμαστε και σε άλλες αριστερές δυνάμεις που σήμερα δεν κινούνται μαζί μας. Θα ανοίξει δυνατότητες συνεργασίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, μέσω του παραδείγματος και του τρόπου με τον οποίο καταφέρνουμε να συντονιστούμε και να δώσουμε την κοινή μάχη. Είναι μια μεγάλη προσφορά, μπορώ να πω –έχοντας και μια σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία– συνολικά για τις διεργασίες στην Αριστερά. Και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι όλοι όσοι συνεισφέρουμε και συμμετέχουμε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί και θα βοηθήσει τη συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς. Είναι μια προσφορά που μετουσιώνει τη διεθνιστική μας λογική και πολιτική, που πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Από αυτή την άποψη, εγώ δηλώνω όχι μόνο αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και περήφανος γιατί μετέχω με όλους τους συντρόφους σε αυτό το εγχείρημα που μπορεί να λειτουργήσει, και στο συμβολικό και στο πραγματικό επίπεδο, αναγεννητικά για την υπόθεση της Αριστεράς και του σοσιαλισμού.

Τη συνέντευξη πήρε ο Μιχάλης Σιάχος