Νέο ολοκαύτωμα στην Παλαιστίνη, του Γιώργου Αναστασίου

"Έληξε" η τελευταία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Για χιλιοστή φορά εισέβαλαν, δολοφόνησαν, γκρέμισαν, έκαψαν, λήστεψαν, και γύρισαν πίσω με τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα. Τουλάχιστον 116 νεκροί μέσα σε τέσσερις μέρες. Ανάμεσά τους τριάντα παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα νεογέννητο 2 ημερών κι ένα μωρό 5 μηνών. Και τέσσερα παιδιά που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μια αλάνα. Βομβαρδισμένα ασθενοφόρα, ιατρικά κέντρα, αποθήκες φαρμάκων, δεξαμενές νερού. Ανατιναγμένα σπίτια και κτίρια, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στα ερείπιά τους. Όλα αυτά με πρόσχημα την εκτόξευση αυτοσχέδιων πυραύλων από την Αντίσταση, κι ενώ η λεγόμενη διεθνής κοινότητα κοιτάει αλλού όταν ο Μάταν Βιλνάι, υπουργός των ισραηλινών νεοναζί, δηλώνει ότι "θα προκαλέσουμε πραγματικό ολοκαύτωμα" και ο εκπρόσωπος του Ολμέρτ μιλάει για… "επιχειρήσεις ρουτίνας".

Την ίδια στιγμή η "Παλαιστινιακή Αρχή" του Αμπάς περιορίζεται σε χλιαρές διαμαρτυρίες, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δουλική στάση της απέναντι στους μοναδικούς υποστηρικτές της: τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια χούφτα διεφθαρμένων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που καθημερινά προδίδουν το λαό τους. Το ίδιο και τα περισσότερα αραβικά καθεστώτα…

Η Αλ Χακ, οργάνωση προώθησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται: "Οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου που συνιστούν σοβαρότατες παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης, για τις οποίες οι υπεύθυνοι μπορούν να διωχθούν ποινικά.

Πρόκειται για παραβάσεις των νόμων και των εθίμων του δικαίου του πολέμου, που αναφέρονται στο Άρθρο 147 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, και περιλαμβάνουν την οικειοθελή δολοφονία, οικειοθελή πρόκληση υπερβολικής ζημιάς ή σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία και εκτενή καταστροφή περιουσίας, η οποία δεν δικαιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα". Επίσης υπογραμμίζει ότι "ορισμένα από τα υψηλά συμβαλλόμενα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενεργοποιήσει νομοθεσία για την εφαρμογή της αρχής της καθολικής δικαστικής ευθύνης για σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης. Επομένως, δεν υπάρχει δικαιολογία για την αδράνεια και απραξία τους μπροστά στην παράνομη και οικειοθελή δολοφονία πολιτών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη".

Αλλά και στην "ελεγχόμενη" από τον Αμπάς, Δυτική Όχθη, την περασμένη Κυριακή οργανώθηκε γενική απεργία και πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις χτυπήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Σε μία από τις συγκεντρώσεις, στη Χεβρώνα, οι ισραηλινοί σκότωσαν εν ψυχρώ έναν 14χρονο, ενώ στη Βηθλεέμ τραυμάτισαν 4 διαδηλωτές.

Στην Ελλάδα ο Σύλλογος Αλληλεγγύης "Ιντιφάντα" κινητοποιήθηκε οργανώνοντας διαδήλωση την Τρίτη, στην οποία καταγγέλθηκε η δολοφονική πολιτική του Ισραήλ και η συνένοχη στάση της Δύσης. Η "Ιντιφάντα" σε ανακοίνωσή της τονίζει:

"Είναι προφανές ότι το Ισραήλ, θέλοντας να εξαλείψει την Παλαιστινιακή Αντίσταση, δεν έχει κανένα δισταγμό να βάλει στο στόχαστρο ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας. Θέτει, δηλαδή, σε πλήρη εφαρμογή τη φασιστική λογική της συλλογικής ευθύνης. Έτσι κι αλλιώς, ο πολύμηνος ασφυκτικός αποκλεισμός έχει στερήσει από τους κατοίκους της Γάζας βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες, προκαλώντας μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Με δεδομένες τις ισραηλινές στοχεύσεις, είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα.

Εξίσου προφανές με το τι κάνει το Ισραήλ είναι και το ποιοι το στηρίζουν. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη συνένοχη σιωπή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας (δηλαδή των ΗΠΑ, της ΕΕ και των αραβικών κρατών), αλλά και την ενεργητική στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ με την αποστολή στα ανοιχτά του Λιβάνου του πολεμικού πλοίου USS Cole. Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε και την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής πίεσης από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ."

Γιώργος Αναστασίου

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης "Ιντιφάντα" οργάνωσε αυτή την Τρίτη στην Αθήνα συγκέντρωση καταγγελίας των σιωνιστικών εγκλημάτων στη Γάζα. Εκατοντάδες άνθρωποι, αλλά και οργανώσεις όπως το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Όμως η κυβέρνηση Καραμανλή έστειλε τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους για να αποτρέψουν την πορεία προς τα γραφεία της συνένοχης στη σφαγή Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην μας παρεξηγήσουν και οι μεγάλοι μας σύμμαχοι…