Νέα φοροεπιδρομή: Μας κλέβουν εν ψυχρώ, του Χ.Κ.

Ήταν αναμενόμενο: αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα φοροεπιδρομή. Φορολογεί τους εργαζόμενους και το λαό (βλ. πίνακα στην “Αριστερά!”, φ. 270, σελ. 6) και όχι τους “έχοντες και κατέχοντες”. Ενώ για τον Οκτώβρη έχει αναγγελθεί νέα, πιο σκληρή φοροεπιδρομή. Την ίδια στιγμή προωθείται σειρά νόμων στη Βουλή, που διευρύνουν προκλητικά τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Για τους νόμους αυτούς δεν μιλάει κανείς. Ο δικομματισμός σε αγαστή συναίνεση. Τα ΜΜΕ αδιαφορούν. Ο λαός δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ενημερωθεί. Πρέπει μόνο να πληρώνει. Και δεν πρέπει ούτε να καν του μπει η ιδέα ότι είναι εφικτό και ρεαλιστικό ακόμη και σήμερα τα ελλείμματα και τα δημόσια χρέη να καλυφθούν, αν επιβαρυνόταν το μεγάλο κεφάλαιο. Μάλιστα, τονίζουμε το εξής: Είναι τόσο προκλητικές και οφθαλμοφανείς οι ρυθμίσεις που προωθούνται, είναι τόσο χοντρά κερδοφόρες για το μεγάλο κεφάλαιο, που άνετα θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς: Εδώ μας κλέβουν εν ψυχρώ! Εξ ου και η σιωπή των ΜΜΕ. Από την άλλη μεριά, είναι εντυπωσιακή η απουσία της Αριστεράς. Όχι μέσα στη Βουλή, όπου παρεμβαίνει μαχητικά, αλλά μέσα στην κοινωνία. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αποκάλυψη αυτής της μεγάλης ληστείας. Απουσία στην ανάδειξη της δυνατότητας να λυθούν με διαφορετικό τρόπο τα λαϊκά προβλήματα, και στην πυροδότηση αγώνων σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Κορακίστικα

Έτσι χαρακτήρισε στη Βουλή ο Αλ. Αλαβάνος τους τίτλους των νόμων. “Διασυνοριακές συγχωνεύσεις”, “Ενδοομιλικές συναλλαγές”, “Υποκεφαλαιοδότηση επιχειρήσεων”. Πράγματι, κορακίστικα είναι. Και να τι κρύβουν:

  • Μια επιχείρηση μπορεί στο πλαίσιο μιας συγχώνευσης να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας. Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε μεγάλες πρώην δημόσιες επιχειρήσεις να μην πληρώνουν ούτε καν φόρους στο ελληνικό δημόσιο. Να που τα ξεπουλήματα του δημόσιου τομέα οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εσόδων για τη χώρα μας…
  • Η δυνατότητα φορολογικού ελέγχου των πολυεθνικών χάνεται οριστικά. Θα πληρώνουν ό,τι θέλουν, δηλ. μηδέν.
  • Κάθε επιχείρηση που εξαγοράζεται δεν έχει πλέον υποχρέωση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Μπορεί να κρατήσει μόνο το εμπορικό δίκτυο. Απολύσεις, λοιπόν, χωρίς καν την ελάχιστη νομοθετική προστασία.
  • Νομιμοποιείται ο μηχανισμός παραγωγής ακρίβειας. Με τις “ενδοομιλικές συναλλαγές” μια πολυεθνική μπορεί να πουλάει στη θυγατρική της, στην Ελλάδα, ένα προϊόν σε τιμή πολύ υψηλότερη του κόστους. Αυτό βέβαια υπήρχε και στο παρελθόν. Τώρα όμως γίνεται απολύτως νόμιμο και, φυσικά, θα πάρει πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Κοινή στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρ’ ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πτερύγων του δικομματισμού παραμένει έντονη, στα συγκεκριμένα ζητήματα ψηφίζουν μαζί. Κι επειδή αυτοί οι νόμοι αποτελούν προσαρμογή στην ευρωνομοθεσία, επιβεβαιώνεται και πάλι ότι η ΕΕ λειτουργεί σαν επιτελείο του κεφαλαίου και ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι πλήρως ενταγμένη στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της ΕΕ. Άλλωστε είναι το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Σταθερότητας που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει τις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 1% (και μάλιστα με εγγύηση του δημοσίου) και αυτές να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 5,5 – 6%. Αισχροκέρδεια, που μεταφράζεται σε απώλεια 3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μόνο για το 2009. Και πάλι τσιμουδιά το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι κοροϊδία να εμφανίζεται η ηγεσία του ως υπερασπιστής του λαϊκού εισοδήματος;

Χαράτσι ημιυπαίθριων

Το κράτος επιβάλλει χαράτσι σε όλους για τους ημιυπαίθριους (μέτρο που πλήττει περισσότερο τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα), ενώ σιωπά για τις κραυγαλέες αυθαιρεσίες του μεγάλου κεφαλαίου (αυθαίρετες βίλες στα δάση ή πάνω στο κύμα, αυθαίρετη αδειοδότηση του Mall του Λάτση στο Μαρούσι, του Mall του Βωβού στον Ελαιώνα κ.λπ.). Το κράτος, αφού ένοχα αδιαφόρησε και εγκατέλειψε κάθε δημόσια οικιστική πολιτική, δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα στους “μη έχοντες”. Να μπει επιτέλους τέλος και στην κουτοπονηριά αλλά, κυρίως, στην ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.

Χ.Κ.