Μπορούμε να νικήσουμε τους δουλεμπόρους! του Γ.Π.

  • Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα
  • Έφερε αποτελέσματα η κατάληψη των γραφείων του ΗΣΑΠ στην Αθήνα
  • Συναντήσεις εκπροσώπων της Ένωσης Εργαζομένων και της ΚΟΕ με την οικογένεια της Κωνσταντίνας και την ΠΕΚΟΠ

Οι επιτροπές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης συνεχίζουν τη δράση τους σε μια σειρά πόλεις, συσπειρώνοντας σωματεία εργαζομένων, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, εργαζόμενους και πολίτες. Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις, καθώς και εξορμήσεις σε δημόσιους οργανισμούς, όπου απαιτείται από τις διοικήσεις να σταματήσουν να συγκαλύπτουν την παρανομία και την εκμετάλλευση, να πάρουν θέση για την κατάσταση κάθε εργαζόμενου που δουλεύει στους οργανισμούς τους, με οποιοδήποτε καθεστώς.

Σημαντικά αποτελέσματα έφερε η κατάληψη των γραφείων του ΗΣΑΠ στην Αθήνα στις 25/2 από την ΠΕΚΟΠ και εργαζόμενους 90 πρωτοβάθμιων σωματείων. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ υποχρεώθηκε τελικά να υπογράψει "Πρακτικό Συνεργασίας" με την ΠΕΚΟΠ, στο οποίο δηλώνει ότι: α) θα προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης με την ΟΙΚΟΜΕΤ, β) θα εισηγηθεί την πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών, και γ) θα προβεί άμεσα στη σύνταξη όρων νέου διαγωνισμού, σε στενή συνεργασία με την ΠΕΚΟΠ. Η κατάληψη του ΗΣΑΠ έδειξε το δρόμο για να έχει επιτυχίες το κίνημα αλληλεγγύης.

Στις 3/3, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα πραγματοποίησε εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στον κλάδο του καθαρισμού και ευρύτερα των εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς εργολαβίας, αλλά και όλο το πλέγμα της επισφάλειας και της ευέλικτης εργασίας στη χώρα μας. Στην Επιτροπή συμμετέχουν αρκετές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, φορείς και συνδικαλιστές. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση που οργανώνουν την Κυριακή 8 Μάρτη στο Πολυτεχνείο η ΠΕΚΟΠ και η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων. Λίγες μέρες πριν, στις 21/2, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την τοπική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα κατάληψη στο Δημοτικό Ραδιοσταθμό FM 100 και μεταδόθηκε σχετική εκπομπή, παρά τα "τεχνικά προβλήματα" που προσπάθησε να προκαλέσει η Δημοτική Αρχή.

Την ίδια μέρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του συντονιστικού της Ένωσης Εργαζομένων με το στενό συγγενικό περιβάλλον της Κ. Κούνεβα. Δημοσιεύουμε το πρακτικό της:

"Σήμερα 21/2/2009 παραδόθηκαν στην οικογένεια της Κ. Κούνεβα από το συντονιστικό της Ένωσης Εργαζομένων 3.542 ­. Το ποσό αυτό δίνεται σαν μια ελάχιστη ένδειξη της συμπαράστασης και αλληλεγγύης μας στην Κωνσταντίνα, που έδειξε σε όλους και όλες μας τι σημαίνει να αγωνίζεσαι πραγματικά για την εργατική τάξη, να μην υποχωρείς μπροστά στις πιέσεις και τις δυσκολίες, να αντιμετωπίζεις με ψηλά το κεφάλι την εργοδοτική τρομοκρατία. Το παραπάνω ποσό συγκεντρώθηκε από μέλη της Ένωσης Εργαζομένων, από μέλη της ΚΟΕ και από άλλους εργαζόμενους και πολίτες, ενώ 1.132 ­ από το συνολικό ποσό κατατέθηκαν από σωματεία, κινήματα και άτομα από το εξωτερικό, τα οποία ενημερώθηκαν και εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους. Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη! Να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων!

Για το Συντονιστικό της Ένωσης Εργαζομένων: Σωτηρίου Ελένη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τζανή Γιώτα, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Proton Ασφαλιστικής. Για την οικογένεια της Κ. Κούνεβα [ακολουθούν υπογραφές]"

Τέλος, σε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟΕ με μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΚΟΠ, που πραγματοποιήθηκε στις 27/2, ανταλλάχθηκαν απόψεις και συμπεράσματα για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις αλληλεγγύης, απόψεις για τη στάση της Αριστεράς απέναντι στο ζήτημα, ενώ συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Γ.Π.