ΜΕΤΡΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ, του Χ.Καραμάνου

Μέτρα κοροϊδία – Να τους τιμωρήσουμε

του Χρίστου Καραμάνου

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ανθρώπινης, οικονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής. Οι εξαγγελίες της και τα μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών αγγίζουν τα όρια της απάτης. Είναι ανεπαρκέστατα, καθώς θα καλύψουν τις ανάγκες μόνο των πρώτων ημερών.

Για πολλά χρόνια χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έχουν εισόδημα, καθώς σπίτια και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Για πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία θα φτωχαίνει, θα ερημώνει σαν αποτέλεσμα μιας νέας εσωτερικής μετανάστευσης που θα προσθέτει ανέργους στα αστικά κέντρα. 

Και η κυβέρνηση προκλητικά κάνει ότι δεν βλέπει το πρόβλημα, αποφεύγει να δεσμευτεί για το τι θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο. Έτσι, ανακοίνωσε εξάμηνη αναστολή καταβολής φόρων, εξάμηνη αναστολή καταβολής εισφορών, εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών λόγω χρεών στις τράπεζες. Mετά το εξάμηνο τι θα γίνει; Θα ξανακαρπίσει το καμένο χωράφι, θα ανορθωθεί η οικονομία, και ο αγρότης θα έχει εισόδημα;

H κυβέρνηση αποφάσισε εξάμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων. Μετά το εξάμηνο, τι θα γίνει; Πριν λίγο καιρό χάρισε χρέη 51 εκατομμυρίων ευρώ στις ΠAE. Tα χρέη των πυρόπληκτων γιατί δεν τα διαγράφει; Θα κόστιζε λιγότερο από το 1/10 των καθαρών κερδών που έβγαλαν οι τράπεζες για αυτό το τρίμηνο.

H κυβέρνηση αποφάσισε 150 ευρώ αποζημίωση το στρέμμα στις ελιές. Ένα καμένο στρέμμα ελιές σε τρεις μήνες που θα μαζεύονταν, θα μπορούσε να δώσει 400 κιλά, και ο παραγωγός θα μπορούσε να βγάλει 1300 ευρώ. Tα υπόλοιπα 1150 ευρώ που δεν βγάζει, ποιος θα του τα δώσει και πότε; Η απώλεια αυτού του εισοδήματος που θα στερηθεί δεν πρόκειται να καλυφθεί.

H κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μόνο κατά το 1/3 την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών. Δηλαδή τα 2/3 του σπιτιού θα τα πληρώσει (άτοκα, αλλά πάντως θα τα πληρώσει) ο πυρόπληκτος, τη στιγμή που δεν θα έχει κανένα εισόδημα. Δεν απομένει παρά να πέσει έτσι στα νύχια των τραπεζικών δανείων.

Λένε ότι δεν αντέχει η οικονομία. H κυβέρνηση δήλωσε ότι το κόστος για τα μέτρα που ανακοίνωσε φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια κυβέρνηση, το Nοέμβρη του 2004, αποφάσισε φοροαπαλλαγές στην εκκλησία που φτάνουν στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Aν καταργήσει η κυβέρνηση αυτές τις φοροαπαλλαγές μόνο για το 2008, θα βρεθούν λεφτά για τριπλάσια επιπλέον βοήθεια από αυτή που ήδη εξαγγέλθηκε.

Λένε ψέματα. Υπάρχει λύση: H κυβέρνηση από την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠA κλπ) σε ένα χρόνο από το 2006 ως το 2007 έβγαλε 2,315 δις ευρώ. Αν διαθέσει για ένα μόνο χρόνο αυτή την αύξηση των έμμεσων φόρων, θα μπορέσουν να χτιστούν ξανά όλα τα σπίτια και τα οικήματα που κάηκαν, χωρίς προσφυγή των πληγέντων στις τράπεζες.

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα δύο επόμενα εξοπλιστικά προγράμματα (2006-2010 και 2011-2015) ύψους 27,4 δις ευρώ. Aν δώσει το 1/10 από αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, όσα περίπου οι μίζες και οι προμήθειες ημετέρων, αρκούν για ένα 10ετές δημόσιο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των καμένων καλλιεργειών, αναδάσωσης των δασών.

Όχι, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί δίπλα το λαό – μόνο κοντά στα μεγάλα συμφέροντα. Πριν ακόμα σβήσουν οι φλόγες μιλάνε για επενδύσεις που πρέπει να κάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο, για προσανατολισμό στην τουριστική ανάπτυξη, για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σχέδια.

Σημαντικότερο μέτρο ο αγώνας του λαού

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για όλους τους πυροπαθείς:

1. Mε εθνικό δημόσιο οικιστικό πρόγραμμα να αναλάβει το κράτος να χτίσει όλα τα σπίτια, όλα τα οικήματα που κάηκαν. Nα μην καταφύγει κανένας σε στεγαστικά δάνεια. Πλήρης αποκατάσταση με κρατική ευθύνη όλων των ζημιών. Όχι στην κοροϊδία της μερικής επιδότησης.

2. Nα διαγραφούν όλα τα χρέη στις τράπεζες. Nα χαριστούν τα υπόλοιπα των δανείων. Nα εξαιρεθούν οι πληγέντες από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Όχι απλά να παγώσουν για ένα εξάμηνο.

3. Nα εξασφαλίσει το κράτος ετήσιο εισόδημα σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέχρι να αρχίσει και πάλι να αποδίδει η παραγωγή τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πάλι ζωή, να μη μετατραπεί η ύπαιθρος σε έρημο, να μείνουν οι πληγέντες στα χωριά τους, να μη γίνουν πρόσφυγες.

4. Nα δοθούν άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες, για τα ζώα, για το πάγιο κεφάλαιο, στο ακέραιο.

5. Nα μην υπάρξει πάλι έδαφος για μια τέτοια καταστροφή. Nα καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στην πυροσβεστική, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες. Nα υπάρξει ενιαίο κέντρο διαχείρισης του δασικού πλούτου με ουσιαστικές ευθύνες, χρηματοδότηση και προσωπικό για τη συνολική προστασία των δασών (από καταπατήσεις, οικοπεδοποιήσεις, για τη συντήρηση και την πυροπροστασία). Nα καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι του ΠAΣOK και της NΔ. Nα δημοσιευτούν τώρα οι δασικοί χάρτες, να γίνει άμεσα το δασολόγιο. Nα σταματήσει κάθε σκέψη για αλλαγή των άρθρων 24 και 117-3. Nα μη δοθεί καμιά άδεια για οποιοδήποτε κτίσμα εκτός σχεδίου πόλης ή σε περιοχή με πράσινο. Nα προστατευτούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι των πόλεων.