Μεγάλη νίκη στον Ελαιώνα

Αυτό που πριν τρία χρόνια φάνταζε σαν αδύνατο, σήμερα τείνει να γίνει πραγματικότητα. Όταν δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τότε πια το δικομματικό και επιχειρηματικό μπλοκ θα έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα.

Όλοι είχαν συμπράξει στο σχέδιο για την τσιμεντοποίηση των 3.000 στρεμμάτων του κοινόχρηστου πράσινου στον Ελαιώνα, υπό τον παραπειστικό τίτλο της “Ανάπλασης”. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ψήφισαν τις πολεοδομικές ρυθμίσεις. Δήμος Αθηναίων και Νομαρχία, Μπακογιάννη, Κακλαμάνης και Σγουρός έδωσαν όλες τις άδειες και τις εγκρίσεις. Ενώ Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Βωβός μοίρασαν τις δουλειές. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι μόνο το γήπεδο μπορεί να γίνει. Και φυσικά, επειδή το μυαλό τους είναι στις μπίζνες, και επειδή τα κέρδη έρχονται από τα εμπορικά κέντρα και όχι από τα γήπεδα, ίσως στο παρασκήνιο να μεθοδεύουν να μην γίνει ούτε αυτό!

Η ήττα είναι βαριά, ιδιαίτερα για τον Νικήτα Κακλαμάνη – το δήμαρχο που στήριξε με κάθε τρόπο τον Βωβό. Η νίκη του κινήματος στον Ελαιώνα σηματοδοτεί το τέλος του Νικήτα Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για τη μεγάλη ανατροπή, συνολικά στο Δήμο της Αθήνας. Η προσδοκία, που ήταν ήδη μεγάλη, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με τη νίκη στον Ελαιώνα. Πλέον όλα θα κριθούν από το αν θα υπάρξει μια μεγάλη αγωνιστική και αριστερή συμπαράταξη των κινημάτων από όλες τις γειτονιές και απ’ όλα τα μέτωπα: από το πράσινο μέχρι τον πολιτισμό, από τις κεραίες και την Υγεία μέχρι τα σχολεία, από τους εργαζόμενους του Δήμου που ζουν σε καθεστώς γαλέρας ή stage μέχρι τη νεολαία που ασφυκτιά χωρίς δημόσιους και μη εμπορευματοποιημένους χώρους έκφρασης, άθλησης και ψυχαγωγίας.


Ελένη Σωτηρίου: Τώρα πάρκο στον Ελαιώνα

Η υποψήφια ευρωβουλευτής, που συγκαταλέγεται στους 130 πολίτες οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δήλωσε:

Είναι μια μεγάλη δικαίωση και για την Επιτροπή Πολιτών που οργάνωσε αυτή τη μάχη και για εμάς που συμπαραταχθήκαμε. Ποιος δεν θυμάται τις συκοφαντίες και τις απειλές που εκτοξεύθηκαν από τον κ. Κακλαμάνη και τα παπαγαλάκια του; Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επαναφέρω κάτι που είχαμε πει ως 130 πολίτες:

“Ως προς την πρόταση του Δημάρχου της Αθήνας να τοποθετηθούν δύο στήλες στον Ελαιώνα, πράγματι συμφωνούμε. Μόνο που η μια πρέπει να γράφει τα ονόματα αυτών που μεθόδευσαν την παράδοση του Ελαιώνα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την καταστροφή του, ενώ η άλλη τα ονόματα αυτών που αγωνίσθηκαν για να γίνει ο Ελαιώνας πνεύμονας πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα”.

Ας δυναμώσουμε τον αγώνα για να κατακτήσουμε το Μητροπολιτικό Πάρκο στον Ελαιώνα.