Μεγάλη επιτυχία της Αριστερής Ενότητας στις Φοιτητικές Εκλογές, του Βαγγέλη Κονταργύρη

«Στην ενότητα η δύναμη,
Στην αριστερά η ελπίδα»

Όσοι θέλουν να δουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε σύγκριση με το φοιτητικό κίνημα και την επί ένα χρόνο σύγκρουσή του με την κυβερνητική πολιτική, δεν μπορεί παρά να αναγνώσουν πολλαπλά μηνύματα:

1. Ο δικομματισμός καλά κρατεί

Η ΔΑΠ συγκρατείται σε ψηλά ποσοστά, ενώ η ΠΑΣΠ χρεώνεται περισσότερο την υποστήριξή της στο νεοφιλελευθερισμό και την αλλοπρόσαλλη τακτική της στις καταλήψεις. Μετά από ένα χρόνο παρατεταμένου αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η ΔΑΠ δεν καταδικάζεται μαζικά.

2. Πολιτικές εκλογές

Οι εκλογές αυτές ήταν οι πιο πολιτικές των τελευταίων ετών. Εκφράστηκε το μπλοκ της αντικατάληψης με στήριξη στη ΔΑΠ. Ηττήθηκε η αντικινηματική αριστερά, κέρδισε η κινηματική αριστερά. Το κίνημα φυσικά και δεν μεταφράστηκε σε ψήφους (απαιτούνταν άλλα πράγματα και τολμηρές πρωτοβουλίες από την αριστερά), την ίδια στιγμή που οι επιτυχίες αριστερών ψηφοδελτίων δείχνουν το δρόμο.

3. Κέρδισε η αριστερά του κινήματος

Η αριστερά που στάθηκε θετικά απέναντι στο κίνημα και δεν δίστασε να το υποστηρίξει (Αριστερή Ενότητα, ΕΑΑΚ) σημειώνει σημαντική άνοδο. Αριστερή Ενότητα και ΕΑΑΚ αυξάνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικά η Αριστερή Ενότητα αυξάνει τη δύναμή της κατά 25% (συγκρινόμενη με το περσινό άθροισμα ΔΑΡΑΣ, Αριστερά Σχήματα). Η ΕΑΑΚ αυξάνει την δύναμή της κατά 15%.

4. Έχασε το ΚΚΕ

Η αριστερά που στάθηκε αρνητικά, δύσπιστα, εχθρικά απέναντι στο κίνημα πλήρωσε τη στάση της με μείωση σε ψήφους και ποσοστά. Η ΠΚΣ και η ΚΝΕ, μετά την πρωτοφανή ήττα και απομόνωσή τους πέρυσι τον Ιούνη, και αφού προσπάθησαν να «διορθώσουν» τα πράγματα φέτος το Γενάρη, δεν έπεισαν ότι αποτελούν τη λογική επιλογή του κόσμου του κινήματος. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πτώση αν αναλογιστεί κανείς ότι γίνεται μετά από ένα χρόνο σημαντικών κινητοποιήσεων.

5. Μεγάλη επιτυχία της Αριστερής Ενότητας

Το μοναδικό καινούριο και φρέσκο σε αυτές τις εκλογές ήταν η συγκρότηση και κάθοδος της Αριστερής Ενότητας στις σχολές, που αναδεικνύεται σε έναν πόλο του 5% στα ΑΕΙ και τέταρτη δύναμη στα ΤΕΙ. Η Αριστερή Ενότητα κερδίζει από την πτώση της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ και σημειώνει αύξηση κατά 1/4 της εκλογικής δύναμης των σχημάτων και παρατάξεων που τη συγκρότησαν.

6. Υπάρχουν συμπεράσματα;

Η αριστερά δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μικρές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη των σχολών. Μετά την πιο σημαντική χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, μετά από μια χρονιά όπου ήταν ορατές οι δυνατότητες για μια άλλη σχέση της αριστεράς με τη σπουδάζουσα νεολαία, οι δύο μεγαλύτεροι πόλοι της αριστεράς (ΠΚΣ και ΕΑΑΚ) προτίμησαν να πολιτευτούν όπως και πριν. Μαγαζακισμός, μικροπολιτική, μεγάλη ευκολία στην επίθεση σε άλλες αριστερές δυνάμεις με ταυτόχρονη ευκολία σε συμφωνίες με δυνάμεις του δικομματισμού. Δεν εξηγείται εύκολα, δεν μπορεί να σταθεί σε καμιά αριστερή πολιτική γραμμή το μένος των ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ενάντια στην Αριστερή Ενότητα. Με φασιστικές πρακτικές επιχείρησαν να μην καταγράφεται στα ψηφοδέλτια η ενωτική σύνθεση των δυνάμεων της Αριστερής Ενότητας (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Αθήνα). Με μαφιόζικους τραμπουκισμούς έστειλαν στο νοσοκομείο μέλη της Αριστερής Ενότητας (Νομική Αθήνας). Έξω από κάθε δημοκρατική και αριστερή πρακτική, ακύρωναν ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας παρέα με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Αυτή η αριστερά δεν κατάλαβε τίποτα από ένα χρόνο κινητοποιήσεων. Έχει χάσει το στόχο, τον αντίπαλο, το λόγο ύπαρξής της.

Η δημιουργία και η επιτυχία της Αριστερής Ενότητας ενόχλησε, ακριβώς γιατί επιχειρεί να ξαναφέρει την πολιτική μέσα στους σπουδαστικούς χώρους. Γιατί τώρα πια ένας υπαρκτός αριστερός πόλος μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορεί, από καλύτερες θέσεις, να πάρει πρωτοβουλίες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Γιατί μπορεί από καλύτερες θέσεις να μετατοπίσει τη συζήτηση μέσα στην αριστερά και να επιβάλλει έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Κάπως παράδοξα, οι φοιτητικές εκλογές κατέγραψαν το μήνυμα που έστελνε επί ένα χρόνο το φοιτητικό κίνημα στους δρόμους και στα αμφιθέατρα. Και το μήνυμα αυτό είναι και μια ανάγκη: Στην ενότητα η δύναμη, στην αριστερά η ελπίδα!

 

Σημαντική η συμβολή των Αριστερών Σχημάτων στην επιτυχία της Αριστερής Ενότητας

Τα Αριστερά Σχήματα εμφανίστηκαν με ενισχυμένη παρουσία. Συμμετείχαν στα κοινά ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας σε 50 συλλόγους ΑΕΙ (πέρυσι 44) και σε 23 συλλόγους ΤΕΙ (πέρυσι 17). Επίσης σημαντική ήταν η επέκταση των δυνάμεων τους σε 6 νέες πόλεις (Καλαμάτα, Χαλκίδα, Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα, Αγρίνιο). Κατέγραψαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά πόλεις. Χαρακτηριστικά, στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, η Αριστερή Ενότητα είναι η τρίτη δύναμη (μετά από ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) με αποφασιστική τη συμβολή των Αριστερών Σχημάτων.

 

Ανακοίνωση της KOE

Ελπίδα η Aριστερή Ενότητα

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που στήριξαν την «Αριστερή Ενότητα», τη μόνη νέα, ενωτική, ριζοσπαστική πρόταση στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Χαιρετίζει τους αγωνιστές, μέλη και φίλους της «Αριστερής Ενότητας» που μέσα σε ένα όργιο επιθέσεων, λασπολογίας, νοθείας και τραμπουκισμών κατάφεραν ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

Η κατά 25% άνοδος της «Αριστερής Ενότητας», σε σχέση με το περσινό άθροισμα των βασικών δυνάμεων που τη συγκροτούν, δείχνει τη δυναμική που έχουν οι ενωτικές και προωθητικές προτάσεις και την καθιερώνουν σαν μια νέα πρωταγωνιστική δύναμη στο φοιτητικό κίνημα.

Το φετινό μήνυμα των φοιτητικών εκλογών είναι ότι πραγματικά η ελπίδα είναι στην αριστερά και η δύναμη στην ενότητα.

Η αδυναμία να δημιουργηθούν πιο μόνιμα χτυπήματα στις δυνάμεις του δικομματισμού μέσα στις σχολές και ταυτόχρονα το θετικό αποτέλεσμα της «Αριστερής Ενότητας» μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα για να στείλουμε το νεοφιλελευθερισμό στο περιθώριο, για να φέρουμε την Αριστερά στο προσκήνιο.

 

Απροκάλυπτη νοθεία στη Νομική Αθήνας

Σε ανακοίνωση της η νεολαία ΣΥΝ τονίζει μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στη Νομική Σχολή Αθήνας αποδείχθηκε περίτρανα πόσο φοβούνται κάποιοι τη δυναμική και την ξεκάθαρη άνοδο των δυνάμεων της Αριστερής Ενότητας. Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής της Νομικής, με “πρωταγωνιστές” τους εκπροσώπους της ΕΑΑΚ, ευρισκόμενοι σε ανοιχτή συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους στη Σχολή, τη ΔΑΠ, “εξαφάνιζαν” δια μαγείας έγκυρα ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας…».

Και καταλήγει: «Κάποιοι, που έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται ακόμα “Αριστεροί”, απέδειξαν σήμερα ποιους θεωρούν συμμάχους και ποιους αντιπάλους, ξεπουλώντας στη ΔΑΠ κοινούς αγώνες ενός χρόνου με αντάλλαγμα… δέκα ψήφους.»