ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ματιές στον κόσμο

Αριστερή κυβέρνηση και στον Ισημερινό

Ακόμα μια χώρα στη Λατινική Αμερική απέκτησε αριστερή κυβέρνηση. Στον Ισημερινό εκλέχτηκε πρόεδρος ο Ραφαέλ Κορέα (που υποστηρίχθηκε και από το ΚΚΙ μ-λ) με ποσοστό 66% έναντι 34% του Αλβάρο Νομπόα, μεγιστάνα της μπανάνας. Στο πρόγραμμα του συνασπισμού του συμπεριλαμβάνονται η ακύρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου και το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ, η αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους της χώρας, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την δημιουργία εθνικού κοινοβουλίου με δίκαιη αντιπροσώπευση για τον ιθαγενικό πληθυσμό, η αναδιανομή της γης, η πλήρης εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας.

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Μπαγκλαντές

Tουλάχιστον 11 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 300 έχουν τραυματιστεί τον τελευταίο μήνα στο Mπαγκλαντές σε διαδήλώσεις που πραγματοποιούνται ενάντια στην κυβέρνηση Xαλέντα Zία και την Eκλογική Eπιτροπή. Oι διαδηλωτές απαιτούν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την παραίτηση του προέδρου και τριών μελών της εκλογικής επιτροπής που καταπάτησε το αδιάβλητο των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Iανουάριο, αφού μεροληπτεί συστηματικά υπέρ της κυβέρνησης.

Ένας διαφορετικός αντίπαλος για τη γαλλική αστυνομία

Στις 22/11 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από 10 χιλιάδες πυροσβέστες πορεία με αίτημα καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπή σύνταξη στα 55. Οι πυροσβέστες στην προσπάθειά τους να αποκλείσουν έναν αυτοκινητόδρομο ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής. Αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 αστυνομικοί και να συλληφθούν 35 διαδηλωτές αφού οι πυροσβέστες είχαν κατέβει στην κινητοποίηση με πλήρη εξάρτηση. Μάλιστα παρά την εκτεταμένη χρήση αντλιών νερού και χημικών η αστυνομία δεν κατάφερε να εμποδίσει τους πυροσβέστες να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο.

Aνεπιθύμητος ο Mπους και στην Iνδονησία

Eκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, νοικοκυρές, και μουσουλμάνοι ιερωμένοι υποδέχτηκαν τον Mπους διαδηλώνοντας στην Tζακάρτα και σε άλλες 10 μεγάλες πόλεις με συνθήματα όπως «Mπους φονιά, γύρνα στη χώρα σου», «HΠA – τρομοκράτες» κ.ά. Σημειώνουμε ότι η Iνδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. O ίδιος ο Mπους δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ενδείξεις υγιούς δημοκρατίας». Mάλλον δεν χρειάζεται στην Iνδονησία «εισαγωγή» δημοκρατίας από τις HΠA προς το παρόν…