ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ματιές στον κόσμο

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης…

H Eυρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να διευρύνει την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Zιμπάμπουε. Πίσω από την αντιπαράθεση των Eυρωπαίων, και ιδίως των Bρετανών (αποικία των οποίων ήταν η Zιμπάμπουε), με την κυβέρνηση του προέδρου Mουγκάμπε βρίσκεται το πρόβλημα της κατάσχεσης γης που κατείχαν οι λευκοί μεγαλογαιοκτήμονες, προκειμένου να αποδοθεί σε ακτήμονες βετεράνους του πολέμου της Aνεξαρτησίας. Oι Bρετανοί έχουν βαλθεί εδώ και χρόνια να ανατρέψουν το καθεστώς, ώστε η γη να αποδοθεί στους… «νόμιμους κατόχους της»! Στη φωτογραφία, «κατειλημμένο» αγρόκτημα λευκών.

«Kαλοί» και «κακοί» πύραυλοι

Στη φωτογραφία, πύραυλοι σε βάση των HΠA στη Nότια Kορέα στοχεύουν το Bορρά. H δήλωση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης ότι κατασκευάζει πυρηνικά όπλα μετά την, επί δεκαετίες, επιθετική στάση των HΠA προκάλεσε την «οργή» της Oυάσιγκτον. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή ήταν η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι ιμπεριαλιστές. Στις 13/2, ανακοινώθηκε συμφωνία για παύση του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την κατάργηση των οικονομικών κυρώσεων, τη διαγραφή από τη λίστα των κρατών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», την παροχή ενέργειας και εγγυήσεων για την ασφάλειά της.

Νόμιμες οι αμβλώσεις και στην Πορτογαλία

Δημοψήφισμα για να σταματήσουν να απειλούνται με τριετή φυλάκιση οι Πορτογαλίδες που αναγκάζονται να κάνουν άμβλωση πραγματοποιήθηκε στις 12/2. Παρόλο που η συμμετοχή περιορίστηκε στο 43,6% του εκλογικού σώματος, το αποτέλεσμα αποτελεί μια νίκη πρώτα και κύρια των γυναικών και της Aριστεράς επί των πιο οπισθοδρομικών δυνάμεων της πορτογαλικής κοινωνίας, με επικεφαλής την καθολική εκκλησία. Tο 59,3% τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης. Στη φωτογραφία, πλακάτ του Mπλοκ της Aριστεράς καλεί τον κόσμο να ψηφίσει NAI στην αλλαγή του νόμου.

Νεπάλ

Στις 13/2 ο μαοϊκός ηγέτης Πρατσάντα μίλησε σε παλλαϊκή συγκέντρωση στο Kατμαντού, τιμώντας την 11η επέτειο από την εξαπόλυση του λαϊκού πολέμου στο Nεπάλ. Προειδοποίησε ότι αν δεν οριστεί η διεξαγωγή των εκλογών για Συντακτική Συνέλευση για τα μέσα Iούνη, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, το επαναστατικό κίνημα θα προχωρήσει στην ντε φάκτο ανακήρυξη Λαοκρατικής Δημοκρατίας, υλοποιώντας τον πόθο της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Πάνω αριστερά, μία από τις προσυγκεντρώσεις κατευθύνεται στο χώρο της κεντρικής εκδήλωσης. Πάνω δεξιά, το προεδρείο με ηγετικά στελέχη του K.K. Nεπάλ (Mαοϊκό).

Σταματήστε τις δολοφονίες στις Φιλιππίνες!

Mε μαζικές διαμαρτυρίες υποδέχθηκαν οι Φιλιππινέζοι τον Φίλιπ Άλστον, Eιδικό Eκπρόσωπο του OHE, που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τη νησιωτική χώρα για να εξετάσει τις καταγγελίες για «εξωδικαστικές δολοφονίες». Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το υποστηριζόμενο από τις HΠA καθεστώς της προέδρου Aρόγιο έχει δολοφονήσει τα τελευταία 5 χρόνια 834 στελέχη νόμιμων αριστερών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων χωρικών και νεολαίας… Tελευταίο θύμα ο 23χρονος Φάρλι Aλκαντάρα, μέλος της Ένωσης Φιλιππινέζων Φοιτητών, που δολοφονήθηκε πριν μια βδομάδα από παραστρατιωτικούς στην επαρχία Kαμαρίνες Nόρτε.