ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ματιές στον κόσμο

Η Ιστορία, Είμαστε Εμείς!

Αυτό έγραφε το κεντρικό πανό της μεγάλης διαδήλωσης 50.000 ανθρώπων που διέσχισε τη Γένοβα στις 17/11. Ήταν η σαφής απάντηση του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στην αναίσχυντη άρνηση της κυβέρνησης Πρόντι να συγκροτήσει επιτροπή έρευνας για τα επεισόδια που οδήγησαν στη δολοφονία του Τζιουλιάνι από τους καραμπινιέρους, και στην προκλητική απόφαση της Εισαγγελίας να επιδιώξει την καταδίκη 25 συλληφθέντων σε πολύχρονες καθείρξεις και βαριά πρόστιμα. Κι αυτό ενώ οι δίκες εναντίον αστυνομικών που κατηγορούνται για βασανιστήρια και για την εισβολή στο σχολείο Ντιάζ συνεχίζονται με ρυθμό χελώνας, αποσκοπώντας στην αθώωσή τους.

Nα και το «ευχαριστώ»

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διαθέσιμη μελέτη, 494.500 βετεράνοι του αμερικανικού στρατού ζουν στους δρόμους, άστεγοι! Οι μισοί από αυτούς είναι βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ, ενώ πάνω από 2.000 είναι οι «φρέσκοι» άστεγοι βετεράνοι, με προϋπηρεσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι βετεράνοι αποτελούν το 23% των αστέγων στις ΗΠΑ, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια… Πραγματικά, τι μεγαλειώδης κατάληξη γι’ αυτούς που ο μπαρμπα-Σαμ ξαπόστειλε στις πέντε άκρες της γης για να κάψουν, να σκοτώσουν και να ληστέψουν υπερασπίζοντας το «αμερικανικό όνειρο»!

Ωχ! Κι άλλη «δημοκρατία»…

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, μπροστά στον οποίο, λένε, θα ωχριά ο κακόφημος Patriot Act. Με το νόμο αυτό θα εξομοιώνονται με τρομοκρατικές ενέργειες (και θα τιμωρούνται ανάλογα) οι κάθε είδους «βίαιες» και «ανυπάκουες» εκδηλώσεις, ενώ θα ποινικοποιηθεί και η… σκέψη για άσκηση τρομοκρατικής ενέργειας. Μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τους «βάρβαρους» Γιάνκηδες: Ανάλογη νομοθεσία ετοιμάζει και η παλιά, καλή, δημοκρατική Ευρώπη. Μπροστά στην πραγματικότητα που οικοδομούν ΗΠΑ και ΕΕ ωχριά όχι μόνο ο Patriot Act, αλλά και η πιο αρρωστημένη φαντασία…

Η αριστερά στη Δανία

Αρχίζει και γίνεται εκνευριστική αυτή η κατάσταση. Μετά το Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα (καμία σχέση με τους παραδοσιακούς σοσιαλδημοκράτες) στην Ολλανδία, που σημείωσαν σημαντική άνοδο και διεμβόλισαν το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό, ήρθε και η σειρά της Δανίας. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός σημείωσε πτώση και η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση παρέμεινε στάσιμη, η Αριστερά αποτέλεσε την έκπληξη. Τα δύο αριστερά κόμματα από 9,4% εκτινάχθηκαν στο 15,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες. Τι να πει κανείς; Ανεύθυνοι Βίκινγκς…

Έλα μωρέ, πώς κάνετε έτσι;

Τα ξημερώματα της Τρίτης μια ομάδα εργατών κοιμόταν στο πλάι του δρόμου που κατασκεύαζαν στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν. Αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον καταυλισμό, με την υποψία (!) ότι εκεί κρύβονταν Ταλιμπάν. 14 εργάτες είναι νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση των αφγανικών αρχών, που εξέφρασαν εκ νέου την απογοήτευσή τους για την ευκολία με την οποία οι Αμερικανοί σκοτώνουν αμάχους (εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί από τους «χειρουργικούς βομβαρδισμούς» των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες). Μα, προς τι τόση ευαισθησία; Στο κάτω-κάτω ήταν Αφγανοί, όχι πολιτισμένοι λευκοί.