ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ματιές στον κόσμο

Τα βρίσκουν μπαστούνια ΗΠΑ και Πρόντι

Οι διαρκείς κινητοποιήσεις των κατοίκων της Βιτσέντζα ενάντια στην επέκταση της αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης στο Νταλ Μολίν έχουν πετύχει μέχρι στιγμής να καθυστερήσουν έμπρακτα την έναρξη των εργασιών. Και να οξύνουν το πρόβλημα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Πρόντι, που κατά τα άλλα τα έχει βρει με τις ΗΠΑ και έχει δώσει το ΟΚ για την επέκταση της βάσης. Ο αποκλεισμός της εισόδου της βάσης από τις επιτροπές κατοίκων ανάγκασε αυτή την εβδομάδα την κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει την επέκταση να κάνει πίσω! Ο διευθυντής της δήλωσε ότι θα αποσυρθούν από το έργο «δεδομένων των πρακτικών εμποδίων που θέτουν οι διαδηλωτές και της βούλησης της εταιρείας να αποφύγει την αρνητική εικόνα της αντιπαράθεσης με τον πληθυσμό της πόλης».

Ο εσωτερικός εχθρός

Συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον των κομμουνιστών σε μια σειρά χώρες της «δημοκρατικής» Ευρώπης. Στην Ουγγαρία η «δικαιοσύνη» καταδίκασε όλη την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος σε διετή φυλάκιση με αναστολή. Η δικαιολογία ήταν ότι τόλμησαν να χαρακτηρίσουν ως «πολιτική» μια προηγούμενη δικαστική εντολή, με βάση την οποία το κόμμα υποχρεούτο να ανακαλέσει τη διαγραφή του πρώην αντιπροέδρου του και να τον αποζημιώσει για την… υλική βλάβη που υπέστη! Στη Γαλλία, από την άλλη, ξαναρχίζουν τις διώξεις ενάντια στο γνωστό Ιταλό αγωνιστή Τζιουζέπε Μάι και δύο συντρόφους του, σε συνεννόηση με την ιταλική «δικαιοσύνη», που εδώ και χρόνια προσπαθεί να βαφτίσει τρομοκράτες τους κομμουνιστές. «Παλιά» και «νέα» Ευρώπη, κοινός αγώνας!

Δύο Αμερικές αντίθετες

Απέναντι στην Αμερική του ιμπεριαλιστικού ολοκαυτώματος ορθώνεται η Αμερική αυτών που έχουν ζήσει στο πετσί τους τη βαρβαρότητα και δεν σταματούν ποτέ τον αγώνα. Αυτή την εβδομάδα συνελήφθησαν στη Βοστόνη 15 βετεράνοι για «παράνομη διαδήλωση». Στους συλληφθέντες (στην πλειοψηφία τους βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν) περιλαμβάνονται ο 76χρονος Σεβ Μπρούιν, βετεράνος του πολέμου της Κορέας, και ο 92χρονος Πολ Μπρέιλσφορντ, βετεράνος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου! Ο τελευταίος μάλιστα εξέπληξε τους αστυνομικούς, αφού κατάφερε μέσα στην κλούβα να βγάλει τις χειροπέδες που δεν ντράπηκαν να του φορέσουν: «Τόσες φορές πια, κάτι έμαθα κι εγώ», τους είπε σεμνά ο υπέργηρος «εγκληματίας» βετεράνος…

Carlos, presente!

Στις 11 Νοέμβρη ο 16χρονος Κάρλος ήταν με την παρέα του στο μετρό της Μαδρίτης, κατευθυνόμενος σε διαδήλωση ενάντια σε συγκέντρωση της φασιστικής συμμορίας «Εθνική Δημοκρατία». Εκεί δέχτηκε την επίθεση ενός νεοναζί, που τον μαχαίρωσε επανειλημμένα. Πέθανε επιτόπου, ενώ ένας φίλος του μαχαιρώθηκε επίσης, αλλά επέζησε. Ο κόσμος κυνήγησε κι έπιασε τον φονιά (επαγγελματίας στρατιωτικός), που σώθηκε από την εκδίκηση μονάχα χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας – που πάντα εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή… Αυτές τις μέρες σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος γίνονται μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις οργής. Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Θαπατέρο είναι, βέβαια, υπέρ της εννόμου τάξεως. Γι’ αυτό στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια στους αντιφασίστες, και χαϊδεύει τις νεοναζιστικές εφεδρείες…

Οκτωβριανή Επανάσταση

Ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου οι γιορτασμοί για την επέτειο των 90 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις μορφές που χρησιμοποιούν σε όλες τις ηπείρους για να τιμήσουν την επέτειο όλοι όσοι αναγνωρίζουν τον κοσμοϊστορικό και προοδευτικό χαρακτήρα του Οκτώβρη. Στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ πραγματοποιήθηκαν γιορτασμοί σε δεκάδες πόλεις, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, και με μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα από τις μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, το Κίεβο και το Μινσκ.