Ματιές στον κόσμο

Νέα αντιτρομοκρατική επιτυχία

Επτά αγωνιστές συνελήφθησαν στις 25/10 από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Μπαγκερχάτ, στο νοτιοδυτικό Μπαγκλαντές, και κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία. Οι συλληφθέντες δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί σε εισαγγελέα και, με δεδομένη τη βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το καθεστώς τους κομμουνιστές, εκφράζονται φόβοι για την ίδια τη ζωή τους. Ανάμεσά τους είναι και η Ντιντμόνι, μια παλαίμαχη και πασίγνωστη στο Μπαγκλαντές ακτιβίστρια, που έχει ιδρύσει και διευθύνει ένα σχολείο για τα παιδιά της φτωχολογιάς. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σχετίζονται με παράνομες μαοϊκές οργανώσεις – εκατοντάδες στελέχη και οπαδοί των οποίων έχουν "εξαφανιστεί" ή εκτελεστεί εν ψυχρώ τα τελευταία χρόνια.


Η Διεθνής των Ταλιροφονιάδων

Κάτω από το αγαθό όνομα "Διεθνής Ένωση Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων" κρύβεται, κυριολεκτικά, ένα συνδικάτο πολέμου. Σ’ αυτό συσπειρώνονται όλες οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες, που παρέχουν μισθοφόρους σε όποια κυβέρνηση επιθυμεί τις "υπηρεσίες" τους. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησαν στην Ουάσινγκτον το ετήσιο διεθνές συνέδριό τους, που φέτος ήταν αφιερωμένο στις… "επαγγελματικές ευκαιρίες στην Αφρική" υπό την αιγίδα της Africom – δηλαδή της αναβαθμισμένης διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική. Κύριος σπόνσορας του συνεδρίου ήταν η Dyncorp, που έχει τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βασικός "στρατιωτικός συνεργάτης" του Πενταγώνου στην Κολομβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και, παλιότερα, την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Και νέο σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας

Το τρίτο καΐκι του Κινήματος Free Gaza, το Dignity (Αξιοπρέπεια), έσπασε με τη σειρά του τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ καταπλέοντας προχτές το πρωί στη μαρτυρική Παλαιστίνη. Κάτω από καταρρακτώδη βροχή και εν μέσω πανηγυρισμών των κατοίκων, το Dignity μπήκε στο λιμάνι της Γάζας παρά τις ισραηλινές απειλές ότι θα εμποδιστεί. Για δεύτερη φορά το Κίνημα Free Gaza απέδειξε ότι η ισχύς του Ισραηλινού Ναυτικού δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα μικρό πλεούμενο στο οποίο επιβαίνουν ακτιβιστές αποφασισμένοι να προκαλέσουν την προσοχή του κόσμου στην κατοχή και το βάρβαρο αποκλεισμό της Γάζας!


Σοβαρά πλήγματα δέχεται ο κυβερνητικός στρατός στο Περού, που προσπαθεί να καταστείλει την αυξανόμενη δράση των μαοϊκών ανταρτών. Μέσα στον Οκτώβριο δεκάδες στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τους μαχητές του Κ.Κ. Περού. Την ίδια στιγμή, σε πολλές επαρχίες της χώρας οι χωρικοί και οι ιθαγενείς συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής, ενώ αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς. Στις φωτογραφίες, από αριστερά προς τα δεξιά: 1. τραυματίες σε στρατιωτικό νοσοκομείο, 2. διαδήλωση ιθαγενών, 3. ομαδικός τάφος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα – περιέχει τους σκελετούς 123 αμάχων που δολοφονήθηκαν από το στρατό επειδή υποστήριζαν τους αντάρτες…


Οι χαφιέδες δεν έχουνε πατρίδα!

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, κατήγγειλε και δημόσια αυτό που όλοι γνώριζαν: οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είναι διαβρωμένες από τη CIA, δουλεύουν για λογαριασμό των ΗΠΑ και δεν προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα του Εκουαδόρ. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με εντολή του προέδρου αποκάλυψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες διοχετεύουν πρώτα στη CIA και στο καθεστώς της Κολομβίας όποιες πληροφορίες διαθέτουν, ενώ συχνά κρατούν στο σκοτάδι τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας τους. Φυσιολογική η αντίδρασή τους: πώς να εμπιστευθούν έναν ανεύθυνο πρόεδρο, που κάνει κακές παρέες (Τσάβες, Μοράλες) και τολμά να διαφωνεί με την Ουάσιγκτον;