Ματιές στον κόσμο

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι εργαζόμενοι πλημμύρισαν χτες το κέντρο του Βουκουρεστίου συμμετέχοντας σε γενική απεργία με βασικό αίτημα τις αυξήσεις μισθών και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ήδη έχουν προηγηθεί μεγάλες απεργίες στο δημόσιο τομέα, αλλά και σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις που απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους. Φωνάζοντας κι αυτοί το σύνθημα “Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας”, που πλέον έχει γίνει παγκόσμιο αίτημα και ενώνει τους αγώνες σε όλη τη γη, οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι με την εντυπωσιακή κινητοποίησή τους προειδοποίησαν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση. “Απαιτούμε ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος, και όχι των τραπεζιτών και των αφεντικών”, τόνισε χαρακτηριστικά ένας από τους ομιλητές.


Εφαρμόστε όσα υποσχεθήκατε, ή ετοιμαστείτε για νέα εξέγερση!

Πάνω από 25.000 λαού πήραν μέρος το περασμένο Σάββατο στη διαδήλωση που κάλεσε το μέτωπο LKP (Κολεκτίβα Ενάντια στην Εκμετάλλευση) στην πρωτεύουσα της Γουαδελούπης, απαιτώντας από το γαλλικό κράτος να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά το λαϊκό ξεσηκωμό στις αρχές του 2009. Ο Σαρκοζί και οι εκπρόσωποί του υποστηρίζουν τώρα ότι η συμφωνία της 4ης Μαρτίου (που προέβλεπε αύξηση 200 ευρώ του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, πρόσληψη χιλιάδων ανέργων και πάγωμα των τιμών στα βασικά αγαθά) “ήταν προσωρινή, και δεν μπορεί να ισχύει επ’ άπειρον”! Το LKP και ο λαός της Γουαδελούπης έστειλε σαφές μήνυμα στο Παρίσι: “Προετοιμαστείτε για νέο γύρο αν δεν εφαρμόσετε πλήρως τη συμφωνία”.


Συνεχίζεται ο αγώνας των εργατών της Kraft

Με καθημερινές κινητοποιήσεις οι 2.700 Αργεντίνοι εργάτες της αμερικάνικης πολυεθνικής Kraft στο εργοστάσιο Terrabusi συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις 162 συναδέλφων τους και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος αυτή την εβδομάδα σε μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, με τα συνθήματα “Το Terrabusi θα νικήσει, θα νικήσουμε όλοι” και “Την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι”. Οι οικογένειες των εργατών, εξάλλου, απέκλεισαν και πάλι τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, που διασχίζει όλη τη Λατινική Αμερική, ενώ διαρκείς είναι οι συγκρούσεις με την αστυνομία, που προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό του εργοστασίου από τους εργάτες.


Τέτοιες μέρες πριν 17 χρόνια η χούντα του Φουτζιμόρι κατάφερε αποφασιστικό πλήγμα στο Κ.Κ. Περού, με τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπιμαέλ Γκουζμάν. Λίγες μέρες μετά, τον εξέθεσαν στους δημοσιογράφους μέσα σε κλουβί – δίνοντάς του την ευκαιρία να βγάλει ένα παθιασμένο λόγο καλώντας σε συνέχιση του αγώνα. Έκτοτε τον έθαψαν κυριολεκτικά σε ένα κελί. Μαζί του και χιλιάδες “ανατρεπτικούς”, που καταδικάστηκαν από έκτακτα στρατοδικεία με κουκουλοφόρους “δικαστές”. Χιλιάδες ακόμα δολοφονήθηκαν από τους παραστρατιωτικούς. Σήμερα το καθεστώς έχει πάλι κάθε λόγο να ανησυχεί: το αντάρτικο του Κ.Κ. Περού ξαναφουντώνει, οι επιθέσεις σε στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα πληθαίνουν, και οι μαοϊκοί “επαναδιεισδύουν επικίνδυνα” στη νεολαία.


Τους πήρε 7 χρόνια να το πάρουν απόφαση

Το 2002 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάφτισε με το έτσι θέλω “τρομοκράτη” τον Χοσέ Μαρία Σισόν, ιδρυτή του Κ.Κ. Φιλιππίνων – παρόλο που ζει από το 1986 σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Ολλανδία. Με προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Σισόν, υποστηριζόμενος από δεκάδες κόμματα και προσωπικότητες, στράφηκε εναντίον της ΕΕ. Αυτή την εβδομάδα το δικαστήριο αποφάσισε επιτέλους το αυτονόητο: ότι το Συμβούλιο απέδωσε αυθαίρετα την ιδιότητα του “τρομοκράτη” στον Φιλιππινέζο κομμουνιστή ηγέτη, και διέταξε τη διαγραφή του από τις τρομολίστες. Είναι μια μικρή αλλά σημαντική νίκη ενάντια στο αντιδημοκρατικό πλέγμα τρόμου με το οποίο η ΕΕ προσπαθεί να πνίξει (και) την Ευρώπη!