Ματιές στον κόσμο

Η καλλιέργεια της μοιρολατρείας κλονίζεται, η κρίση γεννά αγώνες

Η απόλυση “λόγω της κρίσης” 162 εργατών (περιλαμβανομένων των μελών της εργοστασιακής επιτροπής) σε βιομηχανία τροφίμων της αμερικάνικης πολυεθνικής Kraft Foods στην Αργεντινή δεν είχε καμιά πρωτοτυπία. Παρ’ όλα αυτά η δυναμική αντίδραση των απολυμένων και των συναδέλφων τους αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αφού, με την ενεργητική βοήθεια του λαϊκού κινήματος, αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη “μοίρα τους”. Ενωμένοι, οι 2.700 εργάτες έχουν καταλάβει το εργοστάσιο και έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στην αμερικάνικη πρεσβεία και στην έδρα της κυβέρνησης, καθώς και αποκλεισμό του Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου. Έτσι αντιμετωπίζεται η κρίση, κύριοι καρεκλοκένταυροι των συνδικαλιστικών ηγεσιών!

Ούτε οι σφαγές θα σώσουν τη χούντα, ούτε οι Αμερικάνοι

Η μυστική, αιφνιδιαστική επιστροφή του νόμιμου προέδρου Ζελάγια στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, και η ξαφνική εμφάνισή του στο μπαλκόνι της βραζιλιάνικης πρεσβείας, έπιασε στον ύπνο τη χούντα της ολιγαρχίας – η οποία δεν καταφέρνει να σταθεροποιηθεί, παρά την “κατανόηση” που της δείχνουν οι ΗΠΑ. Ο ερχομός του Ζελάγια γέμισε ενθουσιασμό τον ηρωικό λαό της Ονδούρας, που από τις 28 Ιούνη παλεύει αδιάκοπα για την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, προσφέροντας ήδη δεκάδες θύματα. Σε χιλιάδες μετριούνται πια οι φυλακισμένοι και βασανισμένοι, αλλά ο λαός δεν το βάζει κάτω. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αμέσως έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο στρατός επιτέθηκε προχτές για να τους διαλύσει, πυροβολώντας στο ψαχνό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προειδοποιεί τη χούντα να μην τολμήσει να παραβιάσει το άσυλο της πρεσβείας. Και οι ΗΠΑ; Ζητούν… “αυτοσυγκράτηση”!

Αυτές, μάλιστα, είναι εκλογές της προκοπής!

Εκλογές μεθαύριο στη Γερμανία, και η αγωνία κορυφώνεται. Θα μπορέσει η Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το φιλελεύθερο FDP; Ή θα εξαναγκαστεί να ξαναπάει σε “μεγάλο συνασπισμό” με τους σοσιαλδημοκράτες; Αυτή η λύση ανάγκης από τη μια χαροποιεί το οικονομικό κατεστημένο, κι από την άλλη ανησυχεί τα αστικά κόμματα – διότι φοβούνται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει η επιρροή της επάρατης Αριστεράς! Πάντως το ενδεχόμενο συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-αριστερών αποκλείστηκε από τον ηγέτη του SPD Στάινμαγερ, που διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τα μιάσματα… Δεν πειράζει, τους έβγαλε και από το δίλημμα! Στην Πορτογαλία πάλι, που επίσης ψηφίζει μεθαύριο, αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα: τα προγνωστικά μιλούν για ισχυρή Αριστερά, και ο “επιχειρηματικός κόσμος” αγανακτεί διότι δεκάδες κλάδοι απεργούν “προκλητικά” εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πάντα τέτοια!

Toυρκία: Πληθαίνουν οι αντιστάσεις

Μαζικές κινητοποιήσεις

Το δημοκρατικό και επαναστατικό κίνημα των λαών της Τουρκίας ετοιμάζεται να “υποδεχτεί” με κινητοποιήσεις τη σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη. Λίγο αργότερα θα γίνει και η προπαρασκευαστική συνάντηση του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που επίσης θα διεξαχθεί στην Τουρκία και στην προετοιμασία του οποίου παίρνουν ενεργά μέρος τα κόμματα της Αριστεράς και δεκάδες ριζοσπαστικές κοινωνικές οργανώσεις. Μια τρίτη συνάντηση, το Φόρουμ των Λαών της Μεσοποταμίας, θα πραγματοποιηθεί επίσης, με πολλές διεθνείς συμμετοχές, στο βόρειο Κουρδιστάν. Όλα αυτά σε κλίμα συνεχών διωγμών (δεκάδες νέες συλλήψεις στελεχών του νόμιμου κόμματος ESP το Σεπτέμβρη) και εξοντωτικής αντιμετώπισης των χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της φυλακισμένης Γκιουλέρ Ζερέ (βλ. φωτό), αγωνίστριας του εκτός νόμου DHKP-C, που πάσχει από καρκίνο και είναι πλέον στα πρόθυρα του θανάτου. Χιλιάδες διαδήλωσαν ήδη απαιτώντας την απελευθέρωσή της, έστω και την ύστατη στιγμή, αφού πολλοί φυλακισμένοι με ανήκεστες βλάβες πεθαίνουν αβοήθητοι στα λευκά κελιά.

Στους δρόμους και το MLKP

Μαχητικές διαδηλώσεις όμως έγιναν απ’ άκρη σε άκρη της Τουρκίας και για να τιμηθεί το 4ο Συνέδριο του εκτός νόμου κομμουνιστικού κόμματος MLKP, που συνέπεσε με τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Εκατοντάδες μέλη των μαχητικών μονάδων του MLKP έκαναν αιφνιδιαστικά διαδηλώσεις μέρα-μεσημέρι σε πολλές πόλεις και ανάρτησαν πανό σε κεντρικές λεωφόρους, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, έκαψαν κρατικά οχήματα, ενώ πραγματοποίησαν και πολλές συγκεντρώσεις με μαζική λαϊκή συμμετοχή σε γειτονιές, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των δυνάμεων καταστολής. Πληθαίνουν οι ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι το καθεστώς της Άγκυρας έχει να αντιμετωπίσει ξανά, πέρα από τις εσωτερικές αντιφάσεις του, το ανασυγκροτούμενο (μετά από πολλά χρόνια κρίσης) δημοκρατικό και επαναστατικό κίνημα των λαών της γειτονικής χώρας!