Ματιές στον κόσμο

Αγύριστα κεφάλια

Ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν και οι Κούρδοι για το θράσος τους να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο στις δημοτικές εκλογές το πατριωτικό κουρδικό κόμμα DTP και να μαυρίσουν τον Ερντογάν. Από την περασμένη εβδομάδα η τουρκική χωροφυλακή έχει εξαπολύσει μπαράζ συλλήψεων στελεχών και συμπαθούντων του DTP. Ανάμεσα στους περισσότερους από 300 συλληφθέντες περιλαμβάνονται δήμαρχοι, συνδικαλιστές, αλλά και ο δικηγόρος του Οτσαλάν! Όλο το βόρειο Κουρδιστάν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο προσκείμενος στο DTP δήμαρχος του Αμέντ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήλωσε: “Δεν μπορούν να μας φοβίσουν με τις δολοφονίες τους και τις φυλακές τους. Και διακόσια χρόνια να περάσουν έτσι, θα παραμείνουμε Κούρδοι!”


Θρασύτατοι αυτοί οι Λατινοαμερικάνοι!

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στο Τρινιντάντ η Σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, από τον οποίο εκδιώχθηκε η Κούβα το 1962 ως “κομμουνιστική” – και άρα ασύμβατη με τα… ιδανικά του ΟΑΚ. Η Σύνοδος δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, αφού πολλά κράτη ζήτησαν την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας και την επιστροφή της στον ΟΑΚ. Πάντως ο Τσάβες δώρισε στον Ομπάμα το βιβλίο “Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής: Πέντε αιώνες της λεηλασίας μιας ηπείρου”. Όμως και ο Μοράλες τον… προκάλεσε: “Η Κούβα εκδιώχθηκε διότι είναι κομμουνιστική. Ωραία λοιπόν, κι εγώ σας δηλώνω ότι είμαι μαρξιστής, λενινιστής, κομμουνιστής και σοσιαλιστής. Για διώξτε με!”


Ένα Χαμόγελο λιγότερο…

Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο Μπασέμ Ιμπραήμ Αμπού Ράχμε, 30 χρόνων, κάτοικος του παλαιστινιακού χωριού Μπιλίν, επισκέφθηκε τον φίλο του τον Χαμίς, που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε διαδήλωση κατά του ισραηλινού Τείχους. Έπειτα επισκέφθηκε έναν άλλο συγχωριανό, που πάσχει από καρκίνο. Μετά, πήγε στη Ραμάλα να αγοράσει έναν ανανά για μια γειτόνισσα. Επέστρεψε στο Μπιλίν, προσευχήθηκε, και πήγε στη διαδήλωση του χωριού ενάντια στο Τείχος. Οι Ισραηλινοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα. Ο πάντα γλυκομίλητος Μπασέμ πλησίασε και τους παρακάλεσε να σταματήσουν. Οι Ισραηλινοί του έριξαν ένα δακρυγόνο κατάστηθα από μικρή απόσταση. Και ο Μπασέμ, που τ’ όνομά του σημαίνει Χαμόγελο, ξεψύχησε…


Ο σύλλογος των οικογενειών των Βάσκων πολιτικών κρατούμενων Etxerat πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή μια μεγάλη κινητοποίηση στην πόλη Ντουράνγκο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο καθεστώς απομόνωσης και διασποράς σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος των περίπου 800 φυλακισμένων. Το καθεστώς διασποράς εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια. Κάθε οικογένεια πρέπει να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να δει για λίγα λεπτά τον άνθρωπό της, και κατά μέσο όρο να ξοδεύει 20.000 ευρώ το χρόνο για αυτές τις επισκέψεις. Δεκάδες συγγενείς φυλακισμένων έχουν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Ο σύλλογος Etxerat διεκδικεί τη συγκέντρωση των πολιτικών κρατούμενων εντός της Χώρας των Βάσκων.


Μα, τέτοιο καλό άνθρωπο κυνηγούν;

Η Ινδία και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν από την “ανάρμοστη επίθεση των μαοϊκών εναντίον του επικεφαλής του Νεπαλέζικου Στρατού, στρατηγού Ρουκμαγκούντ Καταουάλ”. Αιτία, η “προκλητική τελεσιγραφική απόφαση” του υπουργού Άμυνας (που είναι στέλεχος του μαοϊκού κόμματος) να απαιτήσει από τον στρατηγό να εξηγήσει εντός 24 ωρών γιατί αρνείται να υπακούσει στις εντολές της κυβέρνησης! Εν ολίγοις, οι… μεγάλες δημοκρατίες (διότι είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι ΗΠΑ εκπροσωπούν τον ελεύθερο κόσμο, ενώ και η Ινδία αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας) υπερασπίζουν το δικαίωμα του στρατού να γράφει στα παλιά του παπούτσια τις αποφάσεις μιας εκλεγμένης κυβέρνησης. Καλή η δημοκρατία, αλλά όχι πάντα, έτσι;